vineri, 30 mai 2014

CUPCAKES CU FROSTING DE CAPSUNI


Reţeta acestor prăjiturele am găsit-o printre paginile site-ului  cunoscutei Martha Stewart. Se prepară foarte repede, doar frostingul de bezea elveţiană necesitând o mai mare atenţie. Dacă nu vreţi să vă complicaţi cu această cremă puteţi foarte bine să bateţi albuşurile spumă tare, pe bain-marie,  şi la sfârşit să adăugaţi gemul de căpşuni. 




Ingrediente cupcakes:
- 190 g făină
- 1 linguriţă praf de copt
- o priză de sare
- 115 g unt
- 125 g zahăr
- 2 ouă mari
- 1 linguriţă extract de vanilie
- 125 ml lapte
- 50 g căpşuni curăţate de codiţe şi tăiate cubuleţe

Ingrediente frosting:
- 3 albuşuri
- 130 g unt moale la temperatura camerei
- 150 g zahăr
- 1 linguriţă extract de vanilie

- 100 g  căpşuni + 20 g zahăr din care se prepară  gem care, după răcire,  se toacă în blender 


Se preâncălzeşte cuptorul la 180 de grade C. Se pregăteşte tava  pentru brioşe cu hârtii speciale. 
Într-un bol se cerne făina, se adaugă sare, praf de copt şi se omogenizează. 
In vasul mixerului se bate untul cu zahărul până devine cremos. La KitchenAid durează aproximativ 3 - 4 minute. Pe parcursul acestei operaţiuni se poate opri mixerul şi curăţa pereţii laterali ai vasului. Se adaugă ouăle, unul câte unul, şi extractul de vanilie. Se scade viteza la minim şi se adaugă jumătate din amestecul de făină, jumătate de lapte, făină şi lapte. La sfârşit se opreşte mixerul şi se adaugă căpşunii. Se amestecă cu o spatulă.   
Se împarte aluatul în mod egal în cupele de hârtie pregătite (se umplu cu aluat cam 3/4 ). Vor ieşi aproximativ 15 - 16 bucăţi. Se pune tava în cuptor şi se coace până când brioşele vor deveni aurii spre maro şi scobitoarea introdusă în centrul uneia iese curată. Se scot pe un grătar metalic şi se lasă să se răcească.

Prepararea frostingului cere  un pic mai multă atenţie şi o aparatură mai specială, adică un mixer mai puternic. Vasul meu de la KitchenAid este perfect pentru prepararea acestui tip de bezea. 
În vasul metalic al mixerului se pun albuşurile şi zahărul. Se mixează până la omogenizare apoi se transferă vasul pe bain-marie. Cu ajutorul unui tel se amestecă continuu până când albuşurile sunt calde (cca 40 - 50 grade C.). Se ia vasul de pe aburi şi se pune în suportul mixerului echipat cu tel. Albuşurile se bat la viteză mare până când amestecul se răceşte (cca 6 minute). Se vede  în imaginea de jos cum ar trebui să arate albuşurile.


Se scoate telul şi se ataşează zbaturile;  se fixează mixerul la viteză medie spre scăzut şi se adaugă câte o lingură de unt, amestecând bine după fiecare. (în cazul în care crema  pare să se separe  se ridică viteza la o treaptă superioară şi se bate până se amestecă din nou, cca 3 până la 5 minute). Se adaugă vanilia.  
Se opreşte mixerul şi se adaugă gemul de căpşuni, amestecând uşor cu o spatulă. 


După răcire fiecare prăjiturică se ornează cu cremă. După cum vedeţi crema mi-a ieşit foarte bine.


marți, 27 mai 2014

PUI CROCANT LA CUPTOR PE PAT DE CIUPERCI


Iată o idee de cină simplă, preparată cu minim de ingrediente dar şi cu minim de efort. 


Ingrediente pentru 2 persoane:
- 2 pulpe de pui
- 500 g mix de ciuperci
- 1 ceapă mică
- 1 ceapă verde
- 3 linguri ulei
- un cub mic de unt (cca 15 g) 
- 1 lingură oţet balsamic
- sare, piper, boia
- 1/2 linguriţă cimbru uscat
- 1 linguriţă miere


Se toacă ceapa şi se căleşte în 2 linguri de ulei; se adaugă oţetul şi se lasă să fiarbă 1 minut la foc mic. Se adaugă sare, piper, boia şi miere. Se lasă să se răcească. Pulpele de pui se ung cu acest sos, se pun într-o tavă ceramică, deasupra se pun ierburile aromate şi se dau la cuptor pentru cca 20 - 35 de minute, până se rumenesc frumos,  la o temperatură de 190 grade C. 
Ciupercile spălate se taie în patru şi se sotează la foc mic în unt şi 1 lingură de ulei până se înmoaie. Nu se adaugă apă, zeama lăsată de ciuperci  fiind suficientă pentru a se înmuia.  Se condimentează cu sare şi piper. 


Ceapa verde se toacă mărunt şi se adaugă spre sfârşitul preparării ciupercilor. 


Se repartizează ciupercile în mod egal pe două farfurii iar peste acestea se pun pulpele de pui şi cozi de ceapă verde tocată.


Poftă bună!


miercuri, 21 mai 2014

PRAJITURA "DELICIU CU CIREŞE"


În pieţe au început să apară cireşele. Fructele mele preferate. Sunt cam scumpe ce-i drept pentru a le folosi la prăjituri,  dar am găsit,  în congelator,  o ultimă cutie cu cireşe congelate. În prăjitură au fost la fel de bune ca cele proaspete. 


Ingrediente blat:
- 6 ouă
- 200 g zahăr tos
- 200 g făină
- 30 g cacao
- 40 ml ulei de floarea soarelui
- 5 linguri cu appă rece
- un plic praf de copt

Ingrediente cremă:
- 250 g mascarpone
- 200 ml frişcă
- 200 g zahăr fin
- 15 g gelatină
-  700 g cireşe 

Ingrediente ornare:
- 200 ml frişcă
- 100 g ciocolată rasă

Începem cu prepararea blatului: se separă ouăle; albuşurile se bat spumă cu un  praf de sare, se adaugă zahărul şi apa rece; se bate energic cu mixerul până se topeşte zahărul şi albuşurile se întăresc. Se adaugă, pe rând, câte un gălbenuş şi la sfârşit uleiul.  Făina se amestecă cu cacao şi praf de copt apoi se adaugă, lingură cu lingură, în compoziţia de ouă, amestecând după fiecare uşor, cu o spatulă.  Aluatul se pune  în tava tapetată cu hârtie de copt şi se dă la cuptorul preâncălzit,  unde se coace aproximativ 30 de minute,  la o temperatură de 180 de grade C.  


Între timp se prepară toppingul din cireşe: cireşele se amestecă cu zahărul; se pun la fiert pentru cca 3 - 4 minute. (Dacă folosiţi cireşe proaspete se scot sâmburii şi se adaugă 50 ml apă). Se iau de pe foc şi se adaugă 10 g  gelatină îmnuiată conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Se omogenizează apoi se lasă să se răcorească. 


Se freacă puţin brânza mascarpone; se scoate din ea o lingură  şi se amestecă cu 5 g gelatină înmuiată conform instrucţiunilor de pe ambalaj, în 2 linguri de apă rece; se adaugă la restul cremei. Se încorporează  frişca bătută şi se omogenizează uşor.   
Blatul se taie în trei părţi egale. Peste prima foaie se pune jumătate din toppingul de cireşe apoi  jumătate din cremă. Se întind în mod egal pe toată suprafaţa blatului. La fel se procedează şi la foaia a doua. Se pune ultima  foaie şi se acoperă cu frişca bătută şi ciocolată rasă.


Poftă bună!



sâmbătă, 17 mai 2014

RONDELE DIN BRANZA DE CAPRA LA GRATAR



 Brânza de capră, se ştie, este foarte sănătoasă. Azi am pregătit-o la grătar învelită într-o felie de bacon, stropită cu ulei de măsline cu ardei iute. O bunătate. Poate fi preparată pentru cină sau ca o gustare. Merge foarte bine alături de o salată de rucola şi roşii. 



Ingrediente pentru o persoană:
- 2 rondele brânză de capră
- 2 felii bacon
- 1 ardei iute roşu
- 20 ml ulei de măsline
- 40 g rucola
- 2 roşii cherry
- oregano
- sare fină de mare

Ardeiul iute se toacă mărunt; se amestecă cu uleiul de măsline şi oregano.
Rondelele din brânză se învelesc în bacon. Se pun în tigaia-grătar antiaderentă încinsă şi se prăjesc câte 1 - 2 minute pe fiecare parte. Se întorc cu atenţie cu ajutorul unei palete. Aveţi grjă să nu lăsaţi rondelele la prăjit prea mult fiindcă riscaţi ca brânza să se înmoaie prea tare şi va curge. Se scot pe o farfurie unde se stropesc cu ulei de măsline.



Rucola se spală, se lasă să se usuce. Roşiile spălate se taie felii apoi se pun peste rucola. Se stropesc cu ulei de măsline şi se pune puţină sare de mare..


Poftă bună!!


marți, 13 mai 2014

ISLERE


Pentru   weekend   am preparat işlere. Au mers de minune cu cafeaua de dimineaţă. Dintre cele două variante  le-am ales pe cele "umplute" cu cremă. Varianta originală provine din Imperiul Austro-Ungar, mai exact din Bad Ischl, reşedinţa de vară a familiei imperiale austriece. Işlerul "umplut" cu gem de zmeură era preferatul împăratului. 


Ingrediente aluat:
- 250 g făină
- 50 g unt moale
- 100 g untură
- 100 g alune măcinate
- 70 g zahăr pudră
- 1 plic zahăr vanilat
- 2 linguri apă rece

Ingrediente cremă ganache:
- 200 ml  smântână pentru frişcă
- 200 g ciocolată cu lapte

Ingrediente glazură ciocolată:
- 220 g ciocolată 65% cacao
- 100 g unt
- 3 linguri ulei
- 1 lingură zahăr pudră

Pentru aluat se freacă untul şi untura cu zahărul (untura se poate înlocui cu 150 g unt. În cazul acesta nu se pune apa), se adaugă făina, alunele măcinate, zahărul vanilat şi apa rece. Se frământă cu mâna până se omogenizează aluatul. Se formează o bilă mare care se acoperă cu folie şi se dă o oră la frigider. 


Aluatul se împarte în patru părţi şi, pe blatul de lucru, se întinde cu sucitorul câte o foaie cu grosimea de 3-4 mm, care se taie în rondele cu o formă sau un pahar. Rondelele se ridică cu lama lată a unui cuţit şi se aşează pe tava neunsă, cu  o distanţă  de câţiva cm între ele. 


Tava se dă la cuptor unde rondelele se coc la foc mijlociu 15 - 20 de minute, cât să se rumenească uşor.  
 Crema ganache:  smântâna pentru frişcă  se încălzeşte la foc mic, într-o crăticioară  cu fund dublu. (Atenţie!!! NU se fierbe). Când ajunge  la  punctul de fierbere se ia de pe foc şi se toarnă  ciocolata tocată. Se lasă câteva minute fără să se amestece, apoi se amestecă încet până când toată ciocolata se topeşte.  
Crema rezultată se dă la rece pentru minim 3 ore sau de seara până dimineaţa, când se va  bate. 
Rondelele de biscuiţi se lipesc câte două cu cremă. 


Glazura:  se toacă ciocolata, se pune într-o crăticioară împreună cu untul, uleiul şi zahărul, pe bain-marie. Se lasă  cca. 1 - 2 minute după ce toate ingredientele s-au topit apoi se ia crăticioara de pe foc şi se lasă puţin să se răcorească. Cu ajutorul unei linguri se distribuie pe fiecare işler cu cremă. .


Işlerele se lasă simple, glazurate cu ciocolată,  sau se pot orna cu ciocolată. 


Poftă bună! 

duminică, 11 mai 2014

PUI LA CUPTOR CU LAMAIE SI CARTOFI DULCI



Cu siguranţă aţi văzut prin supermarketuri cartofi dulci. Aceşti vin tot de prin America, ce-i drept cam târziu. Poate drumul lung este de vină. Dar nu ne mai facem probleme deoarece acum se cultivă şi în Spania şi Italia. Cartofii dulci nu sunt rudele "dulci" ale cartofilor de pe la noi. Între cele două specii nu există o înrudire botanică. Cartofii dulci au o aromă nu tocmai bine definită, un amestec de morcovi, dovleac, castane comestibile sau cartofi.  Pot fi preparaţi sub formă de piureu, copţi sau la prăjiţi. 


Ingrediente:
- 4 cartofi dulci
- 1/2 pui 
- 1 lămâie
- 10 frunzuliţe de mentă proaspătă
- 1 fir de usturoi verde
- sare, piper
- 1 linguriţă oţet balsamic
- 1 linguriţă miere
- 1 lingură ulei de măsline

Se rade coaja de la lămâie apoi se stoarce sucul. Se amestecă cu usturoiul tocat, menta, oţet, ulei şi miere. Puiul se spală, se şterge cu un prosop, se condimentează cu sare şi piper. Se aşează într-o formă de copt, deasupra se pune dressingul, felii de lămâie, se acoperă cu folie de alumniniu şi se pune în cuptorul încălzit la foc mijlociu. Se coace cca 30 de  minute, se scoate , se îndepărtează folia şi se mai coace 20-25 de minute.  


Cartofii se spală bine şi se taie rondele ceva mai groase. Se fierb în apă cu puţină sare cca 6-7 minute. Se scurg şi se lasă să se răcească. Se stropesc cu puţin ulei de măsline şi se pun pe grătarul încins. Se prăjesc la grătar câte 3 - 5 minute pe fiecare parte. 


Poftă bună!

joi, 8 mai 2014

SALATA CU RUCOLA SI SARDELE


De când am descoperit rucola nu ezit să o cumpăr atunci când o văd pe rafturile magazinelor. Este o plantă foarte apreciată în bucătăria italiană, bucătărie de unde ne parvin majoritatea reţetelor. Se foloseşte foarte mult în salate dar şi la pizza, unde se adaugă spre sfârşitul coacerii.
Poate nu ştiaţi, dar rucola are şi o grămadă de proprietăţi medicinale, fiind folosită şi în curele de slăbire şi de dezintoxicare, unde este considerată a fi extrem de eficientă. 



Pentru salată am folosit:
- 90 - 100 g frunze de rucola
- 2 ouă fierte
- 1 ceapă roşie
- 125 g sardele din conservă
- 1 lingură ulei de măsline extravirgin
- 1/2 linguriţă zeamă de lămâie
- sare şi  piper

Rucola se spală şi se lasă la scurs . Între timp se taie rondele ouăle fierte şi ceapa roşie. Sardelele se scurg de ulei. 
Frunzele de rucola se pun într-o farfurie întinsă. Peste ele se distribuie sardele, rondele de ou şi ceapă roşie.  Se condimentează cu sare şi piper, se stropeşte cu zeama de lămâie şi ulei de măsline. 



Salata se consumă imediat ce este preparată.
Poftă bună!

marți, 6 mai 2014

QUICHE CU CEAPA CARAMELIZATA SI GORGONZOLA



In zilele noastre, aproape toţi, căutăm mâncărurile simple şi, dacă se poate, să se gătesască cât se poate de rapid. Această tartă vine în ajutorul acelora care nu au timp de stat prea mult în bucătărie pentru pregătirea unei cine.  



Ingrediente:
- 300 g ceapă roşie
- 300 g piept de pui
- 200 g brânză gorgonzola
- 250 g smântână
- 50 ml lapte
- 75 g boabe de porumb dulce din conservă
- 3 ouă
- 1 lingură zahăr
- 1 lingură ulei de măsline
- 1/2 lingură cimbru tocat
- sare şi piper
- nucşoară
- 1 foaie foietaj proaspăt (foarte bun cel de la Lidl)

Pieptul de pui se spală, se şterge cu un şervet uscat şi se taie cubuleţe. Se prăjeşte într-o tigaie antiaderentă. Când este prăjit uşor pe toate părţile se scoate şi se pune deoparte într-o farfurie.
Ceapa se curăţă  apoi se taie juliene. Se prăjeşte la foc mic în ulei de măsline. Se lasă până devine translucidă apoi se adaugă zahărul. La foc mic se găteşte aproximativ 20 de minute, amestecând destul de des, ceapa caramelizându-se. Se potriveşte de sare şi piper. 
Ouăle se bat cu un praf de sare, se adaugă smântâna, boabele de porumb, cimbrul şi laptele.
Foaia de aluat se întinde în tava pentru tarte, se distribuie uniform pieptul de pui, 3/4 din ceapa caramelizată şi brânza gorgonzola. Se adaugă amestecul de ouă şi deasupra se pune restul de ceapă. 



Tava se pune în cuptorul încălzit la 200 de grade C, unde se coace timp de 30 - 40 de minute.


Este foarte bună fierbinte dar poate fi servită şi rece, a doua zi, dacă mai rămâne .


Poftă bună!

joi, 1 mai 2014

DELICIU CU PORTOCALE


Trebuie să recunosc că nu ne dăm în vânt după prăjiturile cu brânză. Dar această prăjitură s-a dovedit a fi, aşa cum îi spune şi  numele, un deliciu. Reţeta am găsit-o într-o revistă mai veche şi aspectul ei mi-a atras imediat  atenţia.  Cum aveam în frigider ceva brânză de vaci ce trebuia consumată degrabă,  am cumpărat suc Fanta şi m-am apucat de treabă. Prăjitura seamănă foarte mult cu "Prăjitura Fanta", foarte populară pe bloguri.


Ingrediente blat:
- 3 ouă
- 100 g zahăr
- 175 g făină
- 50 ml suc de portocale
- coaja rasă de la o portocală
- 5 g  praf de copt

Ingrediente cremă:
- 360 g brânză  cremoasă de vaci 
- 200 ml frişcă
- 1 pliculeţ întăritor frişcă
- 1 portocală
- 1 linguriţă extract de portocală

Ingrediente glazură:
- 400 ml suc de portocale acidulat (tip Fanta)
- 1 plic praf pentru budincă de vanilie
Ingrediente decor:
- 100 ml frişcă 

Pentru prepararea blatului se bat albuşurile spumă tare cu un praf de sare şi zahărul. Se adaugă gălbenuşurile unul câte unul, coaja şi sucul de portocală. Făina se amestecă cu praful de copt apoi se încorporează în ouă. Aluatul se toarnă într-o tavă (25/25 cm) unsă şi tapetată şi se introduce în cuptorul încins la 180 grade C. Se lasă 30 - 40 de minute. Se lasă să se răcească în tavă.
Portocala se curăţă de coajă şi pieliţele albe apoi se taie cubuleţe. Frişca se bate cu întăritorul de frişcă, se adaugă brânza scursă bine, extractul, portocala tăiată. Se omogenizează apoi crema se toarnă peste blat şi se nivelează. 
Pentru glazură se pune sucul de portocală amestecat cu praful de budincă pe foc mic unde se lasă până se îngroaşă. Se lasă să se răcorească puţin şi se toarnă peste cremă. Se întinde şi se nivelează.


Prăjitura se pune la rece pentru 2 ore; se taie bucăţi şi  se ornează cu frişcă. 




Cu toate că la începutul postării am spus că prăjiturile cu brânză nu prea sunt pe placul meu,  această prăjitură ar putea să-mi schimbe părerea. 


Poftă  bună!