marți, 5 ianuarie 2016

PLACINTA CU MERE


Iată un desert de sezon, foarte uşor de realizat  ce nu o să vă ia prea mult din timpul liber. 


Ingrediente:
- 1 foaie de patiserie - foietaj de cca 800 g 
- 5 mere mari
- 1 lingură suc de lămîie
- 100 g zahăr
- 50 g zahăr brun
- 1 lingură făină
- 10 g unt topit
- 1 gălbenuş de ou
- 1/2 linguriţă scorţişoară măcinată
- 1 plic zahăr vaniliat

Pentru început se pregătesc merele pentru umplutură: se spală, se şterg cu un prosop, se curăţă de coajă şi cotor şi se taie felii subţiri. Merele se stropesc cu suc de lămâie, se amestecă, se pun într-un castron încăpător, se adaugă scorţişoara, făina, zahărul alb, brun şi vanilat. 


Se amestecă pentru ca zahărul să acopere bine feliile de măr. 
Foaia de patiserie se întinde puţin cu sucitorul şi se taie în două. O foaie se pune într-o tavă rotundă, presând uşor pe fundul tăvii apoi se taie surplusul de aluat la cca 3 cm de marginea tăvii. Se răstoarnă merele, se întind uniform în tavă apoi se acoperă cu cealaltă foaie. 



Se unesc cele două foi, creând un aspect rustic. Deasupra, cu ajutorul unui cuţit ascuţit, se fac patru orificii pentru ca aburul să iasă  în timpul coacerii. Se unge cu gălbenuşul amestecat cu unt topit, se presară cu zahăr brun şi se pune în cuptorul  încălzit în prealabil la 200 grade C. 


După cca 45 de minute, când plăcinta va căpăta o culoare aurie spre maro, plăcinta se scoate din cuptor şi se lasă să se răcorească puţin apoi se poate tăia. 
Porţiile  se servesc cu frişcă, îngheţată sau sos de vanilie.


Eu am pus câte o lingură de smântână pentru frişcă  peste fiecare felie de plăcintă, smântâna dulce mergând de minune cu siropul lăsat de umplutura din mere.
Poftă bună!

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...