sâmbătă, 30 noiembrie 2013

FILE DE CRAP IN CRUSTA CROCANTA


Azi şi mâine, în zi de sărbătoare, dar şi în postul Crăciunului, avem dezlegare la peşte. Aşa că, dacă nu aţi mâncat azi peşte poate îl pregătiţi pentru mâine. Este un preparat pe cât de simplu pe atât de delicios. Cu minim de efort şi de ingrediente puteţi pregăti peştele pentru prânz alături de o garnitură sau cu un sos uşor pentru cină. 


Ingrediente: 
- 400 g file de crap
 - 2 linguri pesmet
- 2 linguri mălai
- 2 linguri făină albă
- 2 linguri parmezan
- 1 ou
- 1 lingură rozmarin verde tocat
- ulei de palmier pentru prăjit
- 1/2 lămâie

Intr-o farfurie adâncă se bate oul cu un praf de sare. Într-o altă farfurie, întinsă, se amestecă pesmetul, mălaiul, parmezanul şi rozmarinul tocat. Fileurile de crap se trec prin făină albă, ou şi amestec apoi se prăjesc în ulei de palmier, la foc moderat, pe fiecare parte.


Peste fiecare file de crap picuraţi câţiva stropi de lămâie şi nu uitaţi să preparaţi şi un sos de usturoi care merge de minune la peşte. 
La mulţi ani Andreea şi Andrei!

marți, 26 noiembrie 2013

CUIB DE VIESPE


Mai este puţin timp până  va mirosi iar a cozonac prin toate casele. Eu am luat-o înaintea sărbătorilor şi aromele cozonacului s-au risipit prin toată casa.  Asta datorită melcişorilor preparaţi în weekendul trecut. 



Ingrediente:
- 500 g făină
- 2 ouă 
- 2 gălbenuşuri
- 60 ml ulei călduţ 
- 40 g zahăr
- 7 g drojdie uscată Dr. Oetker
- 200 - 250 ml lapte călduţ
- coaja rasă de la o lămâie
 - un praf de sare

Ingrediente umplutură:
- 100 g nucă măcinată
- 200 g unt moale
- 100 g zahăr

Ingrediente sirop:
- 250 ml lapte
- 200 g zahăr
- 1 linguriţă extract de vanilie

Făina se pune într-un vas încăpător şi se amestecă cu drojdia uscată. Ouăle se bat cu gălbenuşurile şi sarea. Peste făină turnăm amestecul din ouă, 200 ml lapte şi coaja de lămâie. Se amestecă  adăugând puţin câte puţin ulei (dacă este cazul şi restul de lapte) apoi  se frământă până când  aluatul devine fin şi nu se mai leagă de mâini. Se acoperă cu un prosop şi lăsăm la dospit aproximativ o oră. 
Luăm jumătate din aluatul dospit şi-l  întindem pe suprafaţa mesei la o grosime de cca 1 cm. Cu o pensulă sau cu degetele se întinde pe suprafaţa aluatului untul moale apoi se presară nuca amestecată  cu zahăr. Se rulează apoi se taie aluatul în rondele de câte 4 cm grosime care se pun una lângă alta în tava tapetată cu hârtie de copt. Aşa cum se vede şi în imaginea de mai jos. La fel se procedează şi cu aluatul rămas în vas. În  ultima tavă am pus jumătate de cuiburi de viespi cu nucă jumătate numai cu zahăr.  Tăvile astfel pregătite se lasă în bucătărie, la dospit, ferite de curenţi de aer rece, încă 30 de minute apoi se dau la copt în cuptorul încălzit în prealabil la o temperatură de 180 grade celsius.


Pentru sirop se fierbe laptele cu zahărul 2 minute, se ia de pe foc şi se adaugă extractul de vanilie.  Se lasă la răcit. 
După 25 de minute se scoate tava din cuptor şi cu ajutorul unei linguri se pune sirop rece  pe fiecare rolă. 


Tava se mai pune în cuptor pentru 10 minute. 



O porţie şi pentru voi.


Poftă bună!

marți, 19 noiembrie 2013

TORT BOEMA


Am pregătit acest tort pentru nepoţica mea, Daria, care azi îşi serbează ziua de naştere. 
Urarea  "La mulţi ani" spusă la primele ore ale dimineţii a fost  însoţită  şi de acest tort.
Cum prăjitura Boema  este pe placul tuturor, am considerat că un tort Boema este potrivit pentru această aniversare. 



Ingrediente blat:
- 6 ouă
- 200 g zahăr
- 200 g făină
- 30 g cacao
- 30 g ulei
- 4 linguri apă rece
- 1 linguriţă esenţă de rom 
- 1 plic praf de copt "Dr. Oetker"

Se separă ouăle; albuşurile se bat spumă tare cu un praf de sare; se adaugă zahărul,  apa rece şi se mixează până spuma devine lucioasă; reducem viteza mixerului şi adăugăm gălbenuşurile mixate cu uleiul;   se opreşte mixerul şi se adaugă făina amestecată în prealabil cu cacao şi praf de copt, amestecând uşor cu o spatulă. 
Amestecul se toarnă în tava rotundă tapetată cu hârtie de copt ( diametrul de 26 cm.) şi se pune în  cuptorul preâncălzit la 180 grade unde se coace  aproximativ 25 minute. Pentru siguranţă se face proba cu scobitoarea. 


Ingrediente cremă:
- 400 ml frişcă lichidă
- 200 g ciocolată Poiana cu lapte
- 200 g ciocolată Poiana amăruie

Ciocolata ruptă bucăţele se pune pe foc mic împreună cu frişca.


Când ciocolata s-a topit se omogenizează apoi se dă la frigider pentru 5 - 6 ore.
 Atentie! Frişca NU se fierbe. Se lasă pe foc doar până se topeşte ciocolata!


După răcire, amestecul de frişcă şi ciocolată se bate cu mixerul  rezultând o cremă fină.



Ingrediente pentru sirop:
- 150 g zahăr
- 200 ml apă
- 2 linguri cacaco

Se fierbe zahărul cu apa până se topeşte. Se adaugă cacaco, se lasă încă 2-3 minute la fiert apoi se lasă la răcit.
   Blatul  rece se taie în două părţi  şi se însiropează .




Pe un platou se pune primul blat apoi se toarnă crema, având grijă să păstrăm 5 linguri  pline din aceasta pentru  ornare şi finisarea tortului. Se nivelează crema pe suprafaţa blatului şi se acoperă cu cel de-al doilea blat. 

Ingrediente glazură:
- 220 g ciocolată
- 100 g unt
- 3 linguri ulei
- 1 lingură zahăr pudră

Se amestecă toate ingredientele şi se pun pe bain-marie  să se topească. Se fierbe 1 minut apoi se pune  la rece.  Glazura (încă lichidă) se întinde uniform peste tort apoi se pune tortul în frigider pentru a se întări glazura .  


După 1 oră se scoate tortul de la rece şi se ornează cu crema de ciocolată rămasă şi frişcă.


La mulţi ani Daria! 

joi, 14 noiembrie 2013

RISOTTO CU SOMON


Poate nu ştiaţi dar, în Italia,  risotto este considerat un "fast food"  fiindcă se găteşte foarte repede şi e suficient să fie lăsat să fiarbă în clocote mici, să fie amestecat din când în când, timp în care vă puteţi ocupa şi  de alte lucruri. Nu o spun eu ci Jamie Oliver, care în călătoriile lui prin Italia a întâlnit mame tinere ce preparau acest preparat, care, deşi pentru mulţi britanici este un eveniment culinar, acestea îl preparau fiind foarte simplu şi gătitul durează doar 20 de minute. După reţeta lui Jamie Oliver am gătit şi eu un risotto alb. 


Ingrediente pentru 6 porţii:
- 1, 1 litri supă de legume
- 2 linguri ulei de măsline
- 20 g unt
- 1 ceapă mare, curăţată şi tocată mărunt
- 2 căţei de usturoi. curăţaţi şi tocaţi
- 1/2 ţelină, curăţată şi tocată mărunt
- 400 g orez alb
- 2 pahare de vin alb sec
- sare de mare
- piper negru proaspăt măcinat
- 70 g unt
- 115 g parmezan proaspăt ras
- 6 buc. medalion de somon

 Se încălzeşte supa. Uleiul de măsline şi 20 g unt se pune într-o cratiţă, se adaugă ceapa, usturoiul şi ţelina şi se călesc la foc foarte mic circa 15 minute, fără să se rumenească. Când legumele s-au înmuiat se adaugă orezul şi se măreşte puţin flacăra aragazului. Orezul va începe să se prăjească încet, timp în care se amestecă continuu. 


După un minut orezul va fi uşor transparent. Se adaugă vinul amestecând în continuare până ce alcoolul se va evapora, dând orezului un gust plăcut. 
După ce orezul a absorbit vinul se adaugă primul polonic de supă fierbinte şi un praf de sare. Se micşorează flacăra pentru ca stratul de orez din exterior să nu fiarbă prea repede. Se adaugă în continuare supă, polonic cu polonic, amestecând şi scoţând prin frecare amidonul cremos din boabele de orez. Se aşteaptă de fiecare dată să se absoarbă supa înainte de a adăuga polonicul următor. Totul va dura aproximativ 15 minute. 
Dacă orezul nu este fiert se mai adaugă supă până când acesta devine moale, dar opune rezistenţă la mestecat. Se potriveşte de sare şi piper. 



Se ia orezul de pe foc şi se adaugă 70 g unt şi parmezanul. Se amestecă bine. Se pune capacul şi se lasă orezul să stea 2 minute. Aceasta este cea mai importantă parte pentru a reuşi un risotto perfect, cremos. 


Somonul se unge cu puţin ulei de măsline, se condimentează cu sare şi piper şi se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se dă la cuptor pentru 30 - 35 minute. 



Risotto se serveşte cât mai repede, cât îşi păstrează textura frumoasă. 


Poftă bună!

luni, 11 noiembrie 2013

SUPA CREMA DE CARTOFI CU CARNAT




 Supa cremă face parte din categoria mâncărurilor de toamnă-iarnă. O supă cremă fierbinte, consistentă este tot ce ne trebuie pentru a ne încălzi într-o zi rece. Se spune că cele preparate numai din legume ar fi bune în curele de slăbire!? Poate aşa o fi. Cert este că se prepară cu minim de efort şi de ingrediente.


Ingrediente:
- 800 g cartofi 
- 170 g cârnat puţin afumat
- 1 ceapă mare (150 g)
- 4 căţei mari de usturoi
- 1 morcov
- 1 pătrunjel (rădăcină)
- 1 gogoşar
- 1/2 ţelină (rădăcină, aprox. 200 g)
- 2 tulpini cu frunze de ţelină 
- 2 linguri ulei
- 10 g unt
- 1/2 linguriţă pastă de ardei iute
- 1 foaie de dafin
- 1/2 legătură pătrunjel verde
- 1/2 ardei iute (opţional)
- 1/2 linguriţă boia de ardei
- 1 cub Knnor de legume
- sare, piper, 
- smântână (opţional)

Se curăţă legumele. 
Cârnatul se taie felii şi se prăjeşte în ulei. Se scoate pe o farfurioară şi în grăsimea rămasă se pune untul, 


ceapa şi usturoiul tocat, pasta de ardei iute. 


Se lasă 1 - 2 minute apoi se adaugă boiaua de ardei,  legumele tăiate cubuleţe, frunzele şi tulpinile de ţelină, foaia de dafin. Se lasă aproximativ 4 - 5 minute apoi se  pune un litru şi jumătate de apă fierbinte şi cubul Knnor. Se acoperă oala şi se lasă la fiert 25-30 de  minute.


După ce legumele sunt fierte se ia oala de pe foc, se scoate foaia de dafin şi frunzele de ţelină şi cu un mixer vertical se pasează legumele. Se pun în oală feliile crocante de cârnat prăjit şi frunzele tocate de pătrunjel.


In boluri, la servire, se pun câteva feliuţe de cârnat, feliuţe de ardei iute, frunze de pătrunjel şi o lingură de smântână. (Cei care nu au probleme cu silueta. Eu nu am pus)


Poftă bună!

joi, 7 noiembrie 2013

PRAJITURA "VALURILE DUNARII"


Am văzut pe multe site-uri această prăjitură şi am tot amânat prepararea ei. Până acum. Având tot ce-mi trebuie m-am hotărât să o prepar şi eu. Reţeta am luat-o dintr-o carte achiziţionată de ceva timp, intitulată  "Bunătăţi la cuptor".  S-a dovedit a fi o prăjitură bună, dar care pe mine nu prea "m-a dat pe spate", să spun aşa. Eu sunt adepta prăjiturilor cu multă cremă, ceva mai dulce decât s-a dovedit aceasta şi cu blat  însiropat dacă se poate.  Aşa că, aviz amatorilor de prăjituri nu prea dulci. 


Ingrediente pentru aluat:
- 1 kg vişine (din compot sau congelate)
- 5 ouă
- 250 g unt moale
- 200 g zahăr
- 1 plic zahăr vanilat
- 350 g făină
- 1 linguriţă praf de copt
- 1 praf de sare
- 2 linguri praf de cacao
- 2 linguri rom

Pentru crema de unt:
- 1 plic budincă de vanilie
- 500 ml lapte
- 4 linguri zahăr
- 200 g unt moale
- 2-3 linguri lichior de ouă sau de cireşe (am pus cireşe)

Pentru glazură:
- 200 g ciocolată amăruie
- 20 g unt 

Se încinge cuptorul la 180 grade C. 
Pentru aluat se separă ouîle. Gălbenuşurile se freacă cu untul, cu 150 g zahăr şi zahărul vanilat, până se obţine o cremă deschisă la culoare. Făina se amestecă cu praful de copt şi se încorporează în compoziţia de gălbenuşuri. Albuşurile se bat spumă cu sarea şi se adaugă cu grijă în aluat, amestecând uşor. 
Jumătate din aluat se aşează în tava tapetată cu hârtie de copt şi se nivelează la suprafaţă. Restul aluatului se amestecă cu zahărul rămas, praful de cacao şi romul. Se toarnă aluatul cu cacao peste cel din tavă. 
Vişinele scurse (eu având vişine congelate le-am pus nedezgheţate)  se împart în mod uniform pe toată suprafaţa prăjiturii. Se dă la copt 40 - 50 minute. 


Pentru crema de unt se amestecă praful de budincă cu 100 ml lapte şi cu zahărul. Restul de lapte se dă în fiert, se adaugă amestecul de praf de budincă. Se lasă budinca să fiarbă la foc mic cca 3 minute. Se ia de pe foc şi se lasă să se răcească la temperatura camerei, amestecând din când în când.
Untul se bate cu mixerul până când se obţine o cremă deschisă la culoare şi afânată. Se adaugă treptat cu o linguriţă budinca şi lichiorul. Crema obţinută se pune şi se întinde uniform  peste blatul rece. 
Pentru glazură se topeşte ciocolata şi se adaugă untul. Se lasă să se răcească puţin, pentru a nu se topi crema de vanilie, apoi se toarnă uniform peste toată suprafaţa prăjiturii.
Se lasă ciocolata să se întărească puţin, apoi se desenează valuri în stratul de ciocolată, cu ajutorul unei furculiţe. 


Prăjitura se dă la rece pentru câteva ore apoi se taie felii şi se serveşte. 
Poftă  bună!

luni, 4 noiembrie 2013

GALUSTI CU SOS CREMOS DE CIUPERCI



Aceasta reţetă, mai puţin obişnuită pe la noi, este de origine germană şi am găsit-o în pliantul unui supermarket. Mi s-a părut destul de interesantă şi mi-am spus că nu ar avea de ce să nu fie bună având în vedere ingredientele folosite. 



Ingrediente pentru 3 - 4 persoane:
- 10 chifle vechi de o zi
- 300 - 450 ml lapte de 3,2% grăsime
-  3 cepe 
- 3 - 4 linguri de unt moale
- 1 legătură pătrunjel verde
- 3 ouă mari
- sare de mare
- piper
- 750 g ciuperci Champignon
- 150 - 200 ml supă de legume
- 75 g smântână pentru frişcă
- 2 linguri făină 

Chiflele se taie în felii  şi se aşează într-un vas larg unele lângă altele. Se încălzeşte laptele şi se toarnă peste feliile de pâine până când acestea sunt complet îmbibate; se lasă să se răcească şi să se pătrundă.
Se curăţă şi se toacă cepele; două dintre ele se prăjesc într-o lingură de unt încins, timp de 5 minute, până devine translucidă apoi se lasă la răcit.
 Se toacă frunzele de pătrunjel. Jumătate din acestea  se amestecă cu pâinea stoarsă, ouăle, ceapa prăjită, sare şi piper. Se formează 8 - 10 găluşte cu mâinile umezite şi se aşează într-o oală largă, în apă uşor sărată şi fiartă. Se lasă la fiert acoperite, timp de cca 20 minute până când sunt făcute. 


Între timp se curăţă ciupercile şi se feliază. Se prăjeşte ceapa în restul de unt, presărând sare şi piper. Se pune supa şi se lasă  să fiarbă acoperite, timp de 5 - 8 minute. Se adaugă restul de pătrunjel şi se adaugă făina diluată în prealabil cu puţină supă de legume, pentru a lega sosul. La sfârşit se adaugă smântâna.
Se scurg găluştele şi se servesc alături de crema de ciuperci. 


Poftă bună!