sâmbătă, 23 ianuarie 2010

GRILAJ CU NUCĂ

Din ciclul "Reţete din caietul mamei" am preparat şi această prăjitură.
Mărturisesc că nu am mai făcut-o de vreo 15 ani. Este o prăjitură foarte ieftină, dar şi gustoasă. Şi se prepară destul de repede.
Ingrediente blat :
- 300 g faină
- 160 g untura proaspătă de porc (sau 200 g unt)
- 100 g zahăr
- 1 ou mare
- 1 praf de copt
- 1 lămâie (coaja rasă şi sucul)
- 1 linguriţă lapte
Ingrediente umplutură:
- 200 g zahăr
- 2 ouă
- 150 g nucă măcinată
- 1 plic zahăr vanilat
- 3 linguri de gem de piersici sau prune
Mai întâi se amestecă untura cu făina. Se adaugă zahărul, oul, coaja şi sucul de lămâie, praful de copt şi laptele. Va ieşi un aluat mai moale care se va da la frigider pentru 5 minute. Se scoate aluatul din frigider şi se împarte în patru. Din trei părţi se face o foaie care se întinde într-o tava unsă cu ulei şi tapetată cu făină. Aici ar trebui să vă spun că tava se unge foarte puţin, iar foaia pe care o veţi pune în tavă să nu vă chinuiţi să o întindeţi mai întâi pe masă - se va lipi de masă - şi apoi va trebui să tot adăugaţi făină, ceea ce nu este deloc indicat fiindcă blatul se va întări. Aşa că puneţi aluatul direct în tavă şi-l întindeţi cu ajutorul degetelor în toată tava. Este un procedeu foarte simplu şi se întinde foarte uşor, aluatul având destulă grăsime. Pentru umplutură se bat albuşurile spumă cu zahărul, se adaugă, pe rând, gălbenuşurile, vanilia
şi nuca măcinată.
Peste blatul din tavă se întinde gemul,
se pune amestecul de albuşuri cu nucă,
şi se întinde uniform.
Din aluatul lăsat deoparte facem beţe care se pun gratii peste prăjitura din tavă,
se ung cu ou şi se dă la cuptor pentru 30 minute.
Se taie direct în tavă.

Trimiteți un comentariu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...