miercuri, 28 august 2013

MUFFINS MANHATTAN



De puţin timp a trecut vremea afinelor proaspete dar eu am şi atentat la proviziile din congelator. Asta pentru a prepara aceste prăjiturele aromate găsite într-o revistă de limbă maghiară dedicată brioşelor. Nu am înţeles de ce au această denumire, eu le-am preluat cu nume cu tot.  Cred că nici nu se făcea vreo referire la denumire, din câte mi-am dat eu seama apelând la translatorul universal Google.


Iată ce vă trebuie pentru 12 bucăţi:
Pentru aluatul sfărâmicios:
- 90 g făină
- 60 g zahăr
- 50 g unt moale
- 1/2 linguriţă scorţişoară

Pentru muffins:
- 160 g făină
- 80 g zahăr
- 2 ouă
- 150 ml iaurt
- 35 ml ulei
- 1/2 linguriţă bicarbonat 
- 1/2 linguriţă praf de copt
- un praf de sare 
- 150 g afine 

Mai întâi am preparat aluatul sfărâmicios amestecând cu degetele toate ingredientele până ce amestecul capătă o  consistenţă nisipoasă. L-am lăsat deoparte şi am preparat aluatul pentru muffins.
Intr-un vas am amestecat ingredientele uscate: făina, zahăr, sare, praful de copt şi bicarbonat.
In alt vas am bătut ouăle, am adăugat  uleiul, am amestecat apoi am pus jumătate din ingredientele uscate. Am adăugat iaurtul apoi restul ingredientelor uscate. Am omogenizat rezultând un aluat moale. 
Tava de muffins am pregătit-o cu hârtii speciale şi în fiecare hârtie am pus câte o lingură de aluat. Am presărat jumătate din cantitatea de afine apoi, peste ele, am pus restul de aluat. 



În fiecare formă am presărat aluatul sfărâmicios şi deasupra lui restul de afine. 


Tava am pus-o în cuptorul preâncălzit la 180 grade şi am lăsat la copt 30 minute. 


Sunt bune la micul dejun, lângă o cană de lapte sau la cafea în orice moment al zilei. 


Poftă bună!

luni, 26 august 2013

VINETE PANE



Bine v-am regăsit dragi prieteni!  După o lungă vacanţă (mie mi s-a părut aşa de scurtă),  revin cu forţe noi dar şi cu poftă de a încerca noi şi delicioase reţete. Materie primă necesară este din plin. Pieţele abundă de fructe şi legume, această perioadă fiind cea mai bogată din an.
Vinetele sunt legumele cele mai iubite la noi acasă. Le prepar de cele mai multe ori în salată, prăjite la grătar, umplute cu diverse alte legume şi carne sau pane.
Vinetele pane sunt foarte uşor de preparat, sunt gustoase dar şi săţioase.


Ingrediente pentru 2 persoane:
- 1 vânătă mare
- 2 ouă
- 2 linguri de lapte
- 100 g făină
- 200 g pesmet
- sare
-ulei de palmier

Vânăta se spală, se taie codiţa apoi se feliază în felii cu o grosime de aproximativ 1 cm. Se presară sare pe fiecare felie apoi se lasă 30 - 35 minute la scurs.  



Fiecare felie se tamponează cu un şervet de hârtie apoi se trece prin făină. 
Ouăle se bat cu un praf de sare apoi se adaugă laptele. 
Se scutură puţin surplusul de făină de pe fiecare felie de vânătă, se trece prin ouăle bătute şi la sfârşit prin pesmet. Astfel pregătite, feliile de vinete se prăjesc în uleiul de palmier încins până se rumenesc pe fiecare parte. 


Vinetele rumenite se scot pe hârtie absorbantă pentru a înlătura surplusul de ulei apoi se aranjează pe un platou. 


Astfel preparate vinetele sunt foarte bune alături de o salată de roşii cu chives.