De ceva vreme am primit prin e-mail de la la sora mea o carte de bucate. Erau multe reţete şi am tot amânat citirea ei mai cu atenţie. Binenţeles că am aruncat o privire peste ea când am primit-o dar nu am studiat cu atenţie reţetele.
În acest weekend mi-am făcut puţin timp şi mi-am ales această reţetă de prăjitură.
S-a dovedit a fi o alegere inspirată. Prăjitura a fost foarte gustoasă.
Ingrediente pentru blat:
- 5 gălbenuşuri
- 200 g zahăr pudră
- 10 linguri apă fiartă
- 200 g făină
- 1/2 praf de copt
Ingrediente pentru cremă:
- 250 ml lapte
- 50 g făină
- 150 g zahăr
- 200 g unt
- 100 g alune măcinate
- 1 plic zahăr vanilat
Ingrediente pentru glazură:
- 5 albuşuri
- 250 g zahăr
Ingrediente pentru sirop:
- 100 ml apă
- 100 g zahăr
- zeama şi coaja rasă de la 1/2 lămâie
Pentru prepararea blatului se freacă gălbenuşurile cu zahărul pudră.
Am adăugat pe rând 10 linguri cu apă fiartă,
iar după 10 minute, timp în care ajutorul meu preţios şi-a făcut bine treaba, gălbenuşurile şi-au triplat volumul , arătând cam aşa:
Am adăugat făina amestecată cu praful de copt, iar după omogenizare am pus compoziţia într-o tavă unsă şi tapetată cu hârtie de copt şi am dat la cuptor pentru 15 minute.
Restul de lapte l-am amestecat cu făina (dacă este cazul puteţi pune 1 - 2 linguri de lapte în plus) şi l-am pus peste laptele care fierbe, lăsând pe foc să se îngroaşe dar amestecând continuu .
Se pune la rece. Untul se freacă spumă, se adaugă trepatat crema de lapte rece,