După cum se ştie din sparanghel se pot prepara unele dintre cele mai fine mâncăruri. Fie el verde sau alb este cunoscut atât ca aliment cât şi ca medicament. Păcat că sezonul de recoltare a acestuia este atât de scurt. Am profitat şi spre finalul sezonului am preparat această delicioasă supă cremă. Dar am apucat să-mi pun şi opărit la congelator.
- 500 g sparanghel alb
- 2 cartofi de mărime mijlocie
- 200 ml smântână pentru frişcă
- 10 g unt
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 ceapă verde
- 3 căţei de usturoi
- 1 felie de lămâie
- 1 lingură chuives tocat mărunt
- sare
- piper alb
Într-o oală mică am pus untul şi uleiul de măsline. Am pus-o pe foc mic. Sparanghelul l-am curăţat şi l-am tăiat bucăţele de 4 - 5 cm apoi l-am pus în oală la călit împreună cu ceapa, partea albă tăiată în sferturi, partea verde întreagă şi căţeii de usturoi.
După 5 - 7 minute, legumele fiind înmuiate puţin am adăugat cartofii curăţaţi de coajă, spălaţi şi tăiaţi cubuleţe, felia de lămâie, sare şi piper, am pus apă cât să acopere legumele, am pus capacul la oală şi am lăsat la fiert la foc mic 20 - 25 minute.
Când legumele s-au fiert am tras oala de pe foc, am îndepărtat felia de lămâie, am scos 2 - 3 vârfuri de sparanghel, am adăugat chives şi cu ajutorul unui blender am tocat legumele din supă.
Am pus oala din nou pe foc, am adăugat smântâna şi am mai dat un clocot.
Poftă bună!