marți, 28 iulie 2009

LASAGNA



Ingrediente:
- 15 foi de lasagna
- 500 g carne tocata
- 1 ceapa
- 2 sau 3 catei de usturoi
- 3 linguri ulei
- 200 g branza de burduf
- piper
- sare
- boia
- cimbru
- oregano
- 1 cana suc de rosii
- parmezan

Intr-o tigaie se pune ulei si ceapa tocata marunt si se caleste; cand este pe jumatate prajita se adauga usturoiul taiat feliute; cand este gata se adauga carnea tocata amestecand din cand in cand pana ce carnea isi schimba culoarea;  se adauga o cana de apa, oregano, cimbru, boia, se acopera tigaia cu un capac si se lasa la fiert 10 - 15 minute.

La sfarsit, cand carnea este fiarta se adauga sare si piper, sosul de rosii, putina apa.
Se lasa la fiert inca 5 - 8  minute.


Cand sosul este bine legat si aromele mogenizate se pune branza. Se lasa pe foc pana ce aceasta se "topeste" in sos.

O tava yena se unge cu unt, se pun 3 linguri de sos, apoi peste sosul de rosii cu carne se pune primul strat de foi de lasagna una langa alta, se acopera cu sos de carne, cu foi de lasagna si tot asa pana le terminam.

Cand s-au terminat foile de lasagna ( mie mi-au incaput 5 randuri de cate 3 foi de lasagna), se pune ultimul strat de sos apoi se presara parmezan . Se acopera tava cu o folie de aluminiu ( pentru o mai buna coacere a foilor de lasagna) si o bagam la cuptorul preancalzit pana se rumeneste frumos deasupra, cam 30 - 40 minute.


Se scoate folia de aluminiu si se aduce la masa.
Foile de lasagna sunt foarte bine facute datorita lichidului din sosul de rosii si ianbusirii lor sub foaia de aluminiu, de aceea la aceasta reteta nu este necesara fierberea prealabila a foilor.

PREMII

De curand am primit aceste doua premii minunate de la Carmen. Multumesc tare mult Carmen pentru premii. Premiile trebuie date mai departe la 12 prietene si celei care ti l-a oferit. Cu drag il ofer mai departe urmatoarelor:
- Ala
- Cami
si nu in ultimul rand lui Carmen, careia ii multumesc inca o data.

joi, 23 iulie 2009

CREVETI CU UNT


Ingrediente:
- 200 g creveti
- 1/2 ardei iute rosu
- 1/2 ardei verde mai putin iute
- 3 catei de usturoi
- 50 g unt
- sucul de la o lamiie
- 2 sau 3 linguri de vin alb
Ardeii se taie rondele, usturoiul se toaca si se calesc in unt.
Se adauga crevetii si se prajesc in unt alaturi de usturoi si ardei.
Se lasa cateva minute pe foc, pana se rosesc putin, apoi se stinge cu vin.
Se mai lasa putin tigaia pe foc, apoi se scot crevetii pe farfurie si se toarna peste ei sucul de lamaie.

duminică, 19 iulie 2009

ROSII UMPLUTE CU VINETE

Cred ca toate stim cum se prepara o salata de vinete. De aceea eu o sa ma limitez aici in a da mai ales niste sfaturi , pe care cred ca nu toate le cunoastem, decat a modului propriu-zis de preparare a salatei. Sfaturile le-am gasit intr-o carte veche a doamnei Silvia Jurcovan.
Ingrediente:
- 3 vinete
- maioneza
- o ceapa mica
- sare
Vinetele se pun la copt pe flacara aragazului pentru a li se arde repede coaja pana la carbonizare; in acest mod, miezul se coace repede, vinetele nu fierb in zeama lor (daca se coc pe plita sau in cuptor, unde temperatura nu este atat de ridicata, se fierb in zeama lor, miezul se inchide la culoare si nu se va mai albi). Vinetele se tin pe o parte, se coc pana cand se arde complet coaja, apoi se intorc pe alta parte si, astfel, de jur-imprejur si la varf. Sunt gata cand sunt moi peste tot. Vinetele copate se pun pe o planseta; se desprinde coaja, cu ajutorul unui cutit inoxidabil, fara a folosi apa. Vanata se intoarce, apoi, cu jumatatea curatata, pe o planseta curata si se curata la fel si partea cealalata. Vinetele se curata imediat ce se iau de pe foc ca sa iasa vaporii, altfel acestia se condenseaza sub coaja, iar lichidul format se coloreaza de la coaja si innegreste miezul. Vinetele astfel curatate se pun pe o planseta din lemn, se desfac in cate 2-3 fasii la varf; planseta se aseaza inclinata pentru a se scurge zeama din ele.
Dupa ce s-au scurs, vinetele se toaca cu un cutit special din lemn, care fiind mai greu decat unul de plastic, le toaca mai bine si mai repede.
Vinetele tocate se pun intr-un castron unde se amesteca cu 2-3 linguri de maioneza, sare si o ceapa mica tocata foarte fin.
Se iau cateva rosii, se taie la fiecare cate un capacel, apoi li se scoate miezul. Fiecare rosie astfel pregatita se va umple cu salata de vinete.

marți, 14 iulie 2009

BRIOSE CU CIRESE NEGRE

Ingrediente:
- 80 g unt topit
- 100 g zahar
- 2 plicuri zahar vanilat
- 2 oua
- 200 g iaurt
- 200 g faina
- sare
- 4 linguri rom
- 2 lingurite praf de copt
- 200 g cirese negre
- 1 lamaie
- zahar praf
Se amesteca untul cu zahar, zahar vanilat, un praf de sare, oua, iaurt si rom;

se inglobeaza faina amestecata cu praful de copt.

Se pun in tava de muffins suporturile de hartie. In fiecare se aseaza, cu lingura, cate doua - trei linguri de aluat. Se da tava la cuptor .

Cand briosele sunt coapte pe jumatate se pun ciresele, curatate de codite si samburi, cate 4 sau 5 in fiecare forma si se mai lasa la cuptor pana se coc. In total aprox. 20 min.

Pentru ornare am preparat o glazura din zeama stoarsa de la o lamaie si zahar praf.

sâmbătă, 11 iulie 2009

NOKEDLI CU PIEPT DE PUI

De curand mi-am cumparat un dispozitiv pentru facut nokedli. De mult ma interesa achizitionarea acestuia, dar nu am gasit nicaieri. Pana de curand cand, intr-un magazin Selgros am descoperit minunata ustensila. Spun mininata pentru ca, cu aceasta, se pot prepara galuscutele unguresti pentru papricas, ciorbe, supe sau garnituri la legume.
Eu am hotarat ca prima reteta sa o fac cu piept de pui. Un papricas.
- 500 g piept de pui
- 1 ceapa
- cimbru
- sare, piper, boia
- 1 lingura faina
- 150 ml lapte
- 1 lingura smantana
- 2 linguri ulei
Pentru nokedli aveti nevoie de
- 1 ou
- aprox. 200 g faina
- sare
Ceapa se curata, se spala apoi se taie marunt. Se spala pieptul de pui, se taie cubulete si apoi se pune impreuna cu ceapa taiata intr-o tigaie cu 2 linguri ulei. Se lasa putin la prajit, apoi se pune o putina boia, se adauga o cana de apa, sare, piper si se fierbe aproximativ 1/2 ora.

Intre timp se prepara nokedli. Oul se sparge intr-un castron, se bate bine cu furculita si cu putina sare, se adauga faina rezultand un aluat moale, care curge. Cantitatea de faina este aproximativa, in functie de cat de mare este oul.

Se pune o oala cu apa cu sare pe foc, iar cand incepe sa fiarba se pune dispozitivul de galuscute deasupra (are o foarte buna stabilitate, avand la capete urechiuse care se prind in marginea oalei), apoi in locasul pentru aluat se toarna toata compozitia si se trece cu el dintr-o parte in alta. Galustele se vor fierbe in clocote mici cam 10 minute; vor creste de 2-3 ori cat au fost.
Cand sunt gata se scot cu spumiera.
Dupa ce a fiert carnea de pui se pune peste ea laptele amestecat cu faina si smantana; se pun nokedli si se mai da un clocot. Deasupra se presara patrunjel taiat.

joi, 9 iulie 2009

CHIFTELUTE DIN PIEPT DE PUI

Ideea prepararii acestor chiftelute mi-a venit vizitand blogul Gabrielei Cara. Chiftelutele din carne de pui sunt foarte sanatoase, si am descoperit ca sunt si foarte gustoase.
Chiftelute din piept de pui
Ingrediente:
- 500 g carne din piept de pui
- o felie de franzela
- o ceapa mica
- 2 catei de usturoi
- 50 g unt
- 1 ou
- sare
- piper alb
- boia
- patrunjel verde
- ulei pentru prajit
Intr-o tigaie am topit untul, am adaugat ceapa si usturoiul tocat marunt. Am lasat foarte putin pe foc, pana s-a inmuiat ceapa si usturoiul. Nu le-am prajit . Intr-un castron am pus carnea tocata din piept de pui, oul, felia de franzela inmuiata, sare, piper, boia, patrunjelul taiat marunt si ceapa cu usturoiul calit in unt. Se amesteca bine. Se ia cu o lingura din compozitie, si se formeaza chiftele rotunde in mana unsa cu ulei. Se pregatesc toate si se lasa pe o folie alimentara. Se infierbanta ulei intr-o tigaie, se aseaza chiftelutele unele langa altele, neanghesuite si se rumenesc pe ambele parti. Se pot servi ca antreuri, langa o crema de branza sau la tocanita de dovlecel, cum am facut eu.

DOVLECEI CU SMANTANA

Ingrediente:
- un dovlecel de marime mijlocie
- o ceapa mica
- sare, piper
- 2 - 3 linguri smantana
- 1 lingura de faina
- 1 cana de lapte
- o legatura mare de marar
Se curata dovlecelul de coaja si samburi apoi se da pe razatoarea cu gauri mari. Ceapa se taie marunt si se pune la calit in putin ulei. Se lasa numai putin sa se inmoaie, apoi se adauga dovlecelul ras. Se pune apa cat sa-i cuprinda, sare si piper si se lasa sa fiarba la foc mic, acoperit, cca 20 minute.
Dupa ce a fiert dovlecelul si a scazut apa se adauga jumatate din cantitatea de lapte si smantana. Din faina si restul de lapte se face un sos alb care se desarta peste dovlecel. Se amesteca sa nu faca cocoloase, daca este cazul mai adaugati lapte. La sfarsit se adauga mararul taiat marunt. Dovlecelul se poate servi ca atare sau cu chiftelute de pui.

miercuri, 8 iulie 2009

GNOCCHI CU PIEPT DE PUI



Ingrediente pentru gnocchi:
- 800 g cartofi albi
- 1 ou
- sare, piper
- faina
Ingrediente pentru sos:
- 200 g piept de pui
- 100 g kaizer afumat
- 1/2 ardei rosu
- 1/2 ardei galben
- 1 ceapa
- 1 catel de usturoi
- 2 rosii decojite
- 1 canita sos de rosii
- un cubulet de unt ( 25 g)
- busuioc, cimbru, rozmarin
- sare, piper
Mai intai se spala cartofii si se fierb cca 20 min. Se decojesc si se dau pe razatoarea mare sau se zdrobesc. Se amesteca cu ou, sare si piper. Se inglobeaza faina pana ce aluatul nu se mai lipeste de maini. Se fac rulouri de grosimea unui deget si se taie felii de 3 cm.
Gnocchi se fierb in apa cu sare. Cand urca la suprafata se scot si se lasa sa se scurga. Se toarna putin ulei de masline peste ei.
In timp ce se fierb gnocchi se prepara pieptul de pui cu sos.
Pieptul de pui se taie cubulete, la fel si kaizerul afumat. Se pun intr-o tigaie la prajit in unt. Se pune sare si piper.
Cand s-au rumenit se adauga ceapa si usturoiul tocat, ardeii taiati cubulete. Se lasa toate pana se inmoaie putin, se calesc , dupa care
se adauga rosiile curatate de pielite si taiate cubulete.
Se adauga sosul de rosii si mirodeniile, sare si piper. Se lasa la fiert cca 10 minute.
Deasupra se pune cascaval ras si verdeaţă.

duminică, 5 iulie 2009

PREMII

Cu ceva timp in urma draga de Carmen mi-a oferit doua premii, premii pentru care ii multumesc tare mult. Carmen imi cer scuze pentru intarzierea cu care ridic aceste premii.
Am avut o perioada tare incarcata, si plina de emotii; fiica mea a avut examenul de bacalaureat, iar eu am avut examenul de licenta.
Sunt tare fericita si bucuroasa ca amandoua am trecut cu bine, de aceea, dragi prietene din listuta mea si dragi vizitatori ai blogului meu, la randul meu vi le ofer voua si va astept sa veniti si sa le luati. Va pup cu drag si va imbratisez!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...