luni, 1 februarie 2010

GNOCCHI AI QUATTRO FORMAGGI


De data aceasta am încercat o nouă reţetă de gnocchi preparate cu griş, găsită într-o revistă Secretele bucătăriei.
Ingrediente pentru gnocchi:
- 800g cartofi albi
- 2 gălbenuşuri
- 120 g griş
- 100 g făină
- sare
- nucşoară
Ingrediente pentru sosul de brânzeturi:
- 250 g caşcaval
- 150 g parmezan
-250 g branză Năsal sau Gouda
- 100 g brânză tip gorgonzola
- 50 g unt
- 50 ml ulei de măsline
- sare, piper
Incepem cu prepararea aluatului pentru gnocchi:
Se spală cartofii şi se fierb. Se scurg şi se lasă să se răcorească. Se curăţă şi se pasează.
Se adaugă galbenuşurile, grişul şi făina; se condimentează cu sare, piper şi nucşoară. Dacă aluatul rezultat se leagă de mână se mai poate adăuga făină. Cantitatea poate varia şi în funcţie de mărimea gălbenuşurilor.

Se frământă, apoi se dă aluatul la frigider 30 minute, după care se scoate şi se fac rulouri de aluat de grosimea unui deget; se presează cu o furculiţă şi se lasă să se odihnească 15 min, după care se fierb într-o cantitate mare de apă cu sare, unde se lasă la foc moale 15 - 20 minute (scuze, dar fiind presată de timp am uitat să fac poze pentru restul etapelor de pregătire a găluştelor).
Se scot cu lingura de spumă şi se lasă să se scurgă.
Uitasem să precizez că pentru această reţetă am folosit jumătate din cantitatea de aluat, restul lăsându-l la congelator, pentru a fi folosit la alt preparat.
Pentru prepararea sosului se taie brânzeturile cubuleţe.
Untul se pune într-o cratiţă împreună cu 2 linguri de ulei de măsline, se adaugă cuburile de brânzeturi şi, amestecând continuu, se topesc brânzeturile la foc mic. Se adaugă smântâna, sare şi piper după gust.
Spre sfârşit se adaugă în sos 2 polonice din apa în care au fiert gnocchi, pentru a-l subţia puţin, mai lăsaţi 1 - 2 minute la fiert la foc mic, amestecând continuu.
Când gnocchi sunt fierţi şi scurşi de apă se pun în cratiţa cu sosul de brânzeturi unde se lasă 2 - 3 minute .

Gnocchi se servesc foarte firbinţi, deoarece brânzeturile au tendinţa de a se închega şi a se întări foarte repede.

2 comentarii: