vineri, 26 februarie 2010

DREPTUNGHIURI CU CREMA DE CIOCOLATA ALBA


Trebuie să mulţumesc mai multor persoane pentru această prăjitură. Eu am văzut-o pe blogul lui Miha, ea a preparat "Romburi cu lapte", fiind preluată de la Flori şi de la Laura Sava. Mulţumesc tuturor pentru prăjitura delicioasă.
Ingrediente pentru blat:
- 6 ouă
- 230 g făină
- 230 g zahăr
- 3 linguri cacao
Ingrediente pentru cremă:
- 500 ml lapte
- 50 g amidon alimentar
- 100 g zahăr
- 50 g ciocolată albă
- 125 g unt
- 75 g zahăr pudră
Ingrediente pentru sirop:
- 50 ml apă
- 50 g zahăr
- 2 linguri lichior de ciocolată
Pentru glazură:
- un plic glazură Dr. Otker
Pentru prepararea blatului am mixat ouăle cu zahărul până ce acestea şi-au dublat volumul,
după care, le-am mutat într-un castron mare, unde am adăugat făina amestecată cu cacao, amestecând uşor în compoziţie. Am împărţit compoziţia în trei părţi egale şi am copt, pe rând, trei foi .
Pentru cremă, am amestecat zahărul cu amidonul,
adăugănd, în fir subţire 100 ml lapte. Restul de lapte l-am pus într-o cratiţă, am adăugat ciocolata albă mărunţită, iar după ce aceasta s-a topit am adăugat amestecul de amidon, lăsând pe foc până ce crema se îngroaşă, amestecând continuu.
Am preparat siropul din apă, zahăr şi lichiorul de ciocolată: am pus apa la fiert, am adăugat zahărul şi am fiert până ce acesta s-a topit. Am luat siropul de pe foc şi am adăugat lichiorul.
Am însiropat fiecare foaie cu sirop.
Pentru cremă am mixat untul moale cu zahărul pudră până ce acesta a devenit foarte cremos.
După ce crema de amidon s-a răcit şi a ajuns la temperatura camerei, ca şi crema de unt, am pus câte o lingură din crema de unt în crema de amidon, amestecând continuu.
Crema rezultată am repartizat-o în mod egal pe două foi însiropate.
Deasupra prăjiturii am întins glazura preparată după indicaţiile de pe pachet.

PASTRAV IN MALAI


"Nici-o masă fără peşte" suna o binecunoscută reclamă din vremurile nu prea de demult apuse, din anii 1970 - 1999. Aveau dreptate, deşi noi eram prea sătui de carnea şi conservele de peşte şi căutam carnea de porc sau de pui, care lipsea cu desăvârşire din magazine sau era dată la porţie.
Poate puţini dintre noi ştiu că acest aliment este foarte hrănitor, carnea de peşte având un conţinut mare de proteine uşor asimilabile, conţine săruri minerale şi vitamine, în special A şi D în peştele gras.
Deunăzi am cumpărat trei păstrăvi cu gândul să-i prăjesc în mălai, reţeta mea preferată.
Am pus peştele în punga mare în care i-am cumpărat şi acolo am curăţat solzii pentru a nu sării în toată bucătăria (i-am ras în direcţia inversă aşezării lor cu un cuţit ) .
Am tăiat capul fiecăruia (nu mai era cazul să le scot intestinele, aceştia fiind evisceraţi deja), şi apoi i-am spălat din abundenţă cu apă rece. Un peşte l-am tăiat în două, şi am făcut file (pentru fiica mea), ceilalţi lăsându-i întregi.
I-am tamponat puţin cu un şerveţel absorbant, şi i-am dat printr-un amestec de sare, boia şi mălai. Am prăjit păstrăvii în ulei, întorcându-i mereu pe o parte şi pe alta până ce, încercîndu-i cu o furculiţă, aceasta a intrat uşor până la şira spinării.
După ce au fost prăjiţi, am scos păstrăvii pe un platou, unde i-am stropit, din abundenţă, cu suc de lămâie.

marți, 23 februarie 2010

OUA UMPLUTE CU SUNCA


Cui nu-i plac ouăle umplute? Poate că sunt astfel de persoane dar foarte puţine, eu cel puţin nu ştiu pe nimeni să nu-i placă.
De-a lungul vremii s-au inventat tot felul de reţete de ouă cu diferite umpluturi: cu carne de pui, cu peşte, cu fructe de mare, pate de ficat, muştar, etc. Apoi mai sunt ouă umplute care se servesc cu sos sau fără sos.
Săptămâna aceasta am preparat ouă umplute cu şuncă şi maioneză cu muştar.
Ingrediente:
- 7 ouă
- 150 g şuncă Praga
- 2 linguri muştar
- 150 ml ulei de măsline
- 50 ml ulei de floarea soarelui
- 200 ml smântână
- piper
- sare
- 1 linguriţă muştar franţuzesc boabe
6 ouă se pun în apă rece. Se pun pe foc unde se fierb 10 minute, timp socotit de când acestea încep să fiarbă. Când s-au fiert se pun în apă rece apoi se decojesc şi se taie fiecare pe jumătate, gălbenuşurile punându-le într-un castron. Un gălbenuş se pune deoparte.
Cu o furculiţă se mărunţesc bine gălbenuşurile din castron.
Se prepară maioneza din gălbenuşul pus deoparte, oul întreg, o lingură de muştar, ulei, sare şi piper; când este gata se adaugă smântâna.
In castronul cu gălbenuşurile mărunţite se adaugă şunca tăiată, o lingură de muştar şi două linguri de maioneză. Cu această compoziţie se umplu jumătăţile de albuşuri.

Ouăle umplute se aşează pe un platou, se decorează cu muştar franţuzesc şi pătrunjel verde.
Se servesc cu sosul de maioneză cu smântână sau fără sos.

duminică, 21 februarie 2010

LIMONCELLO

Limoncello este un lichior de lămâie de proveniența italiană. Este originar din sudul Italiei, din Capri, dar a ajuns cea mai iubită băutură în toată Italia. Este un fel de țuică tradiţională italiană, cu gust dulce şi foarte aromat.
Această băutură am preparat-o pentru Crăciun, dar acum i-a venit rândul să o postez.
Mă gândeam să prestez această băutură şi de Paşte.
Ingrediente :
- 500 ml alcool de 90 grade
- 750 ml apă
- 8 lămâi
- 750 g zahăr
- 700 ml apă
Lămâile le-am spălat foarte bine cu apă cât mai fierbinte (asta în cazul în care acestea au fost cerate). Le-am şters cu un prosop curat după care am le-am curăţat de coaja galbenă, având grijă să nu tai şi din partea albă a lămâilor.
Intr-un balon de sticlă am pus coaja lămâilor cu jumătate din cantitatea de alcool.
Am lăsat lămâile la macerat 25 de zile, timp în care am agitat din când în când balonul de sticlă.
Am topit zahărul în apă, la foc mic, până când zahărul s-a topit.
Am lăsat siropul la răcit, după care l-am adăugat în balonul din sticlă peste amestecul de coji de lămâie, am pus restul de alcool, am agitat bine lichidul şi l-am lăsat la macerat încă 25 zile, agitând lichidul zilnic.
In acest timp băutura se maturează şi devine consistentă . Se strecoară şi se pune în sticle.
Limoncello este o băutură digestivă, care se serveşte, obligatoriu, rece.

vineri, 19 februarie 2010

TOCHITURA


Această mâncare am preparat-o cam de multişor, dar acuma i-a venit rândul să o postez, fiind un fel de mâncare potrivit pentru o zi de sâmbătă.
Imi place să spun că această tochitură este varianta ardelenească, deşi eu nu cred că există o reţetă perfectă, vorba aceea "cate bordeie atâtea obiceie". Dând un "search" pe internet am găsit nenumărate reţete: tochitură moldovenească cu ficat sau fără, cea dobrogeană cu ou sau fără ou, ardelenească cu cârnat sau fără cârnat, aşa că am făcut cum am considerat eu şi cu ce am avut prin casă. Ingredientele le-am pus "după ochi".
Ingrediente:
- pulpă de porc
- ficat de pasăre
- ciuperci
- cârnat de porc afumat
- brânză de burduf
- o lingură untură de porc
- câţiva căţei de usturoi
- cimbru
-sare
- piper
- boia
- făină de mălai
- câte un ou pentru fiecare porţie
Carnea am tăiat-o jumări potrivite. Se pune untura la încins într-o cratiţă încăpătoare. Am pus jumările de carne, le-am lăsat până au prins crustă,
am adăugat cârnatul tăiat feliuţe, usturoiul tocat, amestecând continuu. Când s-au rumenit puţin şi s-a evaporat apa lăsată de carne am presărat boia de ardei,
am acoperit carnea cu apă fierbinte şi am lăsat-o la fiert 20 - 30 minute.
Când carnea este aproape fiartă am adăugat ciupercile tăiate, ficatul,
cimbrul, sare şi piper,
lăsând pe foc mediu încă 10 - 15 minute.
In acest timp am preparat şi mămăliguţa din apă, sare şi făină de mălai. Am pus apa cu sare la fiert, iar când a început să fiarbă am adăugat făina de mălai (nu toată odată), amestecând continuu cu telul să nu facă colocoaşe. Am lăsat mămăliga la fiert, la foc mic, 20 minute, iar în acest timp am prăjit un ou ochi românesc. In mijlocul unei farfurii întinse am pus o lingură mare de mămăligă, de jur-împrejurul ei am pus amestecul de cărnuri, deasupra oul prăjit şi am presărat peste tot brânză de burduf.
Pentru o pată de culoare am presărat deasupra pătrunjel verde.

luni, 15 februarie 2010

CUPCAKES CU CREMA DE CIOCOLATA


Cum zilele acestea nu am fost acasă, nu am pregătit dulciuri speciale de Sf. Valentin, dar îmi era tare dor de ceva dulce.
Aşa că azi am pregătit aceste cupcakes cu cremă, pufoase, cu interior umed şi crema dulce, dulce şi plină de ciocolată.
Sper că ziua de ieri a fost şi pentru voi o zi plină de dragoste şi iubire.
Ingrediente pentru brioşe:
- 80 g unt

- 100 g zahăr
- 2 ouă

- 100 ml lapte

- 30 g ciocolata cu lapte
- 190 g făină
- 2o g cacao
- 1 plic praf de copt

- 1 plic zahăr vanilat

Ingrediente pentru crema ganache:

- 170 g ciocolată cu lapte

- 200 ml frişcă
- 2 linguri de zahăr pudră

- Cireşe coktail pentru ornare

Pentru prepararea brioşelor se mixează untul cu zahărul şi zahărul vanilat; se adaugă pe rând ouăle, mixând după fiecare, apoi ciocolata topită şi laptele.

Făina se amestecă cu cacaua şi praful de copt apoi se pune în compoziţia de unt cu ouă.
Aluatul rezultat se împarte în mod egal în tava specială de brioşe, pregătită cu hârtie specială, şi se dă la cuptorul preîncălzit pentru 20 - 25 minute.
Pentru cremă se pune ciocolata ruptă sau tăiată bucăţele în frişca lichidă. Vasul se pune pe foc mic, se adaugă zahărul şi se lasă până se topeşte ciocolata, amestecând continuu. Imediat ce s-a topit ciocolata se ia frişca de pe foc şi se pune la rece.
După ce frişca s-a răcit, se mixează, la început la viteză mică apoi la viteză mare, până când va rezulta o cremă densă şi spumoasă.
După răcirea brioşelor acestea se ornează cu crema de ciocolată, iar deasupra fiecăreia se pune câte o cireaşă coktail.

miercuri, 10 februarie 2010

PRĂJITURĂ CU CREMĂ DE LĂMÂIE

Pentru amatorii de prăjituri cu lămâie, dar şi cu cacao, aceasta este alegerea perfectă.
Blatul de cacao este umed şi pufos iar crema de lămâie densă, dulce - acrişoară.
Ingrediente pentru blat:
- 8 ouă
- 200 g zahăr
- 150 g făină
- 30 g cacao
- 60 ml ulei
Ingrediente pentru cremă:
- 100 g zahăr
- 200 g zahăr pudră
- 200 g unt
- 50 g făină
- 50 g amidon alimentar
- 500 ml lapte
- zeama de la 2 lămâi
- coaja rasă de lămâie
Ingrediente pentru sirop şi decor:
- 200 ml apă
- 200 g zahăr
- esenţă de rom
- 1 limettă
Pentru prepararea blatului se separă albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile se bat spumă, se adaugă zahărul treptat; când spuma este tare se vor adăuga pe rând gălbenuşurile, apoi uleiul şi la urmă cacacoa amestecată cu făina, lingură cu lingură.
Compoziţia se toarnă în tava tapetată cu ulei şi făină şi se coace aproximativ 30 minute. Am trecut la prepararea siropului şi a decorului. Limetta se taie rondele, apoi fiecare felie se taie în două sau în patru, depinde de mărimea fiecărei rondele. Am pus apa la fiert împreună cu zahărul. În siropul care fierbe am adăugat feliile subţiri de limttă şi am lăsat să fiarbă câteva minute . Ce-i drept eu le - am lăsat cam mult şi feliile de limettă s-au caramelizat puţin, dar nu a fost o problemă prea mare, acestea având o culoare chihlimbarie.
Apoi am preparat crema astfel: am amestecat faina cu amidonul alimentar, peste care am turnat putin lapte. Se pune apoi la fiert restul de lapte cu zahărul tos, se toarnă amestecul de făină cu lapte şi se dă în fiert, amestecând continuu, pană se îngroasă. Dupa ce a fiert, se lasă deoparte să se raceasca.
Separat se freacă spumă 200 g unt cu zahăr pudră, se adaugă zeama si coaja de lămâie.
Se amesteca apoi cu compozitia de lapte racita.
Se însiropează prima foaie se întinde un strat de cremă, se pune foaia a doua, se însiropează, se pune restul de cremă, apoi ultima foaie, care se însiropează şi aceasta. Peste ultima foaie se pune o glazură de zahăr de la Dr. Otker sau un icing, eu am pus Dr. Otker cu gust de lămâie.
Se taie prajitură în cuburi şi peste fiecare cub se pune câte o felie de limettă glazurată.

vineri, 5 februarie 2010

SUPĂ CREMĂ DE BROCCOLI


Astăzi am pregătit o cremoasă, delicioasă şi atât de sănătoasă supă, supa cremă de broccoli.
Ingrediente pentru 4 porţii:
- 700g broccoli

- 3 linguri de ulei de masline
- 2 cubuleţe mici de unt (20 g)
- 1 ceapă mică
- 2 cartofi mici

- 2 căţei de usturoi

- sare

- piper

- crutoane de pâine

Se spală şi se curăţă broccoli de eventualele frunzuliţe, se despart tulpinele de florete. Tulpinele se taie feliuţe, la fel şi floretele se taie şi ele în bucăţi mai mici.
Într-0 oală se pune 1 lingură de ulei de masline si un cubuleţ de unt. Se adaugă ceapa tăiată în 8, tulpinele de broccoli, cartofii curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe, un căţel de usturoi tocat şi se călesc. Se lasă 2-3 minute pe foc, amestecând din când în când în oală.
Se adaugă şi floretele de broccoli, şi se mai lasă oala pe foc pentru încă 2 minute.
Adauga 350 ml de apă sau supă de pui, eu am pus apă, se asezonează cu sare şi piper după gust şi se lasă totul la fiert, la foc mediu 10 - 15 minute.
Se transferă supa într-un blender şi se amestecă totul pană ce devine o pastă creamoasă.
Intr-o tigaie se încing 2 linguri de ulei de măsline şi o lingură de unt, căţelul de usturoi tocat fin, apoi se adaugă crutoanele de pâine prăjită. Se lasă pe foc până ce pâinea absoarbe toată grăsimea.

luni, 1 februarie 2010

GNOCCHI AI QUATTRO FORMAGGI


De data aceasta am încercat o nouă reţetă de gnocchi preparate cu griş, găsită într-o revistă Secretele bucătăriei.
Ingrediente pentru gnocchi:
- 800g cartofi albi
- 2 gălbenuşuri
- 120 g griş
- 100 g făină
- sare
- nucşoară
Ingrediente pentru sosul de brânzeturi:
- 250 g caşcaval
- 150 g parmezan
-250 g branză Năsal sau Gouda
- 100 g brânză tip gorgonzola
- 50 g unt
- 50 ml ulei de măsline
- sare, piper
Incepem cu prepararea aluatului pentru gnocchi:
Se spală cartofii şi se fierb. Se scurg şi se lasă să se răcorească. Se curăţă şi se pasează.
Se adaugă galbenuşurile, grişul şi făina; se condimentează cu sare, piper şi nucşoară. Dacă aluatul rezultat se leagă de mână se mai poate adăuga făină. Cantitatea poate varia şi în funcţie de mărimea gălbenuşurilor.

Se frământă, apoi se dă aluatul la frigider 30 minute, după care se scoate şi se fac rulouri de aluat de grosimea unui deget; se presează cu o furculiţă şi se lasă să se odihnească 15 min, după care se fierb într-o cantitate mare de apă cu sare, unde se lasă la foc moale 15 - 20 minute (scuze, dar fiind presată de timp am uitat să fac poze pentru restul etapelor de pregătire a găluştelor).
Se scot cu lingura de spumă şi se lasă să se scurgă.
Uitasem să precizez că pentru această reţetă am folosit jumătate din cantitatea de aluat, restul lăsându-l la congelator, pentru a fi folosit la alt preparat.
Pentru prepararea sosului se taie brânzeturile cubuleţe.
Untul se pune într-o cratiţă împreună cu 2 linguri de ulei de măsline, se adaugă cuburile de brânzeturi şi, amestecând continuu, se topesc brânzeturile la foc mic. Se adaugă smântâna, sare şi piper după gust.
Spre sfârşit se adaugă în sos 2 polonice din apa în care au fiert gnocchi, pentru a-l subţia puţin, mai lăsaţi 1 - 2 minute la fiert la foc mic, amestecând continuu.
Când gnocchi sunt fierţi şi scurşi de apă se pun în cratiţa cu sosul de brânzeturi unde se lasă 2 - 3 minute .

Gnocchi se servesc foarte firbinţi, deoarece brânzeturile au tendinţa de a se închega şi a se întări foarte repede.