marți, 1 noiembrie 2011

TORT CU CREMA DE GUTUI


Ingrediente pentru blat:
- 2 ouă
- 150 g zahăr
- 50 ml ulei
- 50 ml lapte
- 150 g făină
- 5 linguri cacao
- 1/2 plic praf de copt
Ingrediente pentru cremă:
- 4 gutui mari (500 g curaţate de coajă şi sâmburi)
- 300 ml apă
- 250 g zahăr
- zeama de la 1/2 lămâie
- 250 g mascarpone
- 200 ml frişcă
- 1 plic întăritor pentru frişcă
- 20 gelatină + 150 ml apă rece
- ciocolată pentru ornat
Pentru început se decojesc şi se curăţă gutuile; într-o crăticioară se pune apa şi zahărul, se dă un clocot apoi se adaugă gutuile tăiate felii şi zeama de lămâie. Se fierb 5 - 8 minute.
Se lasă să se răcească.
Se scot câteva felii de gutui întregi şi se pun deoparte.
Pentru blat se bat ouăle cu zahărul; se înglobează uleiul şi laptele, apoi făina amestecată cu cacao şi praful de copt. Se pune aluatul în forma de copt tapetată cu hârtie de copt şi se coace 35 - 40 minute.

Se mixează gutuile rămase în suc, rezultînd o pastă fină. Se adaugă brânza mascarpone şi se amestecă uşor până se înglobează toată brânza. Gelatina se pune la înmuiat în 150 ml apă.

Se aşează blatul pe un platou şi se fixează de jur împrejur un inel . Se repartizează gutuile rămase pe blat.
Se încălzeşte foarte puţin vasul în care s-a topit gelatina apoi se toarnă peste piureul de gutui.
Se bate frişca, adăugând la sfârşit întăritorul. Se amestecă crema de gutui cu frişca şi se toarnă peste blat. Se dă la frigider cca 2 - 3 ore.

Deasupra se ornează cu gutui tăiate şi ciocolată rasă.


Trimiteți un comentariu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...