duminică, 27 februarie 2011

PRAJITURA MINUNATA


De ceva vreme am primit prin e-mail de la la sora mea o carte de bucate. Erau multe reţete şi am tot amânat citirea ei mai cu atenţie. Binenţeles că am aruncat o privire peste ea când am primit-o dar nu am studiat cu atenţie reţetele.
În acest weekend mi-am făcut puţin timp şi mi-am ales această reţetă de prăjitură.
S-a dovedit a fi o alegere inspirată. Prăjitura a fost foarte gustoasă.
Ingrediente pentru blat:
- 5 gălbenuşuri
- 200 g zahăr pudră
- 10 linguri apă fiartă
- 200 g făină
- 1/2 praf de copt
Ingrediente pentru cremă:
- 250 ml lapte
- 50 g făină
- 150 g zahăr
- 200 g unt
- 100 g alune măcinate
- 1 plic zahăr vanilat
Ingrediente pentru glazură:
- 5 albuşuri
- 250 g zahăr
Ingrediente pentru sirop:
- 100 ml apă
- 100 g zahăr
- zeama şi coaja rasă de la 1/2 lămâie
Pentru prepararea blatului se freacă gălbenuşurile cu zahărul pudră.
Am adăugat pe rând 10 linguri cu apă fiartă,
iar după 10 minute, timp în care ajutorul meu preţios şi-a făcut bine treaba, gălbenuşurile şi-au triplat volumul , arătând cam aşa:

Am adăugat făina amestecată cu praful de copt, iar după omogenizare am pus compoziţia într-o tavă unsă şi tapetată cu hârtie de copt şi am dat la cuptor pentru 15 minute.
Pentru prepararea cremei am pus, pe foc, într-o crăticioară 200 ml lapte şi 150 g zahăr.
Restul de lapte l-am amestecat cu făina (dacă este cazul puteţi pune 1 - 2 linguri de lapte în plus) şi l-am pus peste laptele care fierbe, lăsând pe foc să se îngroaşe dar amestecând continuu .
Se pune la rece. Untul se freacă spumă, se adaugă trepatat crema de lapte rece,
alunele măcinate şi zahărul vanilat.
Blatul de prăjitură se stropeşte cu siropul preparat prin fierberea apei cu zahăr, coaja şi sucul de lămâie . Peste blat se toarnă crema cu alune, se întinde în mod egal pe toată suprafaţa şi se dă la frigider până preparăm glazura.
Pentru glazură am bătut pe bain-marie albuşurile 5 minute, le-am luat de pe foc şi le-am mai bătut 5 minute la rece. A rezultat o spumă densă care a rezistat chiar şi a doua zi în aceeaşi formă. Deasupra am presărat alune măcinate.

marți, 22 februarie 2011

QUICHE CU SPARANGHEL

Un preparat la cuptor, pe gustul tuturor, este şi quiche sau tarta cu diferite umpluturi.
Eu am făcut Quiche cu sparanghel, pentru prepararea căruia am folosit:
- 400 g foitaj franţuzesc
- 200 g sparanghel conservat
- 150 g kaizer
- 150 g piept de pui
- 1 ceapă mică
- 25 g unt
- 200 g porumb boabe din conservă
- 250 ml smântână
- 4 ouă
- 75 g brânză
- sare
- piper
- 2 fire ceapă verde - 25 g unt pentru uns forma de tartă
Aluatul se aşează într-o formă de tartă unsă cu unt, dar nu se taie exact pe marginile formei, lăsând o uşoară bordură pe dinafară. La copt se va vedea că aluatul se va strânge înspre înăuntru şi vom risca ca umplutura să dea pe dinafară.
Am tăiat pieptul de pui cubuleţe şi l-am pus într-o tigaie împreună cu 1 lingură de ulei.
L-am lăsat 2 minute întorcându-l pe toate părţile, am adăugat kaizerul tăiat fideluţă şi l-am lăsat până ce s-a rumenit şi acesta puţin.
Am scos din tigaie pieptul de pui şi kaizerul şi le-am repartizat pe blatul de tartă.
Ceapa am tăiat-o mărunt şi am prăjit-o foarte puţin, numai cât să-şi dezvolte aromele, am adăugat sparanghelul scurs de apa din conservă şi tăiat în segmente de aprox. 3 cm.
Am continuat prăjirea cam 2 minute.
Am repartizat peste pieptul de pui şi kaizer amestecul de ceapă cu sparanghel, am presărat boabele de porumb scurse de apă.
Ouăle le-am bătut cu sare şi piper, am adăugat smântâna şi brânza şi am turnat amestecul în tavă; deasupra am presărat ceapa verde tocată.
Am dat tava la cuptor pentru 60 minute.
Umplutura s-a legat foarte frumos şi pe deasupra a fost şi foarte delicioasă.

luni, 21 februarie 2011

CARNE DE PORC CU FASOLE VERDE IN SOS DE ROŞII


Azi vă propun un preparat numai bun de pus pe masa de prânz duminica sau chiar la o cină servită mai devreme. Este o alternativă apetisantă la veşnicii cartofi , oricum ar fi ei preparaţi.
Am folosit:
- 400 g fasole verde
- 400 g muşchiuleţ de porc
- 200 g roşii în bulion
- 200 ml bulion
- 1 ceapă mică
- 2 căţei de usturoi
- 1 linguriţă cimbru uscat
- 1/2 linguriţă boia de ardei
- 1/2 linguriţă pastă de ardei iute
- 1/2 linguriţă de zahăr (opţional)
- sare, piper
- 2 linguri de ulei
Se porţionează carnea de porc. Intr-o tigaie se încinge puţin ulei şi se pune carnea  să se rumenească puţin, până prinde o crustă fină. Se îndepărtează spuma rezultată cu o strecurătoare. Se întoarce carnea şi se procedează la fel.

Se scoate carnea şi se pune pe o farfurie. În tigaie se mai pune o lingură de ulei şi se căleşte ceapa tocată. Când  este aproape călită se adaugă usturoiul tăiat feliuţe.

Se pune boia, se amestecă de câteva ori apoi se stinge cu bulionul şi roşiile tăiate cubuleţe. Se adaugă carnea, se condimentează cu sarea şi piperul, se pune capacul şi se lasă să se înăbuşe cîteva minute,


se pune fasolea verde şi se lasă să fiarbă sub capac cca 30 minute.

In acest timp se va forma un sos delicios, care, cu o jumătate de linguriţă de zahăr presărat deasupra, la sfârşitul preparării, îi va da  un uşor gust dulce - picant .

luni, 14 februarie 2011

CORONITA GLAZURATA


Iată un desert bun de savurat lângă cafeluţa de dimineaţă: rapid, uşor de preparat, ieftin şi delicios. Acestea sunt recomandările mele la această prăjitură. Reţeta am găsit-o în "Clic - pentru femei" dar i-am adus mici modificări.
Pentru prepararea lui am folosit:
- 5 ouă
- 500 g făină
- 200 g unt
- 200 g zahăr
- 100 ml lapte
- 100 ml smântână
- 1 plic zahăr vanilat
- 1 praf de copt
- esenţă de rom
- un praf de sare
- 100 g nucă zdrobită
- 50 g stafide
Pentru ornare vă trebuie:
- 4 linguri zahăr tos
- 4 linguri smântână dulce
Iar pentru decor :
- 2 linguri nucă tocată
- 2 linguri afine
Se separă ouăle, gălbenuşurile se mixează cu untul moale; albuşurile se bat spumă tare cu sarea. Se adaugă zahărul şi se bate până se topeşte.
Se adaugă treptat laptele, smântâna, esenţa de rom, zahărul vanilat şi se omogenizează.
Se încorporează albuşurile în crema de gălbenuşuri apoi, încet, făina amestecată cu praful de copt şi la urmă nuca zdrobită şi stafidele. Aluatul se toarnă în forma de chec unsă şi tapetată cu unt şi făină şi se dă la cuptor pentru 40 - 45 minute.
Se scoate din cuptor, se răstoarnă pe un platou şi se lasă să se răcească.
Intre timp se prepară glazura caramel. Se pune zahărul într-o crăticioară cu fundul dublu, se adaugă 2 linguri de apă şi se lasă să se caramelizeze, amestecând continuu.
Când este gata se ia de pe foc, se adaugă smântâna şi se amestecă.
Când prăjitura este rece se toarnă glazura peste ea şi se decorează cu afine şi nucă zdrobită.