În weekend-ul trecut, la cafea, am preparat chec cu afine. A fost tare mic, dar suficient pentru a servi câte
2 - 3 felii alături de cafea în cele două dimineţi ale weekend-ului.
Dacă doriţi un chec potrivit de mare, trebuie să dublaţi ingredientele, să folosiţi o tavă mai mare, rotundă sau tavă normală de chec, dreptunghiulară.
Ingrediente blat:
- 2 ouă
- 150 g zahăr
- 90 ml ulei
- 200 g făină
- 200 g afine congelate
- 1 linguriţă praf de copt
- 1 linguriţă amestec coajă de lămâie şi de portocală, rasă
- 1 lingură lichior de afine
Ingrediente crustă:
- 2 linguri migdale măcinate
- 2 linguri ulei vegetal
- 1 lingură de făină
- 3 linguri zahăr brun
- 1 linguriţă scorţişoară
Se încălzeşte cuptorul la 190 de grade C.
Se prepară crusta amestecând uşor, cu vârful degetelor, toate ingredientele. Se lasă deoparte.
Gălbenuşurile se freacă spumă cu zahărul până se albesc. Se adaugă uleiul, în fir subţire, lichiorul, coaja de citrice şi jumătate din făina amestecată cu praful de copt. Se încorporează uşor albuşurile bătute spumă şi restul de făină. La sfârşit încorporăm şi afinele congelate.
Aluatul se pune în tava (diametrul de 15 cm) unsă cu unt şi tapetată cu făină. Deasupra se presară uniform, compoziţia pentru crustă şi 2 linguri afine congelate.
Tava se pune în cuptor unde se coace aproximativ 40 de minute sau până când o scobitoare introdusă în prăjitură iese curată.
După răcire se pudrează zahăr pudră vanilat.
Poftă bună!