Prăjitura aceasta o ştiu de la mama mea. Ea o face aproape la fiecare sărbătoare de Crăciun, fiind foarte apreciată de noi toti. Parcă nici o prăjitură noua nu este la fel de bună ca aceasta.
Ingrediente pentru blat:
- 8 ouă
- 150 g nucă macinată
- 2 linguri de făină
- 150 g zahar
- un plic praf de copt
Ingrediente pentru cremă:
- 200 g unt
- 150 g zahar pudră
- 2 linguri cafea fiartă
- 50 g nucă prajită si zdrobită
- 2 gălbenuşuri
- 1 plic zahar vanilat
Glazură:
- 250 g ciocolată
- 100 g unt
- 3 linguri de ulei
- o lingură de zahăr pudră
Mai întâi preparăm o cafea tare din două linguri de cafea şi 20 ml apă. Se lasă deoparte să se răcească.
Mai întâi preparăm o cafea tare din două linguri de cafea şi 20 ml apă. Se lasă deoparte să se răcească.
Pentru prepararea blatului se bat spumă albuşurile de la 8 oua. Se adaugă zaharul şi se bat în continuare până se topeşte zahărul. Se adaugă pe rând 6 gălbenuşuri.
Nucile măcinate se amestecă cu făina şi praful de copt. Se adaugă la spuma de albuşuri, amestecând uşor cu o spatulă de lemn. Compoziţia se pune în tava tapetată cu hârtie de copt şi se dă la cuptorul preâncălzit pentru 25 - 30 minute. Blatul se încearcă cu o scobitoare: dacă aceasta iese curată blatul este copt.
Pentru prepararea cremei se mixează untul cu zahărul pudră până devine spumos. Se adaugă pe rând câte un gălbenuş, din cele două rămase de la blat. Din cafeaua rece luăm două linguri de zaţ de cafea (chiar dacă acesta este umed) şi se adaugă cremei de unt. Se adaugă şi nuca zdrobită.
Crema astfel preparată se întinde peste blatul rece. Punem prăjitura la frigider până este gata glazura.
Se prepară glazura : într-o crăticioară cu fund dublu se pune untul şi uleiul. Se adaugă ciocolata ruptă bucăţi şi zahărul. Crăticioara se pune pe bain-Marie unde se lasă până se topeşte ciocolata, amestecând continuu.
Se ia de pe aburi şi se lasă să se răcorească puţin. Călduţă se întinde şi se nivelează peste cremă.
Crema fiind rece (de la frigider) nu se va topi .
Prăjitura o punem imediat la rece până a doua zi.
hmm... e foarte gustoasă prăjitura aceasta... şi mama mea o face des la sărbători, doar că ea o numeşte "Prăjitură cu ness".
RăspundețiȘtergereDelicioasa si frumos prezentata! Am un premiu pentru tine! te astept!
RăspundețiȘtergerestrumfa cunosc si varianta cu ness, este foarte gustoasa.
RăspundețiȘtergeregaby, mersi pentru premiu.
RăspundețiȘtergeredelicioasa prajitura ,dar te rog sa-mi spui ce dimensiuni are tava ta .
RăspundețiȘtergereAm o tava nu prea mare, de 23/32 cm.
RăspundețiȘtergereAm facut si eu prajitura, dar mi-a iesit ff putina crema. Oare de ce?
RăspundețiȘtergereAi mixat bine untul? Se mixează cu zahărul până devine spumos şi aproape îşi dublează volumul. Sau nu cumva ai folosit o tavă prea mare? Am uitat să specific în postare că mărimea tăvii este de 32/23 cm.
RăspundețiȘtergereDa, am mixat! Tava mea e aproximativ ca si a ta...Pana la urma am dublat cantitatile la crema si a iesit inalta.
RăspundețiȘtergereAltfel, foarte gustoasa!!!
RăspundețiȘtergere