Despre această prăjitură trebuie să vă spun că este o prăjitură cu aluat fraged, aviz amatorilor de blaturi sfărâmicioase, nu foarte dulce, umplutura de merişoare conferindu-i prăjiturii dulceaţă şi aromă .
Ingrediente umplutură:
- 260 g merişoare
- 140 g zahăr
- 70 ml vin Porto sau orice alt vin roşu dulce
Ingrediente blat:
- 280 g făină
- 25 g amidon
- 200 g unt
- 100 g zahăr brun
- 2 gălbenuşuri
- 1 linguriţă lapte
- un praf de sare
- 1 linguriţă esenţă de vanilie
Mai întâi pregătim umplutura: merişoarele se pun într-o crăticioară împreună cu zahărul şi vinul. Se pun pe foc şi se lasă să fiarbă 5 minute. Se pun la rece.
Untul se freacă, 2 - 3 minute, cu zahărul, atât cât să se înmoaie. Se dă mixerul la viteză minimă şi se adaugă gălbenuşurile, laptele, sarea, esenţa de vanilie. Nu se amestecă prea mult. Este suficient numai cât să se omogenizeze.
La final se pune făina amestecată cu amidonul. Se frământă cu mâna până se omogenizează aluatul apoi , din acesta, se formează o bilă care se pune în folie şi se dă la rece 10 minute.
Se ia 2/3 din aluat şi cu ajutorul degetelor se întinde în tava ( 26/25 cm) unsă cu unt şi tapetată cu făină.
Se distribuie uniform merişoarele deasupra blatului apoi, peste acestea, se pune restul de aluat rupt în bucăţele mici.
Prăjitura se dă la cuptor, unde se coace aproximativ 30 minute la o temperatură de 190 grade.
După ce se răceşte se scoate din tavă şi se porţionează.