marți, 17 februarie 2015

KASARLI PIDE


În weekend, pentru micul dejun, am preparat pizza turcească sau pide. Pide se prepară dintr-un aluat asemănător cu cel de pizza, are o formă lunguiaţă, de bărcuţă, şi poate fi umplută cu diferite ingrediente: caşcaval, şuncă, mezeluri, carne de vită sau miel. Eu am preparat Kasarli Pide - pide cu caşcaval. 


Ingrediente pentru 2 porţii:
- 280 g făină
- 150 ml lapte 
- 2 linguriţe drojdie uscată
- 1 linguriţă zahăr
- 1/2  linguriţă sare
- 3 linguriţe ulei de măsline

- 250 g caşcaval
- 1/2 legătură pătrunjel verde

Drojdia se amestecă cu zahărul şi cca 50 ml lapte călduţ. Se lasă să stea, la loc cald, 10 minute. 
Făina se amestecă cu sarea, se pune în vasul robotului, se adaugă uleiul, restul de lapte călduţ, drojdia crescută. Se frământă un aluat elastic. Dacă frământaţi aluatul cu mâna, pentru început puneţi 260 g făină, 
adăugând restul numai dacă mai este necesar. Se acoperă vasul cu aluat cu un prosop de bucătărie şi se lasă la crescut cca 10 minute.  


Se scoate aluatul din vas, se pune pe masa de lucru şi se frământă puţin pentru a scoate bulele de aer formate. Se lasă să se odihnească 10 minute apoi aluatul se împarte în patru.  Din fiecare porţie se face câte o bilă. Fiecare bilă se întinde cu un sucitor, dându-i o formă lunguiaţă.
 Peste foaia de aluat se presară  caşcaval ras pe răzătoarea mare şi pătrunjel tocat, lăsând marginile libere.


Se ridică marginile aluatului, se presează uşor peste umplutură şi la capete se presează bine pentru a nu se desface. Aluatul se unge cu puţin ulei de măsline, se mută porţiile într-o tavă şi se pun în cuptorul încins la 180 de grade, pentru cca 15 - 20 de minute. 


Pide se taie felii, 


se pun pe farfurie şi se servesc calde alături de murături sau iaurt.


Fiind un  mic dejun apreciat voi mai prepara pide şi cu alte umpluturi. 
Poftă bună! 

vineri, 13 februarie 2015

CHEC CU IAURT SUB CRUSTĂ DE NUCĂ


Pentru dimineţile din acest weekend în care, în sfârşit, puteţi să vă beţi cafeaua în tihnă,  vă propun acest chec simplu şi delicios. Deliciul este dat de consistenţa umedă a interiorului prăjiturii, crusta crocantă de nucă şi aroma subtilă de scorţişoară. 


Ingrediente blat:
- 300 g făină
- 270 g zahăr brun
- 150 g unt
- 2 ouă mari
- 200 g iaurt sau lapte bătut
- 1/4 linguriţă sare
- 1 linguriţă praf de copt
- 1/2 linguriţă bicarbonat de sodiu
- 1/2 linguriţă scorţişoară măcinată

Ingrediente crustă:
- 50 g nucă,  zdrobită
- 20 g unt
- 1 lingură făină
- 3 linguri zahăr brun
- 1/2 linguriţă scorţişoară măcinată

Pentru crustă combinăm toate ingredientele până când amestecul capătă forma unor firimituri. Le lăsăm deoparte. 
Făina pentru blat se combină cu praful de copt, bicarbonatul şi scorţişoara. 
Pentru blat se mixează untul cu zahărul brun până când amestecul devine cremos. Se adaugă, pe rând, câte un ou, amestecând după fiecare. Se reduce viteza mixerului şi se adaugă jumătate din  amestecul de făină, mixăm uşor până se încorporează, adăugăm iaurtul, mixăm şi la sfârşit punem restul de făină.
Aluatul se pune într-o tavă pentru chec, unsă cu unt şi tapetată cu puţină făină şi se acoperă uniform cu amestecul pentru crustă.


Tava se pune în cuptorul preâncălzit la o temperatură de 190 de grade C, unde se coace cca 30 de minute sau până când o scobitoare introdusă în blat o scoatem curată. 


După răcire checul îl pudrăm cu zahăr pudră.


Poftă bună!

joi, 12 februarie 2015

RISOTTO CU DOVLECEL


Iată un preparat foarte simplu de realizat, care poate fi servit ca atare sau ca o garnitură, alături de peşte sau şniţel din piept de pui ( merge foarte bine). Eu am preparat acest fel de mâncare de două ori, o dată servindu-l la cină, altă dată, pe post de garnitură la peşte prăjit.



Ingrediente pentru 2 persoane:
- 125 g orez cu bobul rotund
- 1 dovlecel mic, cca 150 g
- 1 ceapă mică, tocată
- 1 ardei roşu, tocat
- 100 ml vin alb, sec
- 50 g parmezan
700 ml supă de legume, fierbinte
- 4-5 fire pătrunjel verde, tocat
- 20 g unt
- 3 linguri ulei de măsline

Dovlecelul se curăţă de coajă şi se dă pe răzătoarea cu găuri mari. 
Într-un vas ceramic, cu fundul gros, se călesc, în ulei şi 10 g unt, ceapa şi ardeiul, fără să se rumenească. Când legumele s-au înmuiat se adaugă orezul, se lasă 1 minut la foc mic, timp în care orezul va deveni uşor transparent,  apoi se adaugă vinul. Se amestecă continuu până ce alcoolul se evaporă.


Începem să adăugăm supa de legume fierbinte, câte un polonic, amestecând după fiecare, până ce orezul absoarbe tot lichidul iar amidonul din boabe va face orezul cremos. 


După cca 15 minute, dacă orezul nu este fiert şi se termină supa de legume, se poate adăuga puţină apă fierbinte şi se mai fierbe până când acesta este moale. Se potriveşte de sare, se adaugă dovlecelul ras, restul de unt şi parmezanul, se reduce focul la minim, se pune capacul şi se lasă cca 5 minute, amescetând din când în când.


Poftă bună!

joi, 5 februarie 2015

PORC CU NĂUT ŞI MĂSLINE


Ştiaţi că năutul poate fi folosit şi la alte preparate decât cele cunoscute în lumea gastronomică: humus, falafel sau chiftele?  Am descoperit şi eu preparând pentru masa de prânz această mâncare consistentă,  cu carne de porc şi năut.


Ingrediente pentru 3 persoane:
- 500 g pulpă de porc, tăiată cubuleţe
- 400 g năut (de la conservă)
- 400 g roşii Cirrio tocate (de la conservă)
- 2 cepe mari, tocate
- 5 căţei de usturoi, zdrobiţi în presa pentru usturoi
- 200 g măsline verzi, fără sâmburi
- 200 ml vin alb demisec
- 2 frunze de dafin
- 1 lingură cimbru uscat
- 1 lingură zahăr, opţional
- 1 linguriţă făină
- 1/2 linguriţă sare
- piper, după gust
- 1/2 linguriţă untură de porc, opţional
- ulei de măsline
 Bucăţile de carne se dau prin amestecul de făină cu sare şi piper. În vasul ceramic sau un vas mare antiaderent, se topeşte untura, se adaugă o lingură de ulei de măsline şi se prăjeşte carnea de porc, întorcând-o pe toate părţile. Dacă nu puneţi untură se folosesc 2 - 3 linguri ulei de măline.
Se adaugă ceapa şi se lasă 1 - 2 minute, până se înmoaie, apoi se adaugă usturoiul. 


După 1 minut se pune vinul şi se găteşte, la foc mic, până se evaporă alcoolul (cca 10 min.). Se adaugă roşiile tocate, năutul, cimbrul şi foile de dafin, se completează cu 400 ml apă fierbinte, se pune capacul şi se gătesc toate, la foc mic, cca 40 - 50 de minute.


Când carnea este fiartă se adaugă măslinele şi se potriveşte gustul mâncării cu sare, zahăr şi piper.
Se mai dau 2 - 3 clocote şi gata!


Mâncarea se serveşte fără nici o garnitură, fiind consistentă datorită năutului şi cărnii de porc sau, dacă vă este foarte foame, după o zi de muncă, puteţi să -i preparaţi alături o mămăliguţă.


Poftă bună!