vineri, 12 aprilie 2013

GALUSTE GRATINATE IN SOS DE ROSII


Găluştele din cartofi le regăsim în bogata  bucătărie Central Europeană, dar şi în cea germanică, ucraineană cehă, etc, fiind folosite pentru acompanierea diverselor mâncăruri cu sosuri, carne, tocăniţe, supe sau chiar deserturi (găluştele cu prune).
In bucătăria nemţească, mai exact printre paginile  Leker , am găsit o mulţime de reţete cu găluşte, printre care şi aceasta.


Ingrediente pentru prepararea găluştelor:
- 800 g cartofi albi
- 1 ou
- sare
- nucşoară
- 80 - 90 g făină albă 

Cartofii spălaţi se fierb în coajă 20 - 30 minute. După ce se răcoresc puţin se decojesc apoi se dau pe răzătoarea mare sau se zdrobesc. Se amestecă cu ou, sare, nucşoară şi 80 g făină, adăugându-se restul de făină în cazul în care aluatul se prinde de mână.
  Într-o cratiţă mare se pun la fiert  3 litri de apă cu o linguriţă de sare. Cu mâinile umede se formează găluşte de mărimea unui ou sau chiar mai mari, care se pun în apa care fierbe. Se lasă la fiert 10 - 15 minute. Se scot cu spumiera şi se pun în tava pregătită cu sos de roşii. 


Ingrediente pentru sos de roşii: 
- 400 g cârnaţi proaspăt
- 150 g brânză de burduf
- 1 cutie roşii tocate 
- 1 ceapă 
- 2 căţei de usturoi
- 1/2 ardei gras roşu
- 2 linguri ulei
- sare, piper

Ceapa şi ardeiul tocat se călesc 2 minute în uleiul încins; cârnaţul proaspăt se scoate din membrană şi se pune în tigaia cu ceapă şi ardei, amestecând din când în când. Se adaugă usturoiul tăiat feliuţe.  
Se călesc toate la foc mic aproximativ 15 minute.


 Se adaugă roşiile tocate şi se condimentează. Dacă vreţi mai mult sos se poate adăuga bulion de roşii. 


Sosul se repartizează în vasele de cuptor, se pun găluştele ( apropiate dar nu una lângă alta ) iar deasupra brânza.




Vasele se pun în cuptorul încălzit la 180 grade şi se dau la gratinat pentru 30 - 40  minute.


Poftă bună!

Un comentariu: