Deşi prăjiturile orientale sunt recunoscute ca fiind foarte dulci, revani cu portocale este o excepţie de la regulă datorită sucului citricelor folosit atât în blat cât şi la sirop. Este indicat a se folosi suc natural din portocale, în nici un caz suc Fanta sau alte genuri carbogazoase.
Ingradiente blat:
- 4 ouă sau 3 ouă mari
- 120 g zahăr
160 g gris
- 230 g făină
- 400 ml suc de portocale
- 200 ml ulei
1/2 linguriţă praf de copt
- 1/2 linguriţă bicarbonat de sodiu
- coaja rasă de la o portocală organică
Ingrediente sirop:
- 200 ml apă
- 400 ml suc de portocale
- 350 g zahăr
Se amestecă făina cu grisul, praful de copt şi bicarbonatul.
Pentru prepararea blatului, cu ajutorul mixerului, se bat spumă ouăle cu zahărul. Se adaugă coaja rasă de portocale şi, în fir subţire, uleiul şi sucul de portocale. Se opreşte mixerul şi cu ajutorul unei linguri sau o spatulă se înglobează uşor amestecul de făină cu gris. Amestecul rezultat se pune într-o tavă (26X32 cm) unsă cu puţin unt şi se dă la cuptorul încins la 180 de grade, pentru cca 30 - 35 de minute sau până când capătă o culoare frumoasă aurie şi scobitoarea introdusă în blat iese curată.
Pentru pregătirea siropului se fierbe sucul de portocale cu apa şi zahărul. Se lasă puţin să se răcorească apoi se toarnă, lingură cu lingură, peste blatul rece.
Prăjitura se poate servi după 3 - 4 ore, timp în care blatul a avut timp să asimileze tot siropul.
Poftă bună!