miercuri, 26 ianuarie 2011

PRAJITURA BUCURESTI

Reţeta acestei prăjituri am copiat-o în caiet în urmă cu ceva timp (atunci nu aveam blogul culinar), fiind atrasă de aspectul delicios, şi cunoscând prăjitura din cofetării mi-am propus să o prepar şi eu. De atunci au trecut câţiva ani, abia acum venindu-i rândul. Am făcut mici modificări faţă de reţeta publicată de Sella.
Ingrediente pentru blat:

- 4 ouă
- 250 g zahăr tos
- 8 linguri de apă caldă
- 50 g nucă măcinată

- 2 linguri de cacao
- 170 g făină
- 1 linguriţă rasă praf de copt

Ingrediente pentru cremă:
- 200 g unt
- 200 g zahăr pudră
- 1 ou
- 1 lingură de făină rasă
- 100 ml lapte
- 2 linguriţe ness
Ingrediente pentru glazură:
- 150 g zahăr
- 3 linguri apă
- 2 linguri cacao
- 50 g unt
Pentru blat se bat albuşurile spumă tare, adăugându - se câte o lingură de apă caldă. Se adaugă 100 g zahăr şi se mai bat 1 - 2 minute. Gălbenuşurile se mixează cu 150 g zahăr şi 4 linguri de apă caldă adăugate rând pe rând. Cînd gălbenuşurile s-au făcut cremoase ca o maioneză se adaugă în fir subţire la albuşuri.

În compoziţia de ouă se adaugă făina amestecată cu cacaoa, praful de copt şi nuca măcinată. Se toarnă într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină şi se dă la cuptor pentru 20 - 25 minute. După răcire se taie în două şi se însiropează blaturile cu sirop preparat din 50 ml apă şi 100 g zahăr fiert şi apoi răcit.

Acum preparăm crema: se pune pe foc, într-o crăticioară, oul ,făina şi laptele amestecînd continuu pentru a nu se prinde şi a nu se face cocoloaşe.

Cînd crema s-a îngroşat se adaugă nessul, amestecând până ce se dizolvă, moment în care se ia de pe foc şi se pune la rece pentru câteva ore.

Untul se freacă spumă cu 200 g zahăr pudră; se adaugă crema de ou răcită şi se mixează


până se omogenizează bine.



Cu această cremă se umple prăjitura tăiată în două, având grijă să lăsăm câteva linguri de cremă pentru a unge prăjitura şi deasupra.


Am pus prăjitura la rece pentru a se răci foarte tare crema, peste aceasta urmând a pune glazura uşor călduţă.
Pentru glazură am pus la fiert zahărul, apa, cacaoa şi untul. Am dat un clocot şi am pus-o apoi la rece.

Am întins cu un cuţit glazura de ciocolată peste care am presărat puţină nucă măcinată.

Prăjitura se dă la rece pentru cel puţin o oră.


Un deliciu!

vineri, 21 ianuarie 2011

PRAJITURA CU NESS SI CIOCOLATA

Un alt dulce preparat pentru Sărbători a fost şi această prăjitură cu o delicoasă cremă cu ness şi ciocolată.
Ingrediente pentru blat:
- 8 albuşuri
- 200 g zahăr
- 270 g nucă măcinată
Ingrediente pentru cremă:
- 8 gălbenuşuri
- 170 g zahăr pudră
- 100 g stafide
- 250 g unt
- 2 linguri cu ness
Albuşurile se bat spumă tare, se adaugă zahărul şi se bat în continuare până când se întăreşte spuma . Se adaugă nuca măcinată amestecând uşor cu o spatulă.
Compoziţia se deşartă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se dă la cuptor pentru 30 minute (aproximativ sau până când trece testul cu scobitoarea, ştiţi voi, se împunge blatul cu o scobitoare iar dacă aceasta iese curată blatul este copt).
Pentru prepararea cremei se amestecă pe bain-marie gălbenuşurile cu zahărul până cînd acestea se îngroaşă ca o smântână. Se adaugă neesul şi se continuă fierberea încă 1 - 2 minute, timp în care crema se va îngroşa mai mult. Se adaugă stafidele scurse (lăsate de seara în 100 ml coniac) apoi se dă crema la rece, amestecând din când în când să nu se formeze crustă. După răcirea compoziţiei de gălbenuşuri se adaugă 250 g unt bătut spumă. Crema astfel obţinută se mixează la viteză maximă rezultând o cremă spumoasă care se întinde peste blatul răcit. Se dă prăjitura la frigider 30 minute. Prăjitura am finisat-o cu glazură de ciocolată preparată din : - 220 g ciocolată - 100 g unt - 3 linguri cu ulei -1 lingură zahăr pudră Ciocolata se topeşte într-o crăticioară pe bain-marie, se adaugă untul, zahărul şi uleiul. Se lasă pe foc până se topesc zahărul şi untul apoi se dă la rece. Glazura călduţă se toarnă peste prăjitura rece, se întinde şi se nivelează uniform peste toată suprafaţa cu un cuţit . Se presară fulgi de ciocolată apoi se dă la rece pentru a se întări glazura.

vineri, 14 ianuarie 2011

CIORBA DE BURTA


Una din ciorbele mele preferate este ciorba de burtă. Despre prepararea ciorbei de burtă s-au scris numeroase reţete: cu oţet - fără oţet ci cu lămâie; cu verdeaţă - fără verdeaţă; cu morcovii fierţi pasaţi şi lăsaţi în ciorbă - ba nu , fără morcovi; chiar fără oase de vită, etc...
Aceasta este reţeta mea de ciorbă, aşa o prepar şi - mi place foarte mult.
Citeam comentariile la o ciorbă de burtă publicată de o doamnă pe un site de bucătărie şi am rămas stupefiată de comentariile postate. Pur şi simplu s-a iscat un adevărat război acolo.
Eu spun că fiecare dintre noi postăm reţetele aşa cum le-am preparat, cum ne place nouă, iar cititorii blogurilor sunt liberi să aleagă reţeta pe gustul lor, că doar au de unde alege.
In cazul ciorbei de burtă nu ştim sigur care este cea "originală". Cel puţin, în cazul meu, şi cred că şi al vostru, în câte restaurante am mâncat ciorba în atâtea feluri era preparată. Nici una nu semăna cu cealaltă.
Ingrediente:
- 1 kg burtă de vită spălată, opărită şi prefiartă
- 1 kg oase de vită
- 3 morcovi
- 3 fire de rădăcină pătrunjel
- 1 rădăcină de ţelină
- 1 ceapă mare
- 300 g smântână
- 4 foi de dafin
- 1/2 linguriţă piper boabe
- 1/2 linguriţă pastă de ardei iute
- 3 gălbenuşuri
- sare
- 2 ardei iuţi în oţet
- 4 căţei de usturoi
Mai întâi am pus oasele de vită spălate la fiert. După 5 minute am aruncat apa, am pus apă curată şi am lăsat oasele la fiert, spumând din când în când, aproximativ 1/2 oră.
Separat am pus la fiert în 2 litri de apă burta prefiartă. Am lăsat la fiert 5 - 10 minute, timp în care a ieşit toată spuma, apoi am aruncat apa iar burta am pus - o peste oase. Am dat focul la minim şi am lăsat la fiert încă o oră.
După o oră am pus zarzavatul curăţat şi spălat, foile de dafin, piper, sarea, pasta de ardei iute, fierbând în continuare la foc mic 30 - 40 minute, până se fierbe zarzavatul.
După ce s-au fiert burta şi zarzavatul, am luat oala de pe foc, am scos oasele şi am strecurat supa. Zeama am pus - o deoparte, am adăugat burta, ardeiul iute tăiat fideluţă şi usturoiul pisat. Într -un castron am bătut gălbenuşurile cu smântâna, am adăugat uşor câte 1/2 polonic din zeamă până liezonul ajunge aproximativ la aceeaşi temperatură cu zeama din oală.
Am turnat liezonul uşor în oala cu ciorbă, am pus oala înapoi pe foc şi am lăsat 2 - 3 minute să fiarbă încet. În felul acesta nu se "taie" smântîna, aşa cum am mai arătat şi în alte reţete.
Nu a mai fost nevoie să călesc morcov pentru a da aspect frumos ciorbei, pasta de ardei iute dându -i o culoare frumoasă. Am adăugat la sfârşit şi 2 linguri cu oţet.
In farfurie se adaugă smântână şi oţet după gust.
Poftă bună!

duminică, 9 ianuarie 2011

PRAJITURA CU FOI GLAZURATE CU ZAHAR ARS

Inainte de Sărbători, în căutare de noi reţete pentru prăjituri, am văzut pe pagina "Bucătăreselor vesele" prăjitura "Vienetta". Mi-a atras atenţia, arăta tare bine, cu multă cremă, zahăr ars, mmmmmmm mi-am zis că sigur papilele mele gustative vor fi în culmea fericirii, şi chiar dacă alor mei, şi nu numai lor, le plac prăjiturile cu ciocolată hai să o încerc.
Nu am respectat întocmai reţeta lor având o tavă mai mică pentru copt foi.
Pentru preparare a foilor am folosit:
- 5 ouă
- 5 linguri de apă rece
- 100 g zahăr
- 75 g nucă măcinată
- 80 g făină
- 1/2 plic praf de copt
Am bătur bine albuşurile spumă, am adăugat apa rece, zahărul, continuînd să bat albuşurile cu mixerul la viteză maximă încă 1 minut. Am adăugat la final făina amestecată cu praful de copt şi cu nuca, amestecînd compoziţia uşor, numai prin răsturnare, cu o lingură.
Din această compoziţie am copt, pe rând, trei foi pe dosul tăvii tapetate cu hârtie de copt unsă cu puţin unt.
Pentru cremă am folosit:
- 3 gălbenuşuri
- 400 ml lapte
- 150 g zahăr
- 200 g unt
- 70 g făină
250 ml lapte l-am pus la fiert împreună cu zahărul
Gălbenuşurile le-am amestecat cu laptele rămas, am pus peste ele făina amestecând cu un tel pentru a elimina cocoloaşele formate,
iar cînd laptele dă în fiert am turnat compoziţia de gălbenuşuri şi am lăsat să fiarbă până se îngroaşă. Se pun la rece. Fiind înainte de Crăciun când temperaturile erau mult sub O grade, a fost suficientă o oră de stat afară.
După răcire am adăugat un unt şi am mixat câteva minute, devenind o cremă spumoasă şi fină.
Din 200 g zahăr tos am am preparat un caramel pe care l-am întins fierbinte pe două foi. Jumătate din cremă am întins-o pe prima foaie caramelizată, am acoperit cu a doua foaie, am pus restul de cremă apoi ultima foaie.
Peste prîjitură am întins albuşurile rămase de la cele trei ouă, bătute cu 150 g zahăr.
Nu vă recomand să folosiţi albuşurile pentru nota finală a prăjiturii, acestea dovedindu - se a fi aspectuoase în primele 5 - 6 ore, după care, încet, încet, parcă s-au topit.
A doua oară când voi prepara această prăjitură, fiindcă sigur o să o mai prepar - este foarte gustoasă, am să folosesc o glazură caramel sau altceva.

duminică, 2 ianuarie 2011

TORT 2011


Bine v-am regăsit! In prag de An Nou vreau să mulţumesc tuturor vizitatorilor şi celor care mi-au făcut urări şi mi-au lăsat mesaje. Vă doresc să aveţi parte de sănătate şi bucurii, iar anul care tocmai a început să fie bogat în împliniri şi plin de succese.
Pentru ziua de Anul Nou am pregătit un tort simplu pentru a cărui preparare m - am inspirat din reţeta Prăjiturii Amandină.
Ingrediente pentru blat:
- 6 ouă
- 200 g zahăr
- 5 linguri de apă rece
- 200 g făină
- 30 g cacao
- 40 ml ulei
- o linguriţă praf de copt
Se separă ouăle; gălbenuşurile se amestecă cu uleiul pînă ce acestea se îngroaşă şi devin o maioneză;
albuşurile se bat spumă tare, se adaugă zahărul şi se mai bat încă 3 - 4 minute; se adaugă gălbenuşurile. Făina se amestecă cu cacao şi praful de copt şi se înglobează uşor în spuma de albuşuri. Compoziţia astfel preparată am pus-o în tava de copt tapetată cu foaie de copt ( este pentru ultima dată când folosesc hârtia de copt la blatul de tort. Marginea tortului mi-a ieşit cu urme vizibile de la hîrtie, adică cu şanţuri, în loc să - mi iasă perfect rotundă, aşa că vă recomand să ungeţi marginile cu unt sau ulei şi apoi să le tapetaţi cu făină, aşa cum făceau mamele şi bunicile noastre) . Am dat blatul la cuptor cca 25 minute.
Ingrediente pentru cremă: - 500 ml lapte
- 3 gălbenuşuri
- 230 g zahăr pudră
- 100 g unt
- 40 g amidon alimentar
- 4 linguri cacao - vişine scurse de zeamă de la un compot de 700 ml Se pun la fiert 400 ml lapte împreună cu zahărul. Intr-un bol se amestecă făina cu amidonul, se toarnă restul de lapte rece, se amestecă şi la urmă se pun gălbenuşurile. Această compoziţie se pune în laptele care fierbe şi se dă în clocot. Se lasă 1 minut pe foc apoi se adaugă cacaoa, continuând fierberea până ce crema s-a îngroşat destul de bine, amestecând energic pentru a nu se lega crema de vas.
Crema se pune la rece pentru câteva ore sau de seara până dimineaţa. După răcire se adaugă 100 g unt şi se mixează la nivelul de viteză al mixerului la maxim pentru a rezulta o cremă spumoasă. La sfârşit se înglobează în cremă vişinele scurse. Blatul de tort se taie, după răcire, pe trei niveluri. Blatul inferior se însiropează cu suc de vişine . Peste primul blat se pune jumătate din cremă, se acoperă cu al doilea blat, se însiropează, se pune restul de cremă, se nivelează uniform şi se acoperă cu al treilea blat. Tortul l-am îmbrăcat cu glazură de ciocolată, pentru care mi-au trebuit: - 220 g ciocolată
- 100 g unt
- 3 linguri ulei
- 1 lingură zahăr pudră
Am pus pe bain-marie ciocolata ruptă bucăţele, untul, uleiul şi zahărul pudră. După ce s-a topit cicolata am mai lăsat glazura la fiert 1 - 2 minute, apoi am pus-o la rece pentru câteva minute, să se răcorească puţin, după care am întins-o uniform peste tort. Glazura aceasta este cea de la Prăjitura Kinder Pingui şi cea folosită la prăjitura Amandina.
Din păcate pot să vă ofer numai o felie virtuală din tortul pregătit.