duminică, 18 decembrie 2011

PRAJITURA "ELEGANTA"


Dacă nu v - aţi hotărât ce prăjituri să preparaţi pentru sărbătorile ce se apropie, vă propun o prăjitură destul de simplă, pornind de la clasicele foi cu miere.
  Pentru foi aveţi nevoie de:
- 1 ou
- 140 g miere de albine
- 50 g unt (margarină)
- 150 g zahăr
- 3 sau 4 linguri de lapte
- 1 plic zahăr vanilat
- 1 praf de sare
- 1 lingură bicarbonat de sodiu
- 400 g făină
- 2 linguri cacao
Oul, untul, laptele, zahărul, zahărul vanilat, mierea, sarea, bicarbonatul se pun într-o crăticioară cu fund dublu. Se pune crăticioara pe ochiul mic de la aragaz, la foc minim şi se amestecă până se topeşte zahărul ( cam 5 minute ).
Se ia crăticioara de pe foc şi se adaugă făina amestecată cu cacao.
Compoziţia se împarte în patru părţi . Fiecare parte întinde şi se coace cîte o foaie pe dosul tăvii.
Ingrediente pentru cremă:
- 300 ml lapte
- 200 g unt
- 300 g zahar pudra
- 60 g gris
- 1 plic zahăr vanilat
- coaja rasă de la 2 portocale
- 3 linguri gem de caise
Se pune laptele la fiert, se adaugă grisul şi se fierbe. Când grisul este fiert şi compoziţia s-a îngroşat se pune la rece. După răcire se adaugă coaja de portocale, gemul, vanilia.
Untul se freacă spumă cu zahărul pudră.
In crema de unt se adaugă câte o lingură cremă de gris, mixând bine după fiecare.
Crema se împarte în trei şi se repartizează uniform între foi.
Prăjitura se pudrează cu zahăr pudră.

Poftă bună şi Sărbători fericite!

4 comentarii: