marți, 30 aprilie 2013

PRAJITURA RAFFAELLO

Sunt sigură că sunteţi în căutarea unor reţete de prăjituri potrivite pentru masa de Paşte. Una dintre prăjiturile delicioase încercate de mine este  "Prăjitura Raffaello" găsită pe blogul Laurei Sava. Prăjitura aceasta este un adevărat festin pentru iubitorii de ciocolată albă şi nucă de cocos. Eu am preparat-o în urmă cu ceva timp dar   nu ştiu din ce motive nu am publicat-o. Am găsit-o rătăcită în arhiva cu reţete nepublicate, dar acuma numai bine,  este momentul potrivit să o postez şi pentru voi .  

Ingrediente penru blatul 1:
- 3 ouă
- 200 g zahăr
100 ml ulei
- 100 ml lapte
- 2 linguri lichior de cocos
- 200 g făină
- 10 g praf de copt

Se separă ouăle; gălbenuşurile se freacă cu 100 g zahăr până devin spumoase, se adaugă laptele, uleiul şi lichiorul de cocos. Albuşurile se bat spumă cu 100 g zahăr. Făina se amestecă cu praful de copt.
Gălbenuşurile se adaugă la spuma de albuşuri, amestecând încet cu o lingură prin răsturnare, tot  aşa adăugându-se şi  făina. Amestecul se toarnă într-o tavă căptuşită cu hârtie de copt  (am folosit tava de 36/24 cm) şi se coace aproximativ 20 - 25 minute la temperatura de 180 grade .




Ingrediente pentru blatul 2:
- 5 albuşuri
- 150 g zahăr
- 150 g nucă de cocos răzuită
- 2 linguri făină
- 5 g praf de copt
- 1 plic zahăr vanilat 

Făina se amestecă cu praful de copt şi cu  nuca de cocos. Albuşurile se bat spumă tare cu zahărul şi zahărul vanilat. Se adaugă făina şi nucă de cocos. Amestecul se toarnă în tava căptuşită cu hârtie de copt şi se coace aproximativ 20 - 25 minute la 180 grade C.



După răcire blatul 1 se însiropează cu lichior de cocos.


Ingrediente cremă:
- 700 ml smântână pentru frişcă
- 700 g ciocolată albă
- 2 linguri lichior de cocos
- 5 g gelatină granule

Smântâna pentru frişcă se toarnă într-un vas pus pe bain-marie. Când smântâna începe să se încălzească se adaugă ciocolata mărunţită. Se amestecă încontinuu până când ciocolata se topeşte. Se ia vasul de pe aburi şi se pune la rece ( eu am pus vasul în frigider şi numai a doua zi am mixat frişca).



A doua zi, din frişca lichidă se scot 3 linguri cu frişcă,  se amestecă cu gelatina hidratată cu 3 linguri de apă , se reintroduc în frişca rămasă, se pune lichiorul, se amestecă,  apoi se mixează la viteză maximă.
Atenţie!!!! Imediat ce frişca s-a întărit opriţi mixerul, altfel riscaţi ca frişca să se taie şi să se brânzească!




Crema se împarte în două. Jumătate din cremă se întinde pe primul blat însiropat, se pune blatul 2 apoi restul de cremă. Deasupra prăjiturii se presară fulgi de nucă de cocos.


Poftă bună!



sâmbătă, 27 aprilie 2013

PLACHIE DE CRAP


Pentru că de  Florii  avem dezlegare la peşte, ce spuneţi de această mâncare delicioasă şi aromată?
Poate fi servită atât la masa de prânz, alături de o garnitură de cartofi natur, cât şi la cină.


Iată ce am folosit:
- 400 g file de crap 
- 1 ceapă albă
- 1 ceapă roşie
- 2 fire de ceapă verde
- 3 căţei de usturoi
- 1 cutie cu roşii în suc de roşii
- 200 ml vin alb 
- 1 ardei roşu
- 2 foi de dafin
- 1 linguriţă cimbru uscat
- sare, piper
- 3 linguri ulei de măsline
- 1/2 lămâie

Se curăţă ceapa uscată şi se taie solzişori; ceapa verde se curăţă, se spală şi se taie inele; usturoiul se taie feliuţe; toate se pun la călit în uleiul de măsline. 
Se adaugă ardeiul roşu tăiat cubuleţe. Când legumele se înmoaie se adaugă roşiile cubuleţe împreună cu sucul din cutie, vinul alb, foile de dafin, cimbrul şi se potriveşte de sare şi piper.  Se lasă la fiert 10 - 15 minute.  
Când sosul este gata se pune într-un vas termorezistent iar peste sos  se pune fileul de peşte. 


Tava se pune în cuptorul încins la 180 grade.
După 20 de minute se scoate tava din cuptor, se adaugă  cozi de ceapă verde tăiată şi felii de lămâie.
Tava se dă la cuptor pentru încă  8 - 10 minute.


Poftă bună!

joi, 25 aprilie 2013

SPAGHETE CU PESTO DE LEURDA


Vă promiteam în postarea trecută că am să revin cu o nouă reţetă cu leurdă. De data aceasta din frunzele de leurdă am preparat un pesto pe care l-am folosit ca sos pentru paste. 


Ingrediente:
-  50 g leurdă (jumătate de legătură)
- 30 g arahide
- 40 g parmezan răzuit
- 50 ml ulei de măsline
- 200 g spaghete
- sare, piper 

Spaghetele se pun la fiert în apă cu sare. 
In vasul blenderului am omogenizat alunele cu parmezanul.




Am adăugat frunzele de leurdă spălate şi uscate, 


am mixat oprit din când în când blenderul pentru a adăuga ulei de măsline până la consistenţa dorită. Am potrivit de sare şi piper. 


Spaghetele se amestecă cu pesto şi se servesc calde.  


Poftă bună!


miercuri, 24 aprilie 2013

CUSCUS CU LEURDĂ


Martie şi aprilie  sunt lunile în care leurda se găseşte din plin în pieţe aşa că trebuie să profităm de această plantă binefăcătoare organismului nostru, aceasta fiind un bun detoxifiant şi are un conţinut bogat de vitamine şi minerale.  Poate fi folosită în diferite mâncăruri, salate sau sosuri (o să  vedeţi într-o postare ulterioară).  


Ingrediente:
- 100 g cuscus
- 1 fir ceapă verde
- 2 căţei de usturoi
- 1 ardei iute (eventual curăţat de seminţe)
- 1/2 legătură leurdă (50 g)
- 1/2 linguriţă pătrunjel verde uscat
- 1/2 linguriţă coriandru uscat
- 2 linguri ulei de măsline
- sare de mare

Uleiul de măsline se pune într-o cratiţă la încins. Se adaugă ceapa verde tăiată inele, usturoiul şi ardeiul iute  tocat. 
Se adaugă cuscus, se amestecă de câteva ori apoi se adaugă 150 ml apă clocotită. Se aduce la punctul de fierbere, se ia vasul de pe foc, se acoperă cu o farfurie sau un capac din sticlă care se potriveşte perfect şi se lasă cuscus-ul să se umfle. 


După 15 - 20 minute, cu ajutorul unei furculiţe, se amestecă uşor pentru a se afâna şi se adaugă frunzele de leurdă tocate. 


Poftă bună!

luni, 22 aprilie 2013

SALATA DE ICRE


Icrele de peşte sunt pe placul multora dintre noi. Se pot folosi atât la antreuri pentru o masă festivă, la micul dejun  sau pur şi simplu când ni se face dor de ele. Aşa s-a întâmplat şi în cazul meu. Când le-am văzut pe raftul magazinului m-a apucat pofta de salată de icre. Pe raft se mai găseau şi cutii cu salată de icre gata preparată, dar mi-am spus că cele preparate de mine vor fi mai gustoase. 
Pentru o porţie mare am folosit:
-  100 g icre de hering
- 300 ml ulei de floarea soarelui
- 200 ml apă minerală
- 150 g gris (gata preparat)
- 1 ceapă mică
- zeama de la 1/2 lămâie

Cu câteva ore înainte de a mă apuca de pregătirea icrelor am fiert o căniţă de gris în apă cu puţină sare. 
Într-un bol încăpător am pus icrele şi 150 g gris gata preparat rece. Am mixat pentru omogenizare. 
Am adăugat în fir subţire (ca la maioneză) ulei, alternând cu câte 1 lingură apă minerală şi câte 1/2 linguriţă zeamă de lămâie până la terminarea ingredientelor lichide.
La sfârşit am adăugat o ceapă mică rasă şi felii de măsline. 




Poftă  bună!

miercuri, 17 aprilie 2013

BRIOŞE CU BRÂNZETURI


Brioşele sărate  sunt potrivite pentru a fi servite la gustarea  de la ora 11 sau pot fi luate la serviciu de cei care nu au timp să ia micul dejun acasă. Sunt o grămadă de reţete de acest gen şi pot fi preparate în diferite feluri sau combinaţii de ingrediente. 



Pentru prepararea lor am folosit:
- 500 g făină
- 75 g brânză de burduf
- 125 g brânză de capră frământată
- 40 g parmezan răzuit
- 2 ouă
- 270 ml lapte
- 65 ml ulei de măsline
- 1 ceapă roşie
- 1/2 ardei roşu
- 1/2 pachet praf de copt 
- 1 linguriţă cocentrat de legume Mirodenia
- 1 linguriţă amestec cimbru şi busuioc uscat
- 1/2 linguriţă sare
- 1/2  linguriţă piper
- 2 linguri mărar
- 1 lingură pătrunjel verde

Într-un castron încăpător amestecăm ingredientele uscate: făină, piper, sare, concentratul de legume,  amestecul de cimbru şi busuioc, praful de copt. Se adaugă ceapa tocată,  brânza de burduf, brânza de capră, parmezan. 


După omogenizare se pun ouăle bătute amestecate cu lapte şi ulei, ardeiul tocat, pătrunjelul şi mărarul verde.
Amestecul omogen se repartizează în tava de brioşe tapetată cu hârtie specială (mai tare şi mai rezistentă decât cea folosită la cupcakes sau muffin). În lipsa acestora tava se unge cu unt. 
Se presară parmezan peste fiecare brioşă apoi tava se pune în cuptorul preâncălzit la 200 grade, unde se ţin aproximativ 35 - 40 minute. 


Poftă  bună!

vineri, 12 aprilie 2013

GALUSTE GRATINATE IN SOS DE ROSII


Găluştele din cartofi le regăsim în bogata  bucătărie Central Europeană, dar şi în cea germanică, ucraineană cehă, etc, fiind folosite pentru acompanierea diverselor mâncăruri cu sosuri, carne, tocăniţe, supe sau chiar deserturi (găluştele cu prune).
In bucătăria nemţească, mai exact printre paginile  Leker , am găsit o mulţime de reţete cu găluşte, printre care şi aceasta.


Ingrediente pentru prepararea găluştelor:
- 800 g cartofi albi
- 1 ou
- sare
- nucşoară
- 80 - 90 g făină albă 

Cartofii spălaţi se fierb în coajă 20 - 30 minute. După ce se răcoresc puţin se decojesc apoi se dau pe răzătoarea mare sau se zdrobesc. Se amestecă cu ou, sare, nucşoară şi 80 g făină, adăugându-se restul de făină în cazul în care aluatul se prinde de mână.
  Într-o cratiţă mare se pun la fiert  3 litri de apă cu o linguriţă de sare. Cu mâinile umede se formează găluşte de mărimea unui ou sau chiar mai mari, care se pun în apa care fierbe. Se lasă la fiert 10 - 15 minute. Se scot cu spumiera şi se pun în tava pregătită cu sos de roşii. 


Ingrediente pentru sos de roşii: 
- 400 g cârnaţi proaspăt
- 150 g brânză de burduf
- 1 cutie roşii tocate 
- 1 ceapă 
- 2 căţei de usturoi
- 1/2 ardei gras roşu
- 2 linguri ulei
- sare, piper

Ceapa şi ardeiul tocat se călesc 2 minute în uleiul încins; cârnaţul proaspăt se scoate din membrană şi se pune în tigaia cu ceapă şi ardei, amestecând din când în când. Se adaugă usturoiul tăiat feliuţe.  
Se călesc toate la foc mic aproximativ 15 minute.


 Se adaugă roşiile tocate şi se condimentează. Dacă vreţi mai mult sos se poate adăuga bulion de roşii. 


Sosul se repartizează în vasele de cuptor, se pun găluştele ( apropiate dar nu una lângă alta ) iar deasupra brânza.




Vasele se pun în cuptorul încălzit la 180 grade şi se dau la gratinat pentru 30 - 40  minute.


Poftă bună!

luni, 8 aprilie 2013

PIEPT DE PUI COPT CU SOTE DE CIUPERCI




Internetul şi-a făcut datoria (încă o dată)  şi m-a scos din impas cu masa de duminică. Având de ales între o bucată de piept de porc sau un piept de pui, l-am ales pe cel din urmă fiind atrasă de pieptul de pui copt în folie,  găsit  printre paginile blogulului  Jadekonyha. Cu mici modificări a ieşit o bunătate. 




Iată ce am folosit:
- 3 fileuri de piept de pui 
- 3 ciuperci feliate
- 3 fire ceapă verde 
- 1 morcov
- 3 roşii
- 3 linguri caşcaval dat pe răzătoarea mare
- 1/2 linguriţă busuioc uscat
- 1/2 linguriţă oregano
- sare, piper
- ulei de măsline
- 3 folii de aluminiu de aproximativ 30x30 cm 

In mijlocul fiecărei folii de aluminiu se presară câteva picături de ulei de măsline peste care se pune câte un piept de pui. Se condimentează cu sare, piper şi jumătate din cantitatea de ierburi aromate.
Se repartizează apoi ciupercile feliate, morcovul tăiat bastonaşe,  câte o ceapă verde 


şi la urmă roşiile tăiate cubuleţe. 


Totul se acoperă cu caşcaval ras, ierburile aromate rămase şi puţină sare.


Fiecare piept de pui se împachetează în folie, astfel încât aburii să nu iasă din pacheţelul format, se pun într-o tavă şi se dau la cuptor  pentru 35 - 40  minute, la o temperatură de 190 grade.



Pieptul de pui copt a fost, alături de ciupercile sotate,  deliciul mesei noastre de duminică.


Poftă bună!

SOTE DE CIUPERCI


Azi vă propun o mâncare care poate fi servită atât ca fel principal într-o zi de post sau poate fi o garnitură la fripturi sau alte preparate cu carne. 
Pentru trei persoane am folosit:
- 500 g ciuperci
- 20 g unt
- 1 morcov 
- 3 fire ceapă verde
- 3 căţei de usturoi 
- piper
- sare 
- 2 linguri ulei de măsline
- pătrunjel verde

Ciupercile se taie în două sau în patru, în funcţie de mărimea lor; morcovul se curăţă de coajă şi se taie rondele; ceapa se taie inele; usturoiul se toacă.
Într-un vas am pus untul şi uleiul, am adăugat ciupercile, morcovul şi usturioul. Se acoperă vasul, se dă focul la minim şi se lasă  aproximativ 10 minute, timp în care se amestecă de 2 - 3 ori. (Dacă nu aveţi un vas ceramic supravegheaţi şi amestecaţi ciupercile mai des). 
Ciupercile fiind gata se condimentează  cu sare şi piper şi se adaugă pătrunjelul verde.


Au fost foarte bune alături de pieptul de pui la cuptor !

joi, 4 aprilie 2013

QUICHE CU DOVLECEI


Chiar dacă este începutul primăverii piaţa nu duce lipsă de fructe şi legume pe care le găsim, de obicei, vara. 
Dovleceii se află printre legumele mele preferate şi mă bucur că le găsesc tot timpul anului. Îmi plac foarte mult la grătar dar şi scăzuţi cu smântână sau în quiche-uri. Pentru seara aceasta am pregătit un quiche, mai ales că aveam în frigider un aluat de foietaj care aştepta cam de mult să fie folosit. 


Ingrediente: 
- 4 dovlecei ( aproximativ 800 g )
- 25 g unt
- 2 ouă
- 125 g mozzarella
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 ceapă
- 2 căţei de usturoi
- 1 lingură cimbru uscat
- 1/2 linguriţă busuioc uscat
- 1 lingură muştar
- 1 lingură smântână 
- sare
- piper
- 1 foaie aluat foietaj

Dovleceii se curăţă de coajă şi se taie felii subţiri. Ceapa şi usturoiul se toacă.
Untul şi uleiul de măsline se pun în tigaia încinsă, se adaugă ceapa şi usturoiul şi se călesc amestecând din când în când. Se adaugă dovleceii, amestecând uşor până când aceştia se înmoaie. 


Punem cimbru şi busuioc. Se închide focul şi se lasă să se răcească.


Ouăle se bat cu un praf de sare şi piper,  se adaugă muştarul şi smântâna .
Foaia de patiserie se întinde în tava de tartă, se pun dovleceii, 


amestecul de ouă şi  mozzarella ruptă. 

Tava se dă la cuptorul preâncălzit unde se lasă la copt 30 - 40 minute. 


O feliuţă şi pentru voi!


Poftă bună!