marți, 19 noiembrie 2013

TORT BOEMA


Am pregătit acest tort pentru nepoţica mea, Daria, care azi îşi serbează ziua de naştere. 
Urarea  "La mulţi ani" spusă la primele ore ale dimineţii a fost  însoţită  şi de acest tort.
Cum prăjitura Boema  este pe placul tuturor, am considerat că un tort Boema este potrivit pentru această aniversare. 



Ingrediente blat:
- 6 ouă
- 200 g zahăr
- 200 g făină
- 30 g cacao
- 30 g ulei
- 4 linguri apă rece
- 1 linguriţă esenţă de rom 
- 1 plic praf de copt "Dr. Oetker"

Se separă ouăle; albuşurile se bat spumă tare cu un praf de sare; se adaugă zahărul,  apa rece şi se mixează până spuma devine lucioasă; reducem viteza mixerului şi adăugăm gălbenuşurile mixate cu uleiul;   se opreşte mixerul şi se adaugă făina amestecată în prealabil cu cacao şi praf de copt, amestecând uşor cu o spatulă. 
Amestecul se toarnă în tava rotundă tapetată cu hârtie de copt ( diametrul de 26 cm.) şi se pune în  cuptorul preâncălzit la 180 grade unde se coace  aproximativ 25 minute. Pentru siguranţă se face proba cu scobitoarea. 


Ingrediente cremă:
- 400 ml frişcă lichidă
- 200 g ciocolată Poiana cu lapte
- 200 g ciocolată Poiana amăruie

Ciocolata ruptă bucăţele se pune pe foc mic împreună cu frişca.


Când ciocolata s-a topit se omogenizează apoi se dă la frigider pentru 5 - 6 ore.
 Atentie! Frişca NU se fierbe. Se lasă pe foc doar până se topeşte ciocolata!


După răcire, amestecul de frişcă şi ciocolată se bate cu mixerul  rezultând o cremă fină.



Ingrediente pentru sirop:
- 150 g zahăr
- 200 ml apă
- 2 linguri cacaco

Se fierbe zahărul cu apa până se topeşte. Se adaugă cacaco, se lasă încă 2-3 minute la fiert apoi se lasă la răcit.
   Blatul  rece se taie în două părţi  şi se însiropează .




Pe un platou se pune primul blat apoi se toarnă crema, având grijă să păstrăm 5 linguri  pline din aceasta pentru  ornare şi finisarea tortului. Se nivelează crema pe suprafaţa blatului şi se acoperă cu cel de-al doilea blat. 

Ingrediente glazură:
- 220 g ciocolată
- 100 g unt
- 3 linguri ulei
- 1 lingură zahăr pudră

Se amestecă toate ingredientele şi se pun pe bain-marie  să se topească. Se fierbe 1 minut apoi se pune  la rece.  Glazura (încă lichidă) se întinde uniform peste tort apoi se pune tortul în frigider pentru a se întări glazura .  


După 1 oră se scoate tortul de la rece şi se ornează cu crema de ciocolată rămasă şi frişcă.


La mulţi ani Daria! 

Trimiteți un comentariu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...