sâmbătă, 29 decembrie 2012

PIEPT DE CURCAN IN CRUSTA CROCANTA


Pentru masa dintre ani puteţi prepara şi aceste delicioase bastonaşe din piept de curcan  marinat în sana sau iaurt. Acestea pot fi o alternativă la clasicele şniţele. 
Un avantaj de care ar trebui să ţineţi seama, acum când aveţi atât de multe de pregătit, este şi acela că nu vă ia mult timp prepararea lor dacă le coaceţi în cuptor. 


Iată de ce aveţi nevoie:
- 500 g  piept de curcan 
- 100 ml sana
- 1 ceapă
- 1 căţel de usturoi
- 1 lingură muştar
- 1 linguriţă piper
- 1 linguriţă mirodenii pentru carne de pasăre ( boia iute,coriandru,kurkuma,kumin,)
- 2 linguri ulei de măsline aromat cu ardei iute
- 1 lingură tarhon uscat
- 1 lingură făină de mălai
- 50 g parmezan răzuit
- 125 g pesmet nu prea fin, făcut în casă 
- sare

Pieptul de curcan se spală, se tamponează cu şerveţele şi se taie fâşii. 
Într-un castron mai încăpător se amestecă sana, ceapa tăiată peştişori şi usturoiul zdrobit, muştarul, sare, piper, amestecul de mirodenii, uleiul de măsline. 


Se adaugă pieptul de curcan şi se amestecă. Peste vas se pune o folie alimentară şi se dă la rece pentru câteva ore. Eu am lăsat de seara până dimineaţa, dar sunt suficiente şi 3 ore.


Într-o farfurie se amestecă pesmetul, parmezanul, făina de mălai şi tarhonul tocat.


Se scot bastonaşele de curcan din sos, se îndepărtează ceapa apoi se dau prin amestecul de pesmet.
Se aranjează în tava tapetată cu hârtie de copt şi se stropesc cu puţin ulei de măsline.


Tava se introduce în cuptorul încălzit şi se coc la 180 g . Se întorc o dată sau de două ori pe o parte şi pe alta. Baghetele se pot şi prăji în ulei. 


Pieptul de curcan astfel pregătit se poate servi atât cald cât şi rece. Servit cald este minunat alături de o porţie de cartofi prăjiţi şi legume la grătar. Servit rece este foarte bun alături de un sos aioli sau orice fel de sos cu iaurt. 



joi, 27 decembrie 2012

CHOUX CU CREMA DE BRANZA


Printre aperitivele care au stat la loc de cinste pe masa noastră de Crăciun au fost şi aceste mici gogoşele  umplute cu cremă de brânză.  Dar sunt foarte potrivite şi pentru masa  de Anul Nou. 


Ingrediente gogoşi:
- 70 g unt 
- 125 g făină
- 140 ml apă
- 3 ouă 
- sare

Se pun la fiert apa împreună cu untul. Când începe să clocotească se adaugă făina dintr-o dată amestecând bine. Se ia vasul de pe foc şi se lasă să se răcorească. 


Se adaugă ouăle unul câte unul, amestecând bine după fiecare. Aluatul obţinut se pune în saculeţul de patiserie 


si  se formează gogoşele pe tava tapetată cu  hârtie de copt. Dăm tava la cuptorul preâncălzit la o temperatură de 220 grade. Se lasă 15 minute apoi scădem temperatura la 170 grade şi se mai lasă 35 - 40 minute. 


Între timp preparăm crema de brânză din :
- 110 g brânză telemea rasă
- 350 g brânză cremoasă de vaci
- 1 lingură smântână
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 linguriţă piper alb
- sare
- 1 lingură praz tocat

Se pun toate ingredientele în vasul robotului de bucătărie şi se mixează la viteză mare până se obţine crema de brânză. 


Choux -rilor răcite li se taie un căpăcel apoi, cu ajutorul poshului cu spriţ se umplu cu cremă de brânză.


Au un aspect foarte plăcut ochiului, sunt foarte bune şi au avantajul că se pot umple şi cu alte compoziţii de brânză sau amestec brânză cu şuncă.


Să aveţi Sărbători fericite în continuare!


luni, 24 decembrie 2012

CRACIUN FERICIT!


Iată-ne aşteptând un nou Crăciun. 
Peste puţin timp copiii încep a colinda. La miezul nopţii pornim şi noi, adulţii, cu colindul, cântând şi bucurându-ne de Naşterea Domnului. Cu toţii ne bucurăm de aceste Sărbători binecuvântate.

Vouă, dragi prieteni şi oaspeţi vă doresc ca Steaua Crăciunului să vă lumineze viaţa, să vă aducă linişte sufletească şi noi bucurii.


sâmbătă, 22 decembrie 2012

CHEC CU FRUCTE CONFIATE


Alături de cafeaua din dimineaţa de Crăciun ce spuneţi de o felie de chec cu fructe confiate?


Iată ce vă trebuie pentru prepararea lui:
- 5 ouă
- 200 g unt
- 200 g zahăr
- 300 g făină
- 50 g stafide 
- 50 g caise confiate
- 100 g merişoare 
- 3 linguri rom
-1 plic zahăr vanilat Bourbon
- 1 praf de copt

Caisele tăiate feliuţe (nu prea mărunte) se amestecă într-un bol cu stafidele şi merişoarele. Peste ele se pune romul şi zahărul vanilat, se amestecă şi se lasă 30 minute la macerat.


Untul se freacă cu zahărul până devine spumos. Se adaugă pe rând gălbenuşurile, făina amestecată cu praful de copt,  


albuşurile bătute spumă şi fructele confiate. Omogenizăm totul cu o spatulă sau o lingură din lemn.


Compoziţia o punem în tava de chec tapetată cu hârtie de copt şi dăm la cuptorul încins pentru 60 minute. 
Cuptorul meu a fost fixat la o temperatură de 200 grade primele 20 minute apoi am redus la 175 grade pentru următoarele 40 minute.(după primele 20 de minute trageţi spre uşa cuptorului tava şi înţepaţi din loc în loc crusta formată). Pentru siguranţă faceţi testul cu scobitoarea, dacă iese uscată checul este gata.


Checul se lasă la răcit. Eu l-am lăsat de pe o zi pe alta. A doua zi se prepară glazura pentru finisare:
- 100 ml smântână pentru frişcă
- 3 linguri zahăr pudră
- 1 banană 
- 3 linguri fistic tocat
- 50 - 100 g amestec de fructe confiate

Cu ajutorul blenderului se zdrobeşte banana curăţată, se adaugă smântâna şi zahărul. Se omogenizează şi se întinde peste chec. Deasupra se presară fructele confiate şi fisticul. 


Să aveţi un Crăciun fericit! 

vineri, 21 decembrie 2012

BOMBOANE RAFFAELLO



Ce spuneţi de nişte Bomboane Raffaello?  Nu că n - ar fi destule prăjituri şi dulcegării, dar arată atât de bine pe o masă pregătită de sărbătoare. Pe net sunt multe reţete pentru Bomboane Raffaello. Eu m-am oprit la bomboanele Danei. Sunt atât de delicioase şi atât de bune că nu te mai saturi. 


Iată ingredientele:
- 250 g nucă de cocos
- 200 g ciocolată albă 
- 200 g unt de bună calitate, fără apă
- 100 ml smântână dulce
- alune de pădure (aproximativ 30 bucăti)
- 1 - 2 linguri zahăr pudră

Într-o crăticioară se amestecă smântâna şi ciocolata ruptă bucăţele. Se pun pe bain-marie şi se lasă până se topeşte ciocolata.


Se ia vasul deoparte şi în compoziţia de ciocolată se adaugă untul tăiat cubuleţe. Se amestecă până se topeşte untul, compoziţia devenind omogenă.


Se adaugă fulgii de cocos,  


amestecând până se integrează complet. Vasul se dă la rece. 


După ce s-a răcit foarte bine se ia cu linguriţa din compoziţie,  formând în palme bile în care se pun câte o alună de pădure. Fiecare bilă se dă prin fulgi de nucă de cocos, se pun pe un platou şi se dau la frigider pentru 2 - 3 ore. 


 Mersi Dana

duminică, 16 decembrie 2012

PRĂJITURĂ DIN FOI CU CREMĂ DE LĂMÂIE


Imi plac prăjiturile din foi umplute cu cremă. Mai ales dacă sunt foi cu nucă.  La fel spun şi cei din familia mea. De aceea,  iată un alt deliciu ce vi-l propun pentru Crăciun. Poate o să vă placă aceste foi cu nucă umplute cu cremă de vanilie şi lămâie. 


Pentru prepararea foilor am folosit:
- 150 g zahăr
- 150 g nucă prăjită şi măcinată
- 20 g făină
- 10 albuşuri

Albuşurile se bat spumă tare cu zahărul. Făina se amestecă cu nuca; se adaugă pe rând cîte o lingură în albuşurile bătute, amestecând uşor cu o spatulă, după fiecare până la încorporare.  


Compoziţia se împarte în patru părţi egale. Din fiecare parte se coace câte o foaie pe dosul tăvii tapetate cu hârtie de copt. Tava pe care le-am copt are dimensiunea de 30/22 cm.  Hârtia de copt nu trebuie unsă.  Foile se lasă în cuptor aproximativ 7 - 10 minute, la o temperatură de 180 grade C. Când sunt gata trebuie să aibă o culoare uşor maronie. După ce se scot din cuptor se lasă o jumătate de minut, după care se desprind foarte uşor de pe hârtia de copt. 


Pentru cremă :
- 10 gălbenuşuri
- 700 ml lapte
- 130 făină
- 370 g zahăr
- 200 unt de 82% grăsime
- 2 plicuri zahăr vanilat
- coaja rasă de la o lămâie
- sucul de la 1/2 lămâie

450 ml lapte şi zahărul se pun într-o crăticioară cu fundul dublu. Se pun pe foc mic.  
Făina se amestecă cu 200 ml lapte. Gălbenuşurile se bat cu 50 ml lapte şi zahărul vanilat. 
Când laptele de pe foc începe să fiarbă se adaugă compoziţia de făină  cu lapte. Amestecăm continu până începe să se îngroase. Adăugăm şi gălbenuşurile şi lăsăm să fiarbă la foc foarte mic până obţinem o cremă consistentă, groasă ca o budincă. 


Când crema este gata se ia de pe foc, se adaugă coaja rasă şi sucul de lămâie. Omogenizăm apoi o punem să se răcească. 


În untul  frecat spumă se adaugă câte o lingură din crema de lămâie. Următoarea lingură cu cremă se adaugă numai după o jumătate de minut,  când cea dinainte este complet asimilată. 



În tot acest timp mixerul este la viteza maximă.  În felul acesta  crema nu se va tăia. Se dă o jumătate de oră la rece.


Se împarte crema în trei părţi  egale şi se asamblează prăjitura. Peste prima foaie se pune o parte din cremă, se nivelează pe toată suprafaţa acesteia, se pune a doua foaie, cremă, a treia foaie, cremă şi ultima foaie. 

Glazură Royal Icing:
- 300 g zahăr pudră
- 2 linguri suc de lămâie

Pentru a acoperi prăjitura am preparat o glazură Royal Icing simplă, fără albuş de ou, pe care am preparat-o frecând bine zahărul pudră cu sucul de lămâie până am obţinut o compoziţie densă, cremoasă. Cantitatea de suc de lămâie este aproximativă, eu am pus 2 linguri dar cum lingurile nu sunt la fel s-ar putea să folosiţi mai mult sau mai puţin suc, totuşi nu diferă prea mult cantitatea. 


Am întins glazura pe suprafaţa prăjiturii, am presărat ornamente din zahăr şi am dat prăjitura la rece. 
Recunosc că trebuia să o las până a doua zi la rece, dar pofta a fost mai mare decât răbdarea aşa că, după 3 ore am tăiat  câteva bucăţi din prăjitură. Cu această ocazie am făcut şi şedinţa foto, a doua zi  nu era sigur că mai aveam ce fotografia. 


joi, 13 decembrie 2012

INIMIOARE DULCI


Da ştiu că anul acesta am încercat tot felul de fursecuri. Toate s-au dovedit a fi delicioase. Fiecare în felul ei: unele mai crocante, altele mai moi, altele crocante la exterior şi moi la interior. Am încercat din toate: cu cremă, fără cremă, cu gem sau fără, glazurate sau pudrate. Pe gustul fiecăruia. În arhiva virtuală am o adevărată colecţie, strânsă de-a lungul multor ani. Acum a venit rândul acestor inimioare. 


Pentru aluat se foloseşte:
- 150 g făină
- 100 g zahăr tos fin 
- 2 gălbenuşuri
- 80 g unt
- 50 g migdale măcinate
- 1 linguriţă praf de copt
- 1 plic zahăr vanilat

Într-un castron se freacă zahărul cu untul moale. Se adaugă pe rând gălbenuşurile.


Făina se amestecă cu praful de copt, migdalele măcinate şi zahărul vanilat. Se adaugă la compoziţia de unt. 
Se frământă un aluat potrivit de tare. Se formează o bilă care se înfăşoară în folie de plastic care se pune în frugider pentru 40 minute.


Pe planşeta din lemn se întinde o foaie subţire de aluat. Cu ajutorul unei forme speciale se decupează inimioarele 

care se pun în tava teflonată neunsă (dacă  folosiţi o altfel de tavă tapetaţi cu hârtie de copt).
Se dau la copt 10 - 12 minute. 


Ingrediente pentru glazură :
- 300 g zahăr pudră
- 2 albuşuri
- 2 - 3 picături colorant alimentar roşu

Pentru glazură se  freacă albuşurile cu zahărul pudră până se obţine o compoziţie groasă, cremoasă dar fluidă. Se adaugă colorantul  obţinând o glazură de culoare roz, cu care se ung inimioarele. 


Peste glazură se presară migdale tocate. Se lasă să se usuce câteva ore sau până a doua zi.


Sunt bune chiar şi după 5 - 6 zile. Dacă mai rămân .