miercuri, 21 decembrie 2016

PRAJITURA CRACIUNULUI


Prăjitura Crăciunului este o altă variantă a cunoscutelor foi cu miere.  De această dată le-am umplut cu smântână și dulceată de vișine. 


Ingrediente pentru foi:
- 1 ou
- 50 g unt moale
- 150 g zahăr
- 60 g miere de albine
- 2 linguri lapte
- 3/4 linguriță bicarbonat de sodiu
- 400 - 450 g făină

Ingrediente pentru umplutură:
- 1 kg smântână de minim 32% grăsime
- 250 g zahăr tos
- 300 g dulceață de visine
- 2 pliculețe zahăr vanilat
Glazura de ciocolată alba

Într-un castron se amestecă oul, untul, zahărul, mierea de albine, laptele și bicarbonatul de sodiu. După omogenizare se transferă castronul pe bain/marie, unde, cu ajutorul unei linguri din lemn,  se amestecă până ce compoziția se îngroașă ca o smântână și capătă o culoare caramel.
 Peste compoziția caldă se toarnă făina amestecând ușor până la încorporare. 
Se ia castronul de pe aburi și se începe frământarea aluatului cu mâna până când rezultă un aluat omogen. Se împarte în patru porții. Din fiecare porție se întinde (pe blatul de lucru uns cu puțin ulei),  câte o foaie de aproximativ 30X23 cm., care se va coace pe dosul unei tăvi unse bine cu ulei sau unt și tapetate cu făină. Fiecare foaie se coace în cuptorul  încălzit la 200 grade C., aproximativ 5 minute.

Între timp se prepară crema: într/un castron  se amestecă ușor smântâna, zahărul și zahărul vanilat,  până se topește zahărul și crema se va îngroșa.  Se împarte în trei părți egale.
 Pentru asamblarea prăjiturii se întinde folie alimentară în tava folosită la copt foile. Se pune o foaie și se întind, în strat subțire, 3 - 4 linguri dulceață de visine. Se acoperă cu o porție de cremă, se întinde uniform, apoi se pune altă foaie, dulceață, cremă, foaie, dulceață, cremă și se termină cu o foaie.
Prăjitura se acoperă cu folie și se pune în frigider până a doua zi, când se porționează și se glazurează cu ciocolată albă. 


 Crăciun fericit!

Un comentariu:

Anonim spunea...

Buna seara! Imi puteti spune ce smantana ati folosit, normala sau smantana din care se face frisca?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...