marți, 15 ianuarie 2013

PACHETELE CU MAC


Pentru cozonacul de Crăciun am cumpărat mai mult mac decât trebuia. Macul rămas trebuia folosit cât mai repede. În congelator stătea cuminte, în aşteptare, un pachet cu foi de plăcintă. Cumva trebuiau combinate.
Şi le-am combinat rezultând aceste pacheţele dulci. 


Pentru umplutură:
- 200 g foi de plăcintă
- 200 g mac măcinat
- 100 g zahăr
- 50 g stafide
- 80 ml lapte
-  1 linguriţă esenţă de rom

Pentru uns şi ornat pacheţelele:
-  unt topit
- 1 gălbenuş
- 1 linguriţă miere
- 1/2  linguriţă lapte
- 1 lingură mac
- 1 lingură perle din zahăr 

Mai întâi se prepară umplutura: laptele se fierbe împreună cu zahărul; se adaugă macul măcinat şi se fierb 15 - 20 minute; stafidele se înmoaie în esenţa de rom. 


O foaie de plăcintă se desprinde cu atenţie de celelate foi şi se întinde pe blatul de lucru. Cu ajutorul unui cuţit bine ascuţit se taie în fâşii de 8-9 cm. La capătul fiecărei fâşii se pune câte o linguriţă de mac. 


Umplutura de mac se acoperă cu un colţ al foii rezultând un triunghi. Se împătură în continuare foaia de plăcintă, la fiecare împăturire rezultând un triunghi. Fiecare împăturire se unge cu unt topit.


Pacheţelele se pun în tavă şi se ung cu gălbenuş de ou amestecat cu puţin unt topit, lapte şi miere. 
Deasupra se presară mac şi perluţe din zahăr.


Tava se dă la cuptorul preâncălzit şi se coc la o temperatură de 180 grade până se rumenesc frumos.




Să aveţi poftă!

8 comentarii: