joi, 30 decembrie 2010

duminică, 19 decembrie 2010

COSULETE CU CASTANE

O altă ispită dulce pregătită pentru Moş Crăciun sunt şi aceste coşuleţe umplute cu castane.
Pentru pregătirea lor am avut nevoie de:
- 150 g unt
- 260 g făină
- 1/2 praf de copt
- 100 g zahăr tos
- 2 ouă
- şi atâta lapte cât să iasă un aluat bun.
Pentru crema de castane:
- 400 g piure de castane
- 200 ml frişcă
Se frământă un aluat din toate ingredientele.
Cantitatea de lapte depinde de greutatea ouălor. Mie mi-a trebuit 1 lingură.
Se lasă puţin aluatul să se odihnească, 5 - 10 minute,
apoi se întinde o foaie din care se taie rondele: jumătate rondele mari, întregi şi jumătate din rondele se mai taie încă o dată cu o formă mai mică.
Se coc, apoi se lipesc câte două, un cerculeţ întreg şi deasupra un cerculeţ găurit, iar în mijloc se pune crema de castane, preparată amestecând piureul de castane cu frişca bătută.

PERNUTE CU NUCI SI ALUNE


Anul acesta m-am gândit să-l aştept pe Moş Crăciun cu nişte fursecuri dulci, preparate după o reţetă tradiţională elveţiană. Pentru prepararea lor am avut nevoie de:
- 350 g făină
- 225 g zahăr
- 1 plic zahăr vanilat
- 2 ouă
- 200 g unt rece
- 50 g nuci tocate
- 50 g alune tocate
- 50 ml smântână dulce
- 50 ml miere
- 2 linguri lapte
Se frământă un aluat din făină, zahăr tos, zahăr vanilat, 1 ou şi unt rece tăiat bucăţi.
Se prepară rapid un aluat, se formează o bilă din el şi se înfăşoară în folie;
se dă la rece pentru o oră. Mierea se încălzeşte puţin într-o oală, amestecând, împreună cu alunele, nucile şi smântâna. Se iau de pe foc.
Din aluat se întinde o foaie groasă de cca 1/2 cm; se decupează cerculeţe şi se aşează la mijloc compoziţie de nuci.
Se separă oul. Se ung marginile cerculeţelor cu albuş şi se lipesc. Se aşează în tava tapetată cu hârtie de copt unsă cu puţin unt şi se ung cu gălbenuş bătut cu lapte.
Se coc cca 25 - 30 min.
După ce se răcesc se decorează cu ciocolată topită.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...