marți, 25 noiembrie 2014

GĂLUŞTI SVĂBEŞTI CU VARZĂ


Schupfnudel – sau găluştele svăbeşti  sunt întâlnite  în Germania, dar pot fi întâlnite şi în  Austria, Ungaria şi mai nou în România. Prima dată le-am întâlnit în Germania şi reţin că le-am preparat cu un sos cremos din  brânzeturi şi smântână.  De curând le-am descoperit şi în România,  în magazinul Lidl.
Dar cum  adevăratele găluşte svăbeşti se prepară cu varză, de data aceasta le-am preparat cu varză roşie. 
Spre deosebire de alte găluşte, nudel sau gnocchi,  schupfnudel (aşa cum se găsesc în magazinul Lidl- vezi foto), nu se fierb. Se trag în puţin unt aromatizat cu mirodenii sau usturoi, depinde de reţetă. 



Ingrediente pentru 3 - 4 persoane:
- 500 g găluşti  Schupfnudel
- 600 g varză roşie ( sau 300 g albă/300 g roşie)
- 9 felii bacon 
- 1 ceapă
- 20 g unt
- 1 linguriţă zahăr
- 1 linguriţă sare
- 1/2 linguriţă piper 
- 1/2 linguriţă oţet (sau după gust)
- 3 linguri ulei 
- 1 lingură cimbru uscat

Se curăţă şi se taie fideluţă varza roşie. Ceapa se curăţă şi se toacă mărunt. 
Într-un vas ceramic (dacă nu aveţi, folosiţi un vas gros din fontă sau unul antiaderent) se pune uleiul la încins, se adaugă ceapa şi se căleşte câteva minute, până devine sticloasă şi se înmoaie. Se adaugă varza, se amestecă pentru omogenizare, se acoperă vasul cu un capac şi se lasă la foc mic, amestecând din când în când.  


După 15 - 20 de minute se adaugă sare, piper, zahăr şi cimbru. Se amestecă, se acoperă vasul şi se mai lasă pe foc până se înmoaie şi se căleşte varza. Toată operaţiunea ar trebui să dureze 35 - 45 de minute, depinde de vasul pe care-l folosiţi.  Spre sfârşit se potriveşte de  zahăr  şi oţet. 


Între timp, într-o tigaie antiaderentă se prăjesc feliile de bacon. Se scot într-o farfurie, se acoperă şi se ţin la cald. În aceeaşi tigaie se pune untul şi se rumenesc găluştele pe fiecare parte. 


Pentru o porţie generoasă, se pun în farfurie varză călită, găluşte rumene şi felii crocante de bacon!
Poftă bună!

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...