marți, 28 august 2012

SPAGHETE CU PERISOARE




Reţete ca aceasta am mai văzut eu pe siteurile culinare, dar nu am preparat până deunăzi când am rămas cu o porţie generoasă de amestec de carne tocată de la ciorba de perişoare. M-am gândit atunci că ar fi păcat să congelez amestecul de carne şi să nu le " înec" în sos de roşii peste nişte spaghete. Au fost bune, bune...


Ingrediente pentru perişoare:
- 200 g carne tocată amestec porc şi vită
- 1 ou
-  3 linguri orez
- 1 ceapă mică
- sare, piper, boia
Ingrediente pentru sos:
- 600 g roşii
- 5 căţei de usturoi
- 2 linguri făină
- 1 lingură zahăr
- 3 linguri ulei 
- cimbru, busuioc
  
- 300 g spaghete 

Se prepară perişoarele amestecând carnea cu ou, ceapa tocată, orezul spălat, sare şi piper. Intr- un vas se pune 1 litru de apă şi 1/2 cub Knorr de legume. Se ia  cu o linguriţă din amestecul de carne şi se formează mici  biluţe care se vor pune în apa care fierbe. Când sunt fierte se scot într-o strecurătoare.
Pentru sosul de roşii am spălat şi decojit  roşiile  ( fiind foarte coapte nu a fost nevoie să le opăresc în apă), apoi le-am tăiat  cubuleţe şi le-am pus la fiert, la foc mic, într-o jumătate de cană de apă.
După aproximativ 1/2 oră am obţinut un sos dens de roşii.
Am pus spaghetele la fiert în apă cu sare.
Între timp se prepară sosul: în uleiul încins se căleşte făina,  se adaugă usturoiul tocat apoi se toarnă sosul de roşii, cimbru şi busuioc. Se potriveşte de sare şi  piper  iar dacă este cazul se adaugă şi zahăr (pentru un sos mai dulce).
  


În sosul de roşii am  pus perişoarele, sosul fiind  prea gros am adăugat şi puţină zeamă în care am fiert perişoarele şi am lăsat la fiert 5 minute. 


În farfurie se pune o porţie generoasă de spaghete care se acoperă din abundenţă cu sos de roşii şi perişoare din carne. 


duminică, 19 august 2012

TORT TIRAMISU 2


Ziua de  Sf. Maria fiind o zi de mare sărbătoare pentru creştinătate, dar şi cea mai specială zi pentru familia noastră,   ziua de naştere dar şi ziua de nume a fiicei mele,  conformându-mă dorinţei ei, am pregătit acest delicios tortuleţ. 
Pentru blat am folosit:
- 2 ouă
- 70 g zahăr
- 30 g făină
- 20 g amidon
- 10 g  cacao
- 1/2 plic praf de copt

 Pentru blat se separă ouăle; albuşurile se bat cu mixerul sau cu ajutorul robotului de bucătărie, se adaugă zahărul şi 1 lingură apă fierbinte. Când albuşurile s-au întărit se adaugă gălbenuşurile unul câte unul, făina amestecată cu cacao, amidon şi praf de copt.  Aluatul se pune în tava tapetată cu hârtie şi se dă  la copt. 


Pentru cremă am folosit:
- 4 ouă
- 150 g zahăr
- 500 g Mascarpone
- 250 g brânză cremoasă de vaci
- 4 linguri lichior Amaretto
- 10 g gelatină

Separat am mai folosit:
- 20 bucăţi pişcoturi
- 200 ml cafea expresso

Gălbenuşurile se freacă cu zahărul până va rezulta o cremă spumoasă (în robotul de bucătărie la viteza maximă); Folosind viteza minimă la robot  se adaugă brânza Mascarpone, brânza de vaci, lichiorul, gelatina încălzită conform indicaţiilor de pe ambalaj şi la sfârşit albuşurile bătute spumă tare. Se dă crema la frigider pentru 2 ore. 

Blatul  rece de tort se va pune pe platoul de servire, se pune inelul metalic în jurului lui (dacă nu aveţi se poate pune folie alimentară în tava în care s-a copt tortul)  şi se adaugă jumătate din cremă. Se aşează pişcoturile înmuiate  în cafea unul lângă altul iar deasupra se pune restul de cremă. Se nivelează frumos crema şi se pudrează cacao. Tava se dă la frigider 3 - 4 ore sau se poate lăsa până a doua zi. 


La mulţi ani Monica Maria! La mulţi ani tuturor celor care poartă acest nume!

marți, 14 august 2012

BUDINCA DE DOVLECEI


Chifteluţe de dovlecei, dovlecel scăzut, dovlecel pane.... anul acesta am încercat, ca în fiecare an, toate aceste preparate, grădina mamei fiind o sursă bogată de aprovizionare cu aceste minunate legume. 
Cu puţin timp în urmă, pe blogul Mayei am văzut un alt mod de preparare a acestora. 
Cu mici modificări iată ce a ieşit.

Ingrediente :
- 700 g dovlecei curăţaţi de coajă şi cotor
- 3 ouă mari
- 125 g făină
- 150 ml lapte
- 40 g unt
- 100 ml smântână dulce 
- 50 g caşcaval
- 70 g parmezan
- 1/2 plic praf de copt
- sare, piper
- 1 legătură mărar verde

Dovleceii se taie felii subţiri. Intr-un castron se bat ouăle cu ajutorul unei furculiţe sau cu mixerul. Se adaugă 


laptele, sare, piper şi la sfârşit smântâna. Făina se amestecă cu praful de copt apoi se încorporează uşor, câte puţin,  ouălor. La sfârşit se adaugă mărarul verde tăiat mărunt.


Se amestecă  dovleceii feliaţi cu amestecul de ouă. Se unge cu unt un vas termorezistent şi se pun dovleceii. Deasupra lor se presară caşcavalul amestecat cu parmezan.

Vasul se dă la cuptor pentru 40 minute la 185 grade. 


Budinca este foarte bună caldă dar  la fel de bună şi rece, cum am servit-o noi a doua zi.


Mersi Maya!