miercuri, 16 septembrie 2009

PRAJITURA CU CREMA DE CIOCOLATA ALBA


Pentru realizarea acestei prajituri trebuie sa-i multumesc lui Teo , de la care m-am inspirat in realizarea blatului, iar pentru crema ganache nu stiu cui sa-i multumesc, aceasta reteta avand-o copiata intr-un carnetel de pe vremea cand eram doar o simpla vizitatoare a blogurilor culinare.
Ingrediente pentru blat:
- 6 oua
- 200 gr de zahar
- 40 ml apa
- 40 ml de ulei
- 3 linguri de cacao
- 200 gr de faina
- un plic praf de copt
Separam albusurile de galbenusuri; galbenusurile se freaca cu ulei pana devin ca o maioneza subtire, albusurile se bat spuma tare cu zaharul, iar spre sfarsit se adauga apa.
Se pune pasta de galbenusuri amesecandu-se usor.

La sfarsit se pune, in ploaie, faina amestecata cu cacao si praful de copt.
Se toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt; se da tava la cuptor pentru aproximativ 30 minute.

Ingrediente pentru crema ganache:
- 400 g ciocolata alba
- 400 ml frisca
- 5 gr gelatina
Frisca lichida se pune intr-o cratita pe baie de aburi si cand este foarte firbinte se adauga ciocolata rupta bucatele; se amesteca pana se topeste ciocolata si se omogenizeaza.
Se pune cratita direct pe foc mediu si se lasa sa fiarba aproximativ 4 - 5 minute, amestecand continuu, apoi se da deoparte sa se racoreasca; se adauga gelatina dizolvata in putina apa, apoi pusa pe foc mic pana se topesc granulele.
Crema astfel preparata am lasat-o de seara pana dimineata la frigider.

Dimineata se bate bine cu mixerul pana ce devine o crema spumoasa si se ingroasa.
Blatul de prajitura se taie in doua si se insiropeaza cu sirop de zahar ars preparat astfel:
intr-o craticioara se topeste 250 g zahar impreuna cu 2 linguri de apa. Cand este caramelizat se stinge cu aproximativ 500 ml apa. Cand apa a inceput sa fiarba se adauga capuccino si romul. Se ia siropul de pe foc si se lasa la racit.
Dupa ce blatul a fost bine insiropat se umple cu crema ganache, repartizata uniform pe toata suprafata.

Prajitura am glazurat-o cu glazura rece de la Dr. Otker.

10 comentarii:

  1. oooo...ce minunatie de prajiturica...

    RăspundețiȘtergere
  2. arata ff bine cred ca a fost si foarte delicioasa...

    RăspundețiȘtergere
  3. mmm, cred ca-i tare fina prajiturica... :P

    RăspundețiȘtergere
  4. Combinatie super, arata delicios si mi-ai starnit o poftaaaa!

    RăspundețiȘtergere
  5. Este o prajitura delicioasa si foarte fina datorita cremei ganache de ciocolata alba. Va pup pe toate.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nana, am incercat prajiturica ta si mi-a iesit o minune. Multumesc mult. Te pup si LA MULTI ANI!

    RăspundețiȘtergere
  7. o prajitura extraordinar de buna ,excelenta pt orice ocazie,felicitari de la o fana a prajiturilor,bravo bravo bravo nota 10 cu felicitari.va ramane printre prajiturile mele preferate,inca o data bravooooooo

    RăspundețiȘtergere
  8. la cate grade se face blatul?

    RăspundețiȘtergere