sâmbătă, 28 martie 2009

Retetele si sfaturile pe care le voi prezenta la aceasta sectiune le - am gasit intr-o carte veche care a apartinut bunicii mele si care am constatat ca sunt de actualitate. Chiar si in zilele noastre aceste sfaturi sunt potrivite atat pentru tinerele gospodine cat si pentru cele mai in varsta, care doresc sa fie gazde desavarsite.
A aranja frumos o masa si a garnisi atragator mancarurile este o arta care se invata. O floare intr - un vas frumos, un efect de lumina, schimba complet aspectul unei camere; de asemenea cu o frunzulita de patrunjel, cateva masline si felii de ou rascopt se pot decora si cele mai simple mancaruri.
Este adevarat ca o masa imbelsugata si bine servita este adeseori semnalul bunei dispozitii, ca vinul "dezleaga limba si baierele sufletului". Dar si o masa mai simpla poate avea aceleasi calitati; important este ca totul sa fie bine servit, felurile de mincare de buna calitate si aranjate estetic, totul curat si de bun gust.
Fiecare fel de mancare se aranjeaza dupa o regula anumita pe platouri ovale sau rotunde, in castroane de sticla sau de portelan, pe tavi sau farfurioare.
Iata, in continuare, cateva sfaturi pe care eu le consider utile, chiar daca, in sinea noastra spunem " a , pai stiu aceste lucruri" poate vom descoperii ca nu stim chiar tot sau poate ne ofera cateva idei.
Aperitivele cer o pregatire foarte atenta si ingrijita. Se aseaza pe o farfurie cu mai multe despartituri, in fiecare fel aranjand alta specialitate si ornandu - le. Diferite paste (salata de icre, unturi cu arome) se aseaza pe farfurii mici, rotunde sau ovale, intinse uniform si netezite cu cutitul. Se fac apoi diferite desene cu ajutorul furculitei sau al cutitului. Se pune de jur imprejur o garnitura potrivita pastei: oua, masline, salata verde, castraveti murati sau gogosari.
Salata de boeuf sau cea ruseasca se aranjeaza pe platouri ovale si se imbraca cu maioneza cu ajutorul unui cornet.
Ouale umplute se aranjeaza, de obicei, pe un strat de salata verde sau pe o farfurie mare rotunda, putin adanca, peste un sos rece preparat din smantana cu maioneza.
Preparatele de peste. Pestele rasol se aseaza pe un platou oval, iar marginea platoului se garniseste, pe o parte cu felii de lamaie, iar pe cealalta parte cu legumele in care a fiert rasolul. La fel se procedeaza si cu pestele preparat la cuptor.
Fripturile la gratar si cotletele se pot aranja pe platouri fie inconjurate de legume fierte, fie in jurul cartofilor prajiti sau natur.
Fripturile la cuptor sunt servite la masa pe un platou lung si intins, intodeuna incalzit, care ingaduie alinierea feliilor de carne. Acestea vor fi taiate cit mai regulat, apoi asezate usor una peste alta. Se orneaza cu salata verde. Daca la friptura se servesc cartofi prajiti, piureu, natur sau o garnitura de legume, feliile de friptura se aseaza in mijlocul farfuriei si de jur imprejur se pun cartofii sau legumele.
Daca la masa se serveste sos, acesta se va servi intr-o sosiera in acelasi timp cu friptura.
Friptura de pasare se aduce la masa ca si fripturile de porc, asezate pe o farfurie lunga si intinsa. Se vor servi numai partile frumoase, adica pulpele despartite de corp, aripile de piept, pieptul taiat felii subtiri, astfel: pieptul va fi asezat la mijloc, aripile si picioarele intr-o parte si in alta a pieptului. Osul de la picior va fi invelit in staniol.
Sarmalele cu varza se aseaza in mijlocul unei farfurii adinci, iar de jur imprejurul lor se pune varza tocata. Se garnisesc cu felii de rosii sau ardei iute.
Legumele pregatite sote, pentru garnituri la friptura, vor fi aranjate mai deosebit pe o farfurie rotunda. Se pot prepara mai multe feluri de garnituri de culori diferite: piure de cartofi, varza rosie, morcovi, mazare sote, orez, etc.
Salatele se aseaza in salatiera. Se pot garnisi cu felii de oua fierte, sfecla rosie, presarate cu verdeata taiata marunt.
Muraturile se vor servi in castroane de sticla sau portelan. Castravetii murati se taie felii subtiri in lung, lasandu - se lipite de codita, apoi se desfac ca un evantai. Gogosarii se taie in sferturi si gogonelele se lasa intregi.
Un mic truc pentru garnisirea muraturilor, "crizanteme": gogosarul murat se taie felioare subtiri, incepand de la partea de dedsubt spre codita si nu se taie chiar pina la codita, ci se lasa putin ca sa nu se desprinda. Codita gogosarului devine codita florii ( se aseaza dedesubt ) iar semintele din interior devin partea galbena din mijlocul florii, fisiile rosii arcuindu-se fiecare ( din capatul liber spre seminte ) mai mult sau mai putin, spre a forma corola florii.
Deserturile. Torturile se servesc pe farfurii rotunde de sticla sau cristal pe care se pot pune servetele de hartie dantelata. Torturile se glaseaza si se garnisesc cu fructe glasate, fructe din dulceata scurse bine de sirop, nuci, migdale, alune pralinate, frisca .
Pentru a obtine felii frumoase cand se taie tortul, se face in mijlocul lui o taietura cu ajutorul unui pahar de apa cu marginile drepte, apasand bine, ca sa se taie pana la fund. Feliile se taie cu un cutit binne ascutit si se servesc cu lopatica de tort.
Fursecurile de aranjeaza pe o farfurie de sticla lunga, in siruri, fiecare de alt fel, sau pe o farfurie rotunda in forma de piramida, amestecand mai multe feluri de fursecuri.
Prajiturile mari se servesc taiate in patrate, romburi sau baghete.
Checul se taie felii de grosimea unui deget si se aseaza pe o farfurie lunga, punanad feliile una peste alta in forma de solzi.
Cremele se servasc in pahare cu picior sau in castronase de sticla.
Compoturile se vor servi in copotiere adanci, de sticla.
Budincile, imprejmuite de un sirop sau crema, se servesc in compotiere intinse, cu margini.
Sufleurile se servesc in forme de sticla de Jena, in care au fost coapte.
- CU CE POT FI GARNISITE MANCARURILE
O mare importanta in bucatarie are arta de a decora mancarurile. Elementele folosite pentru ornat sunt diferite: masline, lamai, frunze de patrunjel verde, ridichi de luna, rosii, razaturi din zarzavat crud, tocaturi din zarzavaturi fierte, tocaturi din cozi de ceapa verde, marar, diferite unturi, morcov fiert, gogosari sii castraveti murati, aspic, albus si galbenus de ou fiert, maioneza, etc.
-

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...