duminică, 24 octombrie 2010

TARTA CU MERE SI MIGDALE

Tartă cu mere şi o cremă pufoasă de ouă şi frişcă.
Ingrediente pentru blat:
- 250 g făină
- 125 g unt
- 70 g zahăr praf
- 1 ou
un praf de sare
Ingrediente pentru umplutură:
- 4 ouă
- 200 ml frişcă
- 100 g zahăr
- 1 praf scorţişoară
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 100 g fulgi de migdale
- 500 g mere
- 2 linguri stafide
- 1 lingură zahăr pudră
Pentru blat se frământă un aluat din făină, unt, zahăr pudră, sare şi ou.
Se înfăşoară în folie şi se dă la frigider cca 30 minute. Se încinge cuptorul la 180 grade C. După 30 minute se scoate aluatul din frigider şi se întinde într-o tava de tort unsă cu unt şi tapetată cu făină. Se acoperă cu o foaie de hârtie de copt şi se pun boabe de fasole pentru îngreunat apoi se dă la cuptor pentru 15 minute. Intre timp se face umplutura: se bat ouăle cu frişcă, zahăr, scorţişoară şi zahăr vanilat.
Se înglobează 1/2 din fulgii de migdale şi stafidele.
Merele se decojesc, se taie jumătăţi şi se crestează partea bombată.
Blatul se scoate din cuptor şi se îndepărtează hîrtia de copt cu tot cu boabe.
Se repartizează pe blat jumătăţile de mere cu partea rotunjită în sus şi se toarnă amestecul de ouă. Se presară fulgi de migdale.
Se mai dă tava la cuptor pentru cca 45 minute.
Se scoate din cuptor, se desprinde din formă şi se lasă să se răcească.
Se pudrează cu zahăr.
Reţeta din "Ioana - Secretele bucătăriei"!

marți, 19 octombrie 2010

CHEESECAKE NEW YORK

De mult nu am mai mâncat o prajitură atât de fină ca acest cheesecake.
Deşi a fost prima încercare de acest gen, mi-a ieşit foarte bine. Nu am mai făcut niciodată cheesecake, dar am mâncat şi mi-a plăcut foarte mult, aşa că acuma am încercat şi eu .
Am găsit o reţetă pe joyoofbaking.com. şi m-am apucat de lucru. A fost foarte simplu de realizat.
Am făcut mici modificări la umplutură pentru a o adapta la ingredientele ce se găsesc la noi, în rest nici o deosebire.
Ingrediente pentru crustă:
- 200 g biscuiţi simpli (Petit Beurre de ex.)
- 120 g unt
- 50 g zahăr tos
Ingrediente pentru umplutură:
- 500 g brânză quarq
- 500 g brânză fină de vaci
- 200 g zahăr tos
- 35 g făină
- 5 ouă mari
- 100 ml frişcă lichidă
- 1 lingură zeamă de lămâie
- 1 lingură coajă rasă de lămâie
- 1 fiolă esenţă de vanilie
Ingrediente pentru topping :
- 500 g afine
- 300 g zahăr
- 2 linguri zeamă de lămâie
Biscuiţii se zdrobesc în robotul de bucătărie până ce se obţine un pesmet fin; se adaugă untul topit şi zahărul.
Această compoziţie se întinde într-o tavă rotundă de 26 cm unsă cu unt. Se presează foarte bine cu dosul unei linguri şi se pune tava la rece.
Crema de brânză se amestecă cu crema de vaci, se adaugă zahărul şi făina .
Se bate compoziţia la viteză medie până se omogenizează.
Se pun ouăle, unul câte unul, bătând după fiecare cîte 20 - 30 secunde, se adaugă frişca, zeama şi coaja de lămâie, esenţa de vanilie.
Se amestecă la viteză medie foarte puţin apoi se toarnă amestecul în tavă peste crusta de biscuiţi. Se pune tava la cuptor . Se coace timp de 15 minute în cuptorul preâncălzit la o temperatură de 177 grade, apoi se reduce temperatura cuptorului la o temperatură de 120 grade şi se continuă coacerea timp de 1 1/2 - 2 ore (verificaţi cu scobitoarea când este gata ).
Intre timp se prepară sosul de afine: se pun afinele într-o cratiţă cu zahărul, se fierb până când fructele încep să se zdrobească. Se adaugă zeama de lămîie apoi se ia sosul de pe foc şi se lasă la răcit.
Prajitura rece se taie felii, se pune sos şi se serveşte. Se poate pune sos mai mult sau mai puţin. (Mie mi-a plăcut cu mult, mult sos)
Incercaţi şi voi!

luni, 11 octombrie 2010

PRAJITURA CU MERE


Caietul meu cu reţete s-a dovedit a fi, din nou, cel mai bun "site" culinar .
Intr-o zi răcoroasă, chiar friguroasă aş putea spune, răsfoind caietul, am dat peste această prăjitură cu mere. Aveam toate ingredientele aşa că am trecut la treabă.
Ingrediente pentru foi:
- 250 g margarină sau 3 linguri cu untură
- 2 gălbenuşuri
- 1 linguriţă bicarbonat stins cu zeamă de lămâie
- 3 linguri cu smântână
- 5 linguri cu zahăr
- 13 linguri cu făină
In plus :
- 1,5 kg mere
- 1 linguriţă scorţişoară
- 2 linguri gris
Merele se curăţă de coajă şi se dau pe răzătoarea mare. Se amestecă cu scorţişoara.
Dacă este nevoie puteţi adăuga şi zahăr. (Eu nu am pus, merele fiind foarte dulci).
Se prepară rapid foile:
Se freacă margarina (untura) cu zahărul , se adaugă gălbenuşurile şi se freacă în continuare până ce compoziţia ajunge la consistenţa unei maioneze . Se pun restul ingredientelor, amestecînd după fiecare, iar făina se pune la urmă. Se frământă bine şi se fac două foi. O parte din aluat se întinde în tava unsă şi tapetată cu făină; se repartizează uniform peste foaie jumătate din gris , se pun merele (dacă au lăsat zeamă se storc puţin), se pune restul de gris, se acoperă cu foaia a doua şi se dă tava la cuptor.
După aproximativ 30 - 35 de minute se scoate tava din cuptor şi se lasă să se răcească.
Se pudrează cu zahăr pudră.

marți, 5 octombrie 2010

CUPCAKES CU TICHIE DE BEZEA

Ne plac brioşele. Cu lămâie, cu fructe sau cocos, dar mai ales cu ciocolată, cu orice numai să fie dulci.
Sunt pufoase, aromate, se prepară foarte rapid, uşor şi fără prea multe ingrediente.
Trebuie numai puţină imaginaţie pentru topping sau ornament, dar se poate şi fără.
Ingrediente:
- 100 g unt
- 3 ouă
- 150 g zahăr
- 200 ml lapte
- 250 g făină
- 25 g cacao
- 1 plic praf de copt
Se amestecă ouăle cu zahărul, un praf de sare şi untul până se obţine o cremă omogenă.
Se adaugă laptele treptat. După ce s-a încorporat se pune câte o lingură de făină amestecată cu cacaua şi praful de copt, până ce se adaugă toată făina.
Compoziţia astfel obţinută se toarnă în formele de muffins tapetate cu hârtie specială iar tava se dă la cuptor pentru 30 - 40 minute. După ce s-au răcit le-am pus un moţ de bezea, preparată din două albuşuri rămase de la un alt preparat, am pus câte o cireaşă de coktail şi câteva bobiţe de afine. Au fost delicioase.