vineri, 13 martie 2015

CHIFTELE LA CUPTOR


Chifteluţe cu piure de cartofi cred că aţi preparat fiecare dintre voi. Iată aici o prezentare mai deosebită, potrivită pentru o zi de duminică, în familie. 




Ingrediente chifteluţe:
- 600 g carne tocată de vită
- 1 ou mare
- 1 ceapă, tocată
- 2 căţei de usturoi, tocat
- 1 morcov mic, dat pe răzătoarea mică
- 2 linguri ketchup
- 2 linguri pesmet
- 2 linguri muştar iute (opţional)
- 1 linguriţă oregano uscat
- 1 linguriţă ulei de măsline
- 1/4 linguriţă piper

Ingrediente piure de cartofi:
- 600 g cartofi albi
- lapte
- 100 ml smântână
- 30 g unt 
- sare
- piper

 Alte ingrediente:
- pătrunjel verde
- 2 roşii
- 2 linguri ketchup

Cuptorul se încălzeşte la 220 grade C. Tava pentru brioşe se căptuşeşte cu hârtie. 
Se încălzeşte uleiul într-o tigaie încăpătoare. Se adaugă ceapa, morcovul, usturoiul şi oregano. Se gătesc cca 2 minute. Se amestecă, se ia tigaia de pe foc, se adaugă carnea tocată, oul bătut, pesmet, muştar, sare şi piper după gust. Se omogenizează. 
Amestecul se distribuie în mod egal în tavă, în cele 12 locaşuri, fiecare porţie ungându-se cu puţin ketchup. Tava se pune în cuptor, unde se lasă cca 35 de minute sau până se rumenesc.


Între timp se pun cartofii decojiţi, tăiaţi cubuleţe, la fiert. După ce aceştia au fiert se scurg de apă, se pasează apoi, cu ajutorul mixerului, se amestecă adăugându-se smântâna, unt şi lapte până ce se obţine consistenţa dorită.
Chifteluţele se pun pe câte o felie de roşie, se acoperă cu piure de cartofi presărat cu pătrunjel verde, şi ketchup.


Poftă bună!

sâmbătă, 7 martie 2015

BACLAVA


Se spune că din vechile bucătării imperiale ale Palatului Topkapi din Istanbul, s-a strecurat și pentru muritorii de rând rețeta acestui deliciu. Deși istoria nu este destul de clară în ceea ce privește proveniența acestei prăjituri, există dovezi care arată că sultanii vechilor timpuri, serveau aceste dulciuri supușilor lor, în timpul Ramadanului. 
Că este de origine turcă, mongolă, bizantină sau romană, ori este umplută cu nuci, fistic sau alune, știm că baclavaua este cea mai cunoscută delicatesă orientală. 
Dacă aveți în congelator un pachet de foi pentru plăcintă, în cămară nucă, și o poftă de ceva foarte dulce, nu ezitați și preparați acest deliciu. Se prepară extrem de ușor. 



Ingrediente:
- 1 pachet foi de plăcintă
- 400 g nucă tocată mărunt (nu măcinată)
- 150 g unt topit
- 1 linguriţă scorţişoară măcinată

Ingrediente sirop: 
- 400 ml apă
- 250 g zahăr
- 150 g miere de albine

Decor:
- fistic (opțional)

Pentru prepararea siropului se fierbe apa şi zahărul, la foc mic, cca 10 minute. Se stinge focul, se lasă 10 - 15  minute să se răcorească apoi se adaugă mierea de albine. Se amestecă în sirop până ce mierea se dizolvă apoi se lasă să se răcească. 
Se desfac foile de plăcintă, se lasă puțin să se decongeleze și se taie după mărimea tăvii în care vom prepara prăjitura. Se pune în tavă o foaie, se unge cu o pensulă cu puţin unt topit, apoi se mai pun alte 4 foi care, fiecare, se vor unge cu unt. 


Nuca se împarte în trei părţi. Peste cele 5 foi din tavă se presară o parte de nucă, se acoperă cu un alt strat de 5 foi unse și acestea între ele cu unt. 


La fel se continuă cu un alt strat de foi unse, nucă şi la sfărşit un strat format din 4 foi unse cu unt. Cu ajutorul unui cuţit foarte bine ascuţit se taie prăjitura romburi sau pătrate. 


Tava se pune în cuptorul preâncălzit unde se coace timp de 35 - 40 de minute, la o temperatură de 180 grade C. 


Se scoate tava din cuptor și peste prăjitura fierbine se toarnă încet siropul rece.


După două / trei ore prăjitura se poate servi.

marți, 3 martie 2015

SUPA CREMA DE BROCCOLI CU GORGONZOLA


Ştiu că supă cremă de broccoli am mai preparat, dar de data aceasta am găsit o reţetă ceva mai aparte, ingredientul principal, pe lângă broccoli este brânza albastră. Întradevăr supa este  deosebită, cu un gust intens, amestec de broccoli, praz şi brânză. 


Ingrediente :
- 800 g broccoli
- 1 buc. praz feliat
- 1 ceapă tocată
- 1/4 ţelină tăiată în 4
- 1 cartof tăiat în 4 
- 2 linguri ulei de floarea soarelui
- 20 g unt
- 1 litru supă de legume
- 140 g brânză gorgonzola (sau orice altă brânză albastră)


Se încălzeşte uleiul vegetal într-o oală, se adaugă ceapa şi se căleşte câteva minute, până se înmoaie. Se adaugă prazul, ţelina, cartofii şi untul moale. Se acoperă oala şi se lasă să înăbuşe legumele cca 5 minute. 
Se scoate capacul, se adaugă supa de legume şi tulpinile de broccoli, inflorescenţele crude lăsându-le deoparte, se pune iar capacul şi se fierbe la foc mediu. După cca 15 minute se adaugă restul de broccoli şi se mai fierbe 5 minute. 
Când este totul gata se introduce blenderul în supă şi se mixează până avem o supă consistentă, potrivită ca grosime (dacă doriţi ca supa să fie ceva mai subţire se poate adăuga puţină supă de legume) .
Se adaugă brânza albastră  se mai dă un impuls blenderului astfel încât brânza să rămână fărâmiţată. 


Se potriveşte de sare şi piper negru sau roz apoi se serveşte fierbinte cu puţină brânză fărâmiţată deasupra.


Poftă bună!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...