vineri, 21 februarie 2014

CORNULEŢE CU NUCI PECAN


Cu siguranţă aţi întîlnit multe reţete în care se folosesc nuci pecan. Cel puţin în aproape toate reţetele de peste ocean în care se regăsesc nuci folosesc aceste fructe. Plăcinta cu nuci pecan este cea mai faimoasă, fiind o reţetă clasică americană. 
 Pecanul este un arbore specific Americii de Nord. Nucile de pecan sunt o excelentă sursă de mangan, au un conţinut de peste 70% grăsimi şi sunt bogate în acizi graşi omega 6.  
Eu am folosit nucile pentru prepararea acestor delicioase cornuleţe. Pentru reuşita acestor prăjiturele se măsoară ingredientele precis şi  nu se amestecă prea mult în compoziţie. Când compoziţia este prea bătută cornuleţele ies tari. Reţeta fiind americană, pentru măsurarea ingredientelor, se folosesc ustensile de măsurat tipice acestei ţări. Eu am să scriu ingredientele şi în grame.


- 1 cană de unt, moale ( 225 g )
- 1/2 cană de zahăr (100 g)
- 1 linguriţă esenţă de vanilie
- 2 căni de făină albă (230 g)
- 1 cană de pecan tocat mărunt ( 110 g)
- zahăr pudră

într-un castron se bate untul cu zahărul până când se obţine o cremă spumoasă. Se adaugă esenţa de vanilie şi, treptat, făina. La sfârşit se pune pecanul şi se încorporează uşor. 


Din aluat se iau bucăţele de aluat  care se rulează bastonaşe de 6 cm din care se modelează cornuleţe.
Se pun în tava neunsă la 2,5 cm distanţă între ele. 


Cornuleţele se coc 20 - 25 de minute la o temperatură de 160 grade C sau până se întăresc şi se rumenesc pe fund. Se lasă la răcit 2 - 3 minute înainte de a se scoate pe grătar. 


Se pudrează cu zahăr chiar înainte de servire altfel zahărul va fi absorbit în prăjiturele..


Poftă bună!

luni, 17 februarie 2014

COSTITE DE PORC PICANTE LA GRATAR


Chiar dacă vremea nu ne permite să stăm afară pe lângă un grătar cu cărbuni, un grătar bun se poate face şi pe grătarul din bucătărie. Iată ce trebuie să faceţi pentru a obţine nişte costiţe delicioase la grătar.

Ingrediente :
- costiţe de porc
- 1 foaie de dafin 
- 1/4 linguriţă pudră de rozmarin
- 5 cuişoare
- 1 ardei iute roşu
- busuioc uscat
- cimbru uscat
- sare, piper


Tăiaţi costiţa în bucăţi mai mari şi împreună cu toate ingredientele se pun la fiert într-un vas încăpător. 


 Se fierb între 30 - 40 de minute, se scot, se taie, apoi se lasă să se răcească.


Intre timp se prepară un sos iute din :
- 3 căţei de usturoi zdrobiţi
- 1 linguriţă pastă de ardei iute
- 1 linguriţă Sos Worcester
- 1/4 cană de apă

Costiţele se pun la macerat în acest sos pentru 3 - 4 ore, timp în care nu uităm să mai întoarcem carnea, 


apoi se pun pe grătarul încins 


şi se prăjesc.


Poftă bună!


duminică, 9 februarie 2014

CHEC CU LĂMÂIE


Deşi checul nu este o prăjitură cu cremă, este foarte apreciat  la micul dejun lângă ceai sau cafea sau la gustarea de după amiaza. Pentru prepararea  acestui chec, la reţeta originală,  am adăugat câteva linguri de mălai. Iată  ce mi-a ieşit:


Ingrediente:
- 180 g zahăr
- 170 g făină
- 40 g făină de mălai
- 4 ouă
- 100 ml lapte
- 100 ml ulei 
- 1/2 linguriţă ghimbir ras
- coaja rasă de la o lămâie
- coaja rasă de la 1/2 portocală
- 10 picături esenţă de portocale
- 10 g praf de copt

Pentru ornare şi decor:
- frunze de mentă
- şerbet de lămîie

Pentru că este o reţetă foarte simplă nu am fotografiat fiecare pas al preparării.
Se separă ouăle; gălbenuşurile se freacă cu zahărul până se albesc, rezultând o cremă spumoasă; se adaugă, în fir subţire, laptele şi uleiul, mirodeniile, şi la sfârşit făina amestecată cu praf de copt şi mălai, alternând cu albuşurile bătute spumă tare. Se amestecă uşor cu o spatulă. Coca se pune într-o tavă de chec, se dă la cuptor, unde se coace 40 de  minute la o temperatură de 190 de grade C. Primele 20 de minute nu se deschide lerul aragazului. Numai după ce trece acest timp puteţi deschide uşa cuptorului şi să întoarceţi tava, în cazul în care aragazul nu coace uniform.. 


Peste checul rece se toarnă şerbet de lămâie.


Poftă bună!


marți, 4 februarie 2014

PLĂCINTA PĂSTORULUI, CU PUI


După cum, poate ştiţi, ingredientul principal din reţeta tradţională de  plăcinta a păstorului este mielul. Cum nu prea ne dăm în vânt după carnea de miel, am înlocuit-o cu pui şi am constatat că pulpele de pui sunt un înlocuitor foarte bun la acest preparat.  


- 750 g cartofi
- 750 g pulpe de pui dezosate, fără piele
- 3 căţei de usturoi
- 60 ml smântână
- 1 ceapă 
- 2 morcovi 
- 2 linguri de ulei
- 2 linguri de făină
- 250 - 300 ml supă de pui
- 150 g mazăre 
- pătrunjel verde tocat
- sare
- piper 

Cartofii se curăţă de coajă, se spală apoi se taie bucăţi pentru piure. Se fierb împreună cu usturoiul şi puţină sare. Se scurg apoi  se zdrobesc, se adaugă smântâna, se amestecă până se încorporează şi aceasta apoi  se lasă deoparte. 
Intr-o tigaie încăpătoare se încinge untul, la foc mic, se adaugă ceapa tocată mărunt şi se căleşte aproximativ 7 minute, cât să se înmoaie. Se adaugă carnea de pui tăiată cubuleţe şi se sotează până ce nu mai e roz.


Se adaugă morcovii tăiaţi pe jumătate pe lungime şi feliaţi subţire.


Se lasă 4-5 minute apoi se pune făina şi se amestecă până la omogenizare. Se adaugă treptat supa de pui , se  lasă la fiert la foc mic, amestecând până ce sosul s-a îngroşat uşor. Se încorporează mazărea şi pătrunjelul verde tocat. Se lasă la fiert  5 minute.   


Se toarnă totul într-un vas ceramic pentru cuptor. 


Deasupra se aranjează piureul de cartofi. 


Vasul se pune în cuptorul încins la 180 de grade C, unde se coace 35 - 45 de minute sau până ce toppingul de cartofi este uşor rumenit şi crocant.


Iată un preparat uşor de realizat, ce poate fi servit la masa de prânz de duminică.


Poftă bună!