vineri, 22 iunie 2012

DOVLECEI CU MOZZARELLA


Vă spuneam într-un post anterior că grădina noastră a început să ne răsplătească cu roade. 
Printre frunzele mari ale dovlecilor am descoperit un dovlecel de 5 - 600 g. Cum dovlecel scăzut am făcut cu vreo două zile înainte,  am spus că-l fac pane. Dar pe parcursul preparării, mi-am adus aminte de un "turnuleţ" din dovlecei cu mozzarella văzut pe un blog italian. După ce am terminat de prăjit toate feliile de dovlecel am căutat reţeta şi  cu mici modificări a ieşit ceea ce vedeţi mai jos.


Pentru trei persoane am folosit:
- un dovlecel mai mare sau 2 mai mici (de fapt 24 felii de dovlecei de 1/2 cm grosime )
- 2 ouă
- 2 -3 linguri făină
- 200 g mozzarella
- 300 g roşii
- 100 g parmezan
- 2 căţei de usturoi
- ulei pentru prăjit
- sare
- 2 frunzuliţe de busuioc
- amestec condimente pentru salate de roşii cu mozzarella (oregano, busuioc, usturoi, cimbru,sare)

Dovlecelul de curăţă de coajă. Se taie în felii de 1/2 cm. Poate am tăiat felii şi mai groase dar nu a fost nici o problemă. Se pregătesc celelalte ingrediente: făina se pune pe o farfurie, ouăle se bat cu puţină sare. Se trec feliile de dovlecel prin făină apoi prin ou şi se prăjesc pe fiecare parte în ulei încins.Se scot pe hârtie absorbantă sau şerveţele din hârtie. Am ales 24 de felii de dovlecei cam de aceeaşi mărime


Se prepară un sos din roşiile decojite şi tăiate cubuleţe foarte mici: într-o tigaie se pun 2 linguri de ulei şi se căleşte usturoiul mărunţit; se pun roşiile tăiate cubuleţe şi busuiocul. Se fierbe 5 minute sau până ce zeama roşiilor scade şi sosul se îngroaşă puţin. Dacă roşiile au fost prea acrişoare se poate pune un vârf de linguriţă de zahăr. În acest timp am tăiat mozzarella cubuleţe. 


Într-un vas ceramic se pun 2 linguri sos de roşii.   Se pune un strat de dovlecei, pe fiecare felie câte o lingură de sos de roşii, câte 3 - 4 cubuleţe mozzarellla şi se presară parmezan. Se continuă în această ordine la fiecare strat de dovlecei. În total sunt câte patru felii de dovlecel pentru fiecare "turnuleţ", ultimul strat fiind de mozzarella şi parmezan. 



Vasul se pune în cuptorul încins la 200 grade şi se coace  30 de minute.


A ieşit un preparat delicios pe care sigur o să-l mai  fac.


Reţeta originală am găsit-o aici



miercuri, 20 iunie 2012

PULPE DE PUI CU MAZARE DULCE

Grădina noastră începe să ne răsplătească cu bunătăţi.
După ceapa verde, ridichi, frunze proaspete de pătrunjel şi mărar a venit rândul primei recolte de mazăre.
Ce să prepar la repezeală că pe căldurile acestea nu-ţi vine să stai în bucătărie nici 5 minute?
 Totuşi, în 30 - 40 de minute , am reuşit să prepar aceste pulpe de pui cu garnitură de mazăre şi baby carrots. 
Pentru 2 persoane am avut nevoie de :
- 2 pulpe întregi de pui
- 400 g  boabe de mazăre proaspătă
- 200 g baby carrots
- 100 g orez
- pătrunjel verde
- chivas
- amestec de condimente pentru pui ( sare, boia de ardei dulce, ardei chayenne tocat, koriandru, kurkuma, chimen, ghimbir, piper alb) 
- 2 linguri ulei de măsline
- 20 g unt
- 1/4 cub knorr de pui

Pulpele de pui se spală, se şterg cu şerveţele de hârtie, se condimentează  apoi se pun la prăjit. Se dă focul la minim şi se pune capacul.  Când este cazul , pulpele se întorc şi pe cealaltă parte.
La sfârşit se adaugă uleiul şi se mai lasă câte un minut pe fiecare parte să se rumenească.
Separat, într-o crăticioară, se pune untul, mazărea şi morcoveii, o căniţă cu apă, puţină sare şi se fierb aproximativ 20 minute. 
Orezul se "prăjeşte" 1/2 minut într-o lingură de ulei de măsline, se adaugă apă, sare şi se fierbe. La sfârşit se adaugă 1/4 cub knorr de pui.
Se pun pe farfurie pulpele alături de orez, mazăre şi morcovei. Se presară pătrunjel verde tocat şi chivas.



joi, 14 iunie 2012

CROCHETE DIN CONOPIDA


La cererea fiicei mele am cumpărat conopidă pentru a face o salată cu maioneză, aşa cum îi place ei (şi nouă ce-i drept). Am fiert-o dar nu am pus-o toată la salată fiind cam mare. Mi-am adus aminte că undeva, pe un site,  am văzut nişte crochete cu conopidă şi boia. Am început căutările printre reţetele adăugate la favorite şi care urmează să le prepar şi le-am găsit aici.  Aşa că am trecut la treabă dar am făcut câteva modificări pe gustul meu. Am folosit:


- 250 g conopidă fiartă
- 2 ouă
- 100 g caş proaspăt de oaie 
- 50 g parmezan ras
- 60 g pâine 
- sare, piper, 
- 1/2 linguriţă boia de ardei
- 1 legătură pătrunjel verde tocat
- 1 legătură mărar verde tocat 

Feliile de pâine se înmoaie în apă rece 1 minut apoi se storc de apă. Caşul de oaie se dă pe răzătoarea mică.
Într-un vas se amestecă bine toate ingredientele. 


Cu ajutorul a două linguri se formează crochetele care se pun în tigaia cu ulei încins. 


Se lasă crochetele la prăjit, la foc moderat, până se rumenesc apoi se întorc pe cealaltă parte.
 Crochetele se scot pe o farfurie tapetată cu un şerveţel de hârtie pentru a absorbi surplusul de ulei.  



luni, 11 iunie 2012

CUPCAKES CU FROSTING DE COACAZE ROSII


I love cupcakes! Am constatat aceasta după ce, în urmă cu ceva timp, am început să fac din ce în ce mai multe variante din aceste mici "tortuleţe în cană" . Vă spuneam într-un post anterior că încă sunt la capitolul "curăţenie"  în congelator. Deja sunt fructe proaspete în pieţe dar eu mai am în congelator punguliţe cu fructe. 
Din păcate mi.-au rămas cantităţi destul de mici pentru a prepara torturi sau prăjituri în tăvi normale. Aşa că mi-a rămas varianta de preparare a "tortuleţelor "cupcakes cu tot felul de frostinguri, dar şi diferite reţete pentru prepararea aluatului . De data aceasta am ales o variantă destul de simplă găsită aici , pe care am preparat-o însă  cu mici modificări. 
Ingrediente aluat:
- 100 g unt
- 100 g zahăr
- 2 ouă
- 1 plic vanilie
- 150 g făină
- 1 linguriţă praf de copt
- 1 linguriţă bicarbonat de sodiu alimentar
- 100 ml lapte 

Ingrediente frosting:
- 40 ml apă
- 130 g zahăr pudră
- 200 g unt
- 3 albuşuri

Pentru dulceaţa de coacăze roşii:
- 150 g coacăze roşii
- 3 linguri zahăr 

Înainte cu o zi am  prepararat dulceaţa de coacăze. Am amestecat zahărul cu fructele şi am pus vasul pe foc la flacăra mică a aragazului. Am supravegheat dulceaţa amestecînd din când în când. După 10 - 15 minute am obţinut o dulceaţă bine închegată . Am lăsat să se răcorească puţin apoi am strecurat dulceaţa  printr-o sită nu foarte deasă, potrivită pentru strângerea cojilor şi a sâmburilor de fructe.



Pentru aluat am bătut untul cu zahărul şi zahărul vanilat până devine cremos. Am adăugat pe rând ouăle. Făina se amestecă cu praful de copt şi bicarbonatul. La compoziţia de unt se adaugă alternativ  3 linguri de făină şi 2 - 3 linguri de lapte până la terminarea ingredientelor. Va rezulta un amestec nici prea tare nici prea subţire. Sper că vă puteţi da seama din poză cum ar trebui să fie. Aluatul astfel obţinut se repartizează în forma de cupcakes pregătită cu hârtii speciale. Mi-au ieşit 16 bucăţi. Am dat tava la cuptor pentru 15 minute la 180 grade. 


Între timp am preparat frostingul. Am folosit reţeta de bază pentre bezeaua italiană
Într-un castronel am pus apa şi zahărul şi l-am pus  la fiert 7 minute. Când bulele din sirop sunt mai mari mi-am dat seama că siropul este gata. Dar, înainte de a fi gata siropul, am început să bat albuşurile cu un praf de sare până se obţine o spumă aerată. 


Când sunt gata toate, siropul şi albuşurile bătute,  este momentul în care se ia siropul fierbinte şi se toarnă în fir subţire peste albuşuri, cu mixerul pornit la viteza maximă. După încorporarea întregului sirop bezeaua se bate în continuare până când se răcoreşte . Cam 10 minute. 



Uitaţi ce bezea frumoasă şi "ţeapănă" a  rezultat. Acum urmează ultima faza a preparării frostinului. 
Se schimbă telul mixerului cu zbaturile şi se începe adăugarea untului la temperatura camerei. Se taie din unt câte un cubuleţ şi se adaugă pe rând la bezea până la încorporarea definitivă a acestuia. Dacă este necesar se continuă a se bate crema la viteză maximă apoi se dă la frigider pentru 1 - 2 ore.   


Se scoate crema din frigider şi se amestecă cu dulceaţa de coacăze.


Se decorează fiecare cupcakes cu cremă şi boabe de coacăze. 


Frostingul a fost delicios.  Am pus din belşug că am avut de unde, chiar mi-a rămas într-o căniţă mică. 

vineri, 8 iunie 2012

PATEURI CU BRANZA SI COZI DE CEAPA VERDE


M-am obişnuit ca din congelator să nu-mi lipsească foitajul şi foile de plăcintă. M-au scăpat din impas de mai multe ori. Aşa s-a întâmplat deunăzi când,  un apel telefonic mă anunţa că într-o oră, spre seară,  urma să primesc vizita unor prieteni. O privire scurtă în frigider mi-a dat ideea acestor pateuri cu brânză şi ceapă verde. Pentru prepararea acestora am folosit:
- 300 g foietaj 
- 120 g brânză de oaie
- 2 ouă
- 1 lingură smântână
- cozile de la 4 cepe verzi
- 2 linguri seminţe de susan

Am amestecat brânza de oaie cu 1 ou şi apoi cozile de ceapă verde tăiate inele. 



Am întins foaia de aluat  pe blatul de lucru presărat cu puţin ulei şi am împărţit-o în 16 bucăţi dreptunghiulare. Cu o lingură am împărţit amestecul de brânză pe o parte a fiecărei bucăţi de foietaj. Partea liberă a aluatului am tras-o peste amestecul de brânză, am umezit marginile şi le-am apăsat puţin să nu se desfacă la copt. Am aranjat pateurile în tava, le-am uns cu ou bătut şi am presărat seminţe de susan.

Pateurile cu brânză le-am lăsat în cuptor aproximativ 30 minute la 200 grade. 


Tare bune au fost alături de un pahar de bere sau pentru copii , un pahar de lapte.

marți, 5 iunie 2012

PRĂJITURĂ DIN FOI CU MIERE ŞI NUCĂ



O altă prăjitură găsită în  caietul cu reţete al mamei este şi aceasta.  Este o prăjitură  cunoscută,  foarte veche, care se prepară mai ales de sărbători. De fapt, este binecunoscuta  Prăjitura Medovik, dar  cu nucă. Fiindu-mi dor de o prăjitură cu nucă, preferata mea, am decis să o prepar pentru  acest weekend. 


Pentru prepararea foilor am folosit:
- 1 ou
- 150 g zahăr
- 50 g unt sau 1 lingură untură
- 2 linguri miere
- 2 linguri lapte
- 3/4 linguriţă bicarbonat 
- 400 g făină
- 50 g nucă măcinată 

Într-un castron se amestecă oul, zahărul, mierea, untul, bicarbonatul şi laptele. Se pune castronul pe bain-marie şi se amestecă până ce compoziţia se îngroaşă ca o smântână. Peste amestecul cald turnăm făina şi la urmă nuca. Omogenizăm apoi luăm aluatul din castron, îl punem pe blatul de lucru uns  cu ulei şi frământăm cu mâna până rezultă un aluat consistent. Îl împărţim în patru părţi. Din fiecare parte se întinde câte o foaie 
( 30 x 23 cm) care se coace pe dosul tăvii tapetate bine cu unt (untură) şi făină. 
Pentru fiecare foaie nu este necesar mai mult de 5 minute pentru a se coace. 
Pentru cremă am folosit:
- 700  g smântână de 25% grăsime
- 120 g nucă măcinată
- 250 g zahăr tos

Se amestecă uşor smântâna cu zahărul până la topirea completă a acestuia şi îngroşarea smântânii. 


se adaugă nuca măcinată. Crema se împarte în trei castronaşe.

Pentru asamblarea prăjiturii, am căptuşit cu folie alimentară tapa  pe care am copt foile.  Am pus o foaie şi am acoperit-o cu o parte de smântână. Am continuat cu celelalte foi şi crema.

Peste ultima foaie am preparat o glazură icing preparată din 
- 200 g zahăr pudră
- zeama de la 1/2 lămâie
- 1 lingură apă rece

Într-un bol se pun zahărul pudră şi zeama de lămîie. Se amestecă continuu, adăugând treptat şi apa, în final obţinând o compoziţie cremoasă. Se toarnă peste prăjitură şi se presară nucă coaptă şi zdrobită. 



Prăjitura se pune la rece până a doua zi, când va fi un deliciu!