marți, 25 iunie 2013

SUPA CREMA DE SPARANGHEL


După cum se ştie din  sparanghel se pot prepara unele dintre cele mai fine mâncăruri. Fie el verde sau alb este cunoscut atât ca aliment cât şi ca medicament. Păcat că sezonul de recoltare a acestuia este atât de scurt. Am profitat şi spre finalul sezonului am preparat această delicioasă supă cremă. Dar am apucat să-mi pun şi opărit la congelator. 



- 500 g sparanghel alb
- 2 cartofi de mărime mijlocie 
- 200 ml smântână pentru frişcă
- 10 g unt
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 ceapă verde
- 3 căţei de usturoi
- 1 felie de lămâie
- 1 lingură chuives tocat mărunt
- sare
- piper alb

Într-o oală  mică am pus untul şi uleiul de măsline. Am pus-o pe foc mic. Sparanghelul l-am curăţat şi l-am tăiat bucăţele de 4 - 5 cm apoi l-am pus în oală la călit împreună cu ceapa, partea albă tăiată în sferturi, partea verde întreagă şi căţeii de usturoi.


După 5 - 7 minute, legumele fiind înmuiate puţin am adăugat cartofii curăţaţi de coajă, spălaţi şi tăiaţi cubuleţe, felia de lămâie, sare şi piper,  am pus apă cât să acopere legumele, am pus capacul la oală şi am lăsat la fiert la foc mic 20 - 25 minute. 


Când legumele s-au fiert am tras oala de pe foc, am îndepărtat felia de lămâie, am scos 2 - 3 vârfuri de sparanghel, am adăugat chives şi cu ajutorul unui blender am tocat legumele din supă.


Am pus oala din nou pe foc, am adăugat smântâna şi am mai dat un clocot. 


Poftă bună! 


miercuri, 19 iunie 2013

FELII CU CIRESE


Deşi afară sunt peste 30 de grade Celsius, am hotărât să profit din plin de oferta verii şi să prepar această răcoroasă prăjitură cu cireşe.  Nu mi-a părut rău pentru căldura îndurată în bucătărie, rezultatul final fiind un deliciu. 


Ingrediente pentru blat:
- 3 ouă
- 150 g zahăr
- 150 g făină
- 40 g cacao
- 1 pliculeţ praf de copt "Dr.Oetker"
- 2 linguri apă fierbinte

Se încinge cuptorul la 180 grade Celsius.
Ouăle întregi se bat împreună cu zahărul  şi apa fierbinte la viteză maximă în vasul robotului de bucătărie. După ce acestea îşi triplează volumul se adaugă amestecul de făină, cacao şi praf de copt. Se omogenizează uşor, cu o lingură numai prin răsturnare, apoi amestecul se pune în tavă şi se coace 20 de minute. Pentru siguranţă faceţi proba cu scobitoarea: dacă aceasta înfiptă în blat iese curată blatul este copt. 
Se scoate blatul din tavă şi se răceşte. Blatul rece se unge cu dulceaţa de cireşe.


Ingrediente pentru cremă
- 600 g cireşe
- 500 g brânză de vaci
- 200 ml frişcă
- 100 g zahăr pudră
- 10 g gelatină "Dr. Oetker" 
- 2 linguri lichior de cireşe
- 2 pliculeţe zahăr vanilat
- 100 g fulgi de ciocolată
- 200 g dulceaţă de cireşe

Pentru cremă se spală cireşele şi se scot sâmburii şi codiţele. Se pun la scurs.
Gelatina se înmoaie conform indicaţiilor de pe ambalaj. Brânza de vaci bine scursă de zer  se amestecă aproximativ 3 minute cu zahărul pudră, zahărul vanilat şi lichiorul de cireşe. Se iau 3 linguri din cremă şi se amestecă cu gelatina înmuiată, apoi se înglobează şi restul de brânză. Se dă la frigider 30 de minute.
Frişca se bate şi se încorporează uşor în crema de brânză.  La sfârşit se pun şi cireşele şi fulgii de ciocolată.



Blatul uns cu dulceaţă se pune în tava în care a fost copt, tapetată cu folie alimentară, iar peste acesta se repartizează crema de brânză cu cireşe. Tava se dă la frigider.



După trei ore de stat la rece prăjitura se poate porţiona şi mânca cu mare poftă. 

luni, 17 iunie 2013

FARFALLE CREMOASE CU SOMON


Pentru o cină uşoară vă propun o delicioasă cremă de smântână dulce cu somon alături de nişte paste din grâu dur, presărate  din belşug cu mărar proaspăt. 



Ingrediente pentru 2 persoane:
- 350 g paste farfalle
- 130 g  somon afumat
- 200 ml smântână dulce pentru gătiit
- 20 g unt
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 ceapă verde
- 1 fir de usturoi verde 
- 1 legătură mărar verde 
- 2 linguri zeamă de lămâie
- 2 linguri coniac
- sare, piper

Am pus pastele la fiert în apă cu sare.
Într-o tigaie am pus la încins uleiul de măsline  şi untul;  am adaugat ceapa şi usturoiul verde tocat (cu tot cu frunze).  Am amestecat de 2 - 3 ori apoi am adaugat somonul tăiat cubuleţe. Se gătesc împreună 3 - 4 minute. 
 Am pus smântâna dulce amestecând până ce aceasta se îngroaşă şi formează cu sos cremos (aproximativ 2 - 3 minute). La sfârşit am adaugat zeama de lămâie şi coniacul. După 1 minut am stins focul şi am pus pastele fierte şi strecurate.


Am adăugat mărarul verde tocat şi am omogenizat bine toate bunătăţile.


Gustul intens al somonului afumat s-a potrivit tare bine cu dulceaţa smântânii, mărarul tocat şi zeama de lâmâie.

Poftă bună!

miercuri, 12 iunie 2013

ALUAT SFĂRÂMICIOS CU FRUCTE DE PĂDURE ŞI CREMĂ DE MIGDALE


 Când nu ai mult timp pentru pregătirea unei prăjituri şi ai mânca ceva dulce aceasta tartă este binevenită. Este o prăjitură foarte uşor de realizat, timpul necesar pregătirii acesteia fiind de aproximativ 25 minute.
Mai are şi avantajul că pot fi folosite orice fel de fructe. În varianta englezească a prăjiturii se pun jumătăţi de caise din compot foarte bine scurse. Eu am avut fructe de pădure aşa că m-am apucat de treabă.


Ingrediente:
- 200 g foietaj
- 350 g fructe de pădure
- 50 g  migdale tăiate
- 1 lingură zahăr pudră

Ingrediente pentru crema de migdale:
- 50 g unt moale
- 50 g zahăr 
- 60 g pudră de migdale
- 1 ou
- 2 linguri smântână dulce

Ingrediente pentru aluat sfărâmicios:
- 110 g făină
- 90 g unt
- 60 g zahăr
- 30 g praf de migdale

Mai întâi am început cu pregătirea aluatului sfărâmicios: făina se pune într-un castron, se adaugă untul cubuleţe, zahărul şi praful de migdale. Am amestecat până am obţinut un aluat cu aspect granulos. Aluatul l-am pus la frigider pentru 2 ore. 
Între timp am preparat crema de migdale amestecând untul, zahărul şi praful de migdale. Am adăugat oul apoi smântâna dulce amestecând bine până la omogenizare. 
În tava de tartă se întinde foietajul, se umple cu crema de migdale. 


Peste cremă se repartizează fructele de pădure


apoi aluatul pentru crustă. Deasupra se presară migdalele tăiate.
Tava se pune în cuptorul preâncălzit la 180 grade, unde prăjitura s-a copt 30 - 35 minute.




Poftă bună!


duminică, 9 iunie 2013

CARTOFI NOI LA CUPTOR


Pentru că este anotimpul cartofilor noi, vă propun să profităm din plin şi să gătim aceste gustoase legume.Cartofii noi conţin o cantitate crescută de apă, spre deosebire de cartofii maturi, dar au mai multe fibre, proteine şi mai puţini carbohidraţi. O porţie de cartofi noi au doar 75 de calorii/100 grame aşa că nu ne mai facem griji pentru siluetă .


- 1 kg cartofi noi
- 3 căţei de usturoi
- 50 ml ulei de măsline
- 1 legătură ceapă verde
- 5-6 fire chives
- 1/2 legătură mărar
- 1 lingură rozmarin tocat
- 1 linguriţă salvie tocată
- sare, piper

Cuptorul se încălzeşte la o temperatură de 180 grade.
Cartofii se spală şi se curăţă de coajă cu ajutorul unui burete abraziv.  Se taie în jumătăţi cartofii mai mici şi în sferturi cartofii mai mari sau se lasă întregi cei foarte mici. Se condimentează cu sare şi piper, ulei, usturoiul zdrobit, rozmarin, salvie şi ceapa verde şi 4 fire de chives tocate.Se amestecă foarte bine şi se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se dau la cuptor pentru aproximativ 30 de minute. 
Se scoate tava din cuptor, se amestecă şi se mai dă tava la cuptor până ce se rumenesc.



Peste cartofii copţi am pus un sos preparat din 3 căţei de usturoi, câteva fire de mărar, puţină sare şi 1 lingură ulei de măsline, toate puse în blender şi tocate. 


luni, 3 iunie 2013

BROWNIES



 Pentru weekendul trecut, după micul dejun lângă cafea, am preparat brownies. Au avut mare trecere, fiind pe placul nostru  datorită compoziţiei umede dată de ciocolată.  



Iată ce am folosit:
- 115 g ciocolată 
- 145 g zahăr 
- 150 g zahăr brun
- 280 g unt
- 3 ouă
- 125 g făină
- 30 g cacao 
- 1 linguriţă esenţă de rom
- 18 jumătăţi de nucă

Ciocolata rasă se topeşte împreună cu untul într-o crăticioară la foc mic. 

Se ia oala de pe foc şi se adaugă zahărul şi zahărul brun amestecând uşor până la topirea zahărului. (Dacă zahărul brun  nu este topit, acesta topindu-se mai greu, nu este nici o problemă ). 


Făina se amestecă cu cacao. Ouăle se bat cu o furculiţă şi se adaugă compoziţiei de cicolată. Se pune esenţa de rom apoi făina amestecată cu cacao amestecând uşor.
Compoziţia se pune într-o tavă de mici dimensiuni ( 28/18 cm).


Deasupra se repartizează jumătăţile de nucă apoi se pune tava în cuptorul preâncălzit la 180 grade, unde se ţine aproximativ 30 de  minute.