sâmbătă, 25 mai 2013

TORTILLA LA CUPTOR



Din ouă se pot prepara nenumărate delicii culinare, atât dulci cât şi sărate. În varianta sărată folosim ouăle foarte  des la micul dejun pentru omlete, ochiuri sau fierte. Azi  dimineaţă, pentru micul dejun,  am preparat această omletă  "îmbunătăţită" cu tot felul de ingrediente. De fapt este vorba de clasica tortilla spaniolă sau omletă spaniolă, transformată într-un delicios tapas, servit în bucăţele mici. 


Iată ce am folosit:
- 5 ouă
- 2 cartofi mici fierţi
- 1 ardei gras roşu
- 1 ardei gras verde
- 2 căţei de usturoi
- 5 fire de ceapă verde
- 150 g brânză de capră
- 50 g smântână
- sare, piper
- ulei de măsline
- 5 fire chivas 

Ardeiul gras se spală, se curăţă de cotoare apoi se taie cubuleţe; ceapa verde se spală, se curăţă şi se toacă; usturoiul se toacă mărunt. Toate se pun în uleiul încins şi se prăjesc 5 - 6 minute. Se adaugă cartofii fierţi decojiţi, tăiaţi cubuleţe mici apoi se lasă la răcit.


Ouăle se bat cu sare şi piper, se adaugă brânza şi smântâna. Se toarnă peste legumele din tigaie.


Într-o farfurie termorezistentă se pune puţin ulei (1-2 linguri) şi se toarnă amestecul de ouă cu legume. 
Deasupra se presară chivas tocat.


Farfuria se pune în cuptorul încins la 180 grade C pentru 35 minute. În final ar trebui să arate ca în imaginea de mai jos: bine coaptă şi rumenită. 


Tortilla se scoate din cuptor şi se taie pătrăţele. 


Poftă bună!

marți, 21 mai 2013

ARIPIOARE DE PUI PICANTE


Aripioarele picante sunt pe placul multora dintre noi, deşi  nutriţioniştii le interzic cu desăvârşire. 
Unul dintre motivele invocate de aceştia este prăjirea aripioarelor în baie de ulei. Poate aţi observat că eu evit prăjirea în ulei a preparatelor din carne sau legume, preferând coacerea lor în cuptor. Rezultatul este nu numai un preparat sănătos dar în acelaşi timp şi foarte delicios. La fel am procedat şi cu aceste aripioare.

Ingrediente pentru 2 porţii:
- 6 - 8 bucăţi aripioare de pui 
- 200 ml iaurt grecesc
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 lingură fulgi de chili
- 1/2 linguriţă piper
- 1/2 linguriţă sare
- 2 linguri făină
- 6 linguri pesmet
- 3 linguri seminţe de susan 

Intr-un castron încăpător se amestecă iaurtul, uleiul de măsline, chili, piper şi sare. 
Aripioarele spălate, curăţate  apoi şterse se pun în amestecul de  iaurt. Se dau la frigider 30 de minute.
Se scot aripioarele din iaurt şi se dau prin amestecul de făină, pesmet şi susan. 

Aripioarele astfel pregătite se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se dau la cuptor 30 - 40 minute, la  180 grade C,  până se rumenesc . Sunt foarte bune cu un sos de usturoi cu iaurt grecesc şi chili. 



Poftă bună!


vineri, 17 mai 2013

PRAJITURA "STARBUCKS"




O prăjitură numai bună pentru a fi servită la cafeaua de dimineaţă (nu m-am supărat când am mâncat o felie şi la cafeaua de la ora 12.00 sau la cea de la 16.00).
O prăjitură nu prea dulce (aşa spun eu, după alţii destul de dulce), dar pe placul multora dintre noi, cu o crustă crocantă din zahăr brun şi nucă coaptă. 




Ingrediente crustă:
- 200 g zahăr brun
- 60 g nucă tocată
- 125 g făină
- 115 g unt 
- 1 linguriţă scorţişoară
- 1 linguriţă cafea măcinată
- 1 linguriţă cafea instant - ness

Ingrediente blat: 
- 250 g făină
- 150 g zahăr brun
- 100 g zahăr tos 
- 225 g unt 
- 2 ouă
- 1 gălbenuş de ou
- 75 ml lapte
- 1 linguriţă praf de copt
- 1 - 1/2 linguriţă vanilie 
- un praf de sare

Pentru crustă se amestecă zahărul brun cu nuca tocată, scorţişoara, cafeaua măcinată şi cafeaua ness. 
Într-un alt vas, cu ajutorul unei furculiţe se amestecă făina cu untul rece tăiat cubuleţe, amestecul devenind fărâmicios. Se adaugă amestecul de zahăr şi cu ajutorul unei linguri din lemn se combină toate ingredientele. 
Pentru blat se freacă spumă untul cu zahărul brun şi zahărul tos. Se adaugă pe rând ouăle şi gălbenuşul apoi laptele şi zahărul vanilat. Făina se amestecă cu praful de copt şi sarea. Se adaugă la crema de unt. 
Amestecul se pune într-o tavă de 30/20 cm tapetată cu hârtie de copt (la mine nu a fost cazul având o tavă antiaderentă). 


Peste aluat se repartizează amestecul pentru crustă. 


Tava se pune în cuptorul preâncălzit la o temperatură de 180 grade C, unde se coace 40 minute.


Prăjitura rece se porţionează şi se pudrează cu zahăr.


Reţeta am găsit-o aici şi cu mici modificări a ieşit ce vedeţi. 


Poftă bună!

miercuri, 15 mai 2013

CANNELLONI CU RICOTTA



Sper că nu este prea târziu pentru publicarea acestei reţete ce conţine printre alte ingrediente şi leurdă. Am  descoperit preparatul arhivat  în lista de aşteptare pentru a fi publicat şi m-am grăbit să vi-l împărtăşesc şi vouă. Poate nu este prea târziu să mai găsiţi leurdă prin piaţă pentru a prepara aceste delicioase canelloni. 


Ingrediente pentru umplutură:
- 500 g spanac
- 500 g ricotta
- 2 căţei  de usturoi
- 2 linguri ulei de măsline
- sare
- piper

Ingrediente pentru sosul bechamel:
-  50 g unt
- 2 linguri făină
- 250 ml lapte
- 100 g smântână
- 20 g parmezan
- un vârf de cuţit nucşoară
- sare
- piper alb 

Ingrediente pentru sosul de roşii:
- 400 g roşii cubuleţe în suc propriu (1 cutie Cirio)
- 3 linguri ulei din sâmburi de struguri cu chili
- 2 căţei de usturoi
- 1 linguriţă oţet balsamic
- 1 lingură mentă uscată
- 1 lingură cimbru uscat
- 2 foi de dafin
- sare
- piper
- zahăr (dacă vă place sosul mai dulce)

Mai aveţi nevoie de:
- 14 tuburi cannelloni
- 150 g mozzarella
- partea verde de la 3 fire ceapă verde
- 1/2 legătură leurdă 

Pentru prepararea umpluturii se pune uleiul la încins într-o tigaie pe foc mijlociu. Se adaugă usturoiul tocat, se căleşte puţin apoi se adaugă spanacul fiert, scurs de apă  şi tocat şi brânza ricotta. Se potriveşte de sare şi piper. Se amestecă de câteva ori şi se lasă deoparte. 
Pentru prepararea sosului de roşii se încinge uleiul într-o tigaie, se pune usturoiul tocat la călit apoi se adaugă roşiile. Se amestecă de 2 - 3 ori apoi se pune oţetul balsamic, se potriveşte de sare, piper şi zahăr.
Se adaugă cimbrul, menta şi foile de dafin şi se lasă la fiert 10 minute.  
Sosul răcit se pune pe fundul unui vas pentru cuptor. 



Umplutura de spanac se pune într-o pungă rezistentă, se taie un colţ al acesteia şi se umplu cannelloni. 
Se aşează una lângă alta în vasul cu sos de roşii.   


Peste cannelloni se toarnă sosul bechamel preparat astfel: se pune untul la topit într-o crăticioară, se adaugă făina, se amestecă de câteva ori având grijă să nu se ardă, cam 1 minut. Se toarnă laptele amestecând până ce sosul se îngroaşă. Se pune smântâna, parmezanul, nucşoara şi piperul alb. Se potriveşte de sare. Totul se mai fierbe 1 minut apoi se toarnă peste cannelloni.


Tava se pune în cuptorul încins la 180 grade C pentru 30 minute. 
Se amestecă mozzarella ruptă fâşii cu ceapa verde şi leurda tocată, se pune peste cannelloni apoi se dă tava la cuptor pentru încă 20 - 30 minute. 
Când preparatul este copt şi capătă o culoare frumoasă este gata.  



luni, 13 mai 2013

OREZ PRAJIT CU PUI


Mâncarea chinezească este pe  placul multora dintzre noi. Bucătăria chinezească este o bucătărie universal cunoscută şi apreciată în întreaga lume.  Vedem de multe ori în în filmele de peste ocean cum mâncarea chinezească este un aliment des comandat de americani. La fel şi europenii preferă combinaţiile care până 
 nu demult ne făceau să ridicăm din sprâncene: sosul dulce-amar, dulce-acrişor, dulce-picant, porc cu sos dulce-acrişor, vită cu sos picant, pui cu ananas şi astfel de exemple ar mai putea continua.  Cert este că preparatele chinezeşti se află printre primele preferinţe culinare ale gurmanzilor. 
Când ieşim la restaurantul chinezesc preferatul meu este orezul prăjit. Îmi place în diferite combinaţii, cu legume sau carne. Cum şi la noi se găsesc ingredientele caracteristice acestui preparat am hotărât să încerc şi acasă prepararea lui. 



Iată ce am folosit:
-  300 g piept de pui
- 1 morcov
- 1 ceapă
- 1 ardei gras roşu
- 4 linguri sos de soia
- 1 lingură lemongrass 
- 1 lingură zahăr brun
- 1 lingură ghimbir răzuit
- 1 linguriţă pastă de ardei iute
- 1 pungă legume chinezeşti pentru wok 
(muguri de bambus, ciuperci chinezeşti, muguri de fasole, ardei, praz)
- 3 linguri de ulei
- orez fiert preparat din 200 g orez uscat 

Pieptul de pui se spală, se şterge şi  se taie cubuleţe.  
Se încinge uleiul în wok; se adaugă carnea şi se găteşte la foc iute, amestecând constant până ce carnea îşi schimbă culoarea. Se adaugă zahărul brun. Se continuă gătirea cărnii amestecănd continu timp de 2 - 3 minute rezultând un sos bine legat.  
Se scoate carnea din wok şi se pune deoparte.
În wokul încins se pune o lingură de ulei şi se araugă morcovul tăiat rondele şi ceapa tăiată grosier. 
Se sotează 1 - 2 minute, se adaugă ghimbirul, pasta de ardei iute şi lemongrass; se continuă gătirea  încă un minut .
Se adaugă amestecul de legume chinezeşti  şi după 3 minute carnea de pui. Se gătesc împreună 2-3 minute apoi se scot într-un castron şi se lasă la cald. 


Pentru orezul prăjit se foloseşte orezul lung fiert  în apă cu sare, de preferat preparat cu o zi înainte. 
In wok se pune orezul fiert şi se adaugă sosul de soia.  Se amestecă de câteva ori,  


se adaugă legumele şi carnea, amestecând până ce legumele şi carnea sunt fierte. 
Nu trebuie mai mult de 2 - 3 minute pentru a fi gata.


Şi astfel am avut la cină unul din preparatele mele preferate.



Poftă bună!

joi, 9 mai 2013

GNOCCHI CU CIUPERCI


Gnocchi sau găluştele italiene moi şi pufoase sunt  pe placul nostru de mult timp. Când mă apucă pofta de ele şi  dispun de mai mult timp liber le prepar pentru prânz sau pentru cină. De fiecare dată prepar o porţie mare de aluat, jumătate din acesta îl folosesc pe loc şi jumătate îl păstrez la congelator şi câte 2 săptămâni.
De data aceasta am preparat gnocchi cu ciuperci pleurotus. 


Iată ce am folosit:
- 200 g ciuperci pleurotus
- 1/2 ardei roşu
- 2 fire de ceapă verde
- 3 căţei de usturoi
- 5 roşii uscate conservate în ulei de m ăsline
- 200  ml bulion de roşii
- 2 linguri amestec condimente pentru sos All Arrabbiata
(ardei gras roşu, usturoi, ceapă, pătrunjel, chili, ardei Jalapeno verde)
- 1 linguriţă busuioc tocat
- 1 linguriţă cimbru tocat
- 3 linguri ulei de măsline
- 2 linguri parmezan
- gnocchi 

Mai întâi se prepară gnocchi ca în reţeta de aici.   
Ciupercile spălate şi curăţate se taie cubuleţe. Se sotează în ulei de măsline. Se adaugă ceapa verde, usturoiul  şi ardeiul tăiat cubuleţe.
Se adaugă o cană de apă (atât cât să treacă peste ciuperci), roşiile tăiate, 


bulionul de roşii, cimbru, busuioc şi condimentele All Arrabbiata. Se fierb 10 minute la foc mic.
În sosul format se adaugă gnocchi fierte şi scurse de apă, se pune capacul şi se mai lasă 3 - 5 minute la foc foarte mic. 


La servire peste gnochhi se presară parmezan ras.


sâmbătă, 4 mai 2013

TORT CU CREMA DE CIOCOLATA ALBA


Iată-ne şi  în pragul Sfintelor Sărbători de Paşti. Doresc tuturor prietenilor şi vizitatorilor acestui site Paşte luminat şi să vă bucuraţi de minunea sfântă a  Invierii Domnului nostru Isus Hristos!  



Ingrediente blat:
- 5 ouă
- 100 g făină
- 120 g zahăr
- 1/2 pliculeţ praf de copt
- coaja rasă de la o lămâie
- coaja rasă de la 2 lime

Se separă albuşurile de gălbenuşuri; albuşurile se bat spumă tare cu zahărul; se adaugă coaja rasă de lămâie şi lime apoi câte un gălbenuş. La sfârşit se opreşte mixerul şi se adaugă câte o lingură de făină amestecată cu praful de copt, amestecând uşor prin răsturnare. Aluatul se pune în tava rotundă de tort tapetată cu hârtie de copt unsă cu puţin unt. Se dă tava la cuptorul încins la 180 grade C şi se coace 20 - 25 minute.


Ingrediente cremă:
- 3oo g ciocolată albă ( am pus ciocolată Primola)
- 200 g unt
- 5 ouă
- 120 g zahăr fin
- coaja rasă de la 2 limete
- zeama de la o limetă
- 11 g gelatină

Ciocolata albă se rupe bucăţele şi se pune pe bain-marie la topit. Se adaugă untul amestecând continuu până la topirea acestuia apoi gălbenuşurile.


Se fierb până se îngroaşă crema ( 5 - 7 minute) apoi crema rezultată se pune la rece.


Albuşurile se bat spumă tare cu zahărul; în spuma de albuşuri se adaugă câte o lingură din crema de ciocolată albă şi gălbenuşuri, mixând la viteză minimă până la incorporarea completă a cremei. Se adaugă gelatina hidratată conform instrucţiunilor de pe ambalaj (eu am pus numai 3 linguri de apă).
Blatul  rece se taie în două. Primul blat se pune pe un platou iar în jurul acestuia se pune cercul de patiserie.

Se însiropează cu un sirop preparat din :
 - 150 ml apă
- 150 g zahăr
- 1 linguriţă extract de vanilie



Se toarnă crema, se acoperă cu blat şi se dă la rece pentru 4 - 5 ore.  


Tortul se ornează cu frişcă, fructe de physalis şi bomboane de zahăr.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...