luni, 15 octombrie 2012

PRAJITURA CU DULCE DE LECHE - 2


În acest week-end ne-am răsfăţat cu un dulce, în adevăratul sens al cuvântului,  cu dulce de leche. O să-mi spuneţi: iar prăjitură cu dulce de leche. După o inspecţie scurtă în cămară şi frigider ştiam de ce am poftă.
Un blat cu nucă (preferatul meu ) şi o cremă spumoasă şi aerată cu dulce de leche.  Zis şi făcut! Ingrediente pentru blat:
- 4 ouă
- 100 g nucă măcinată
- 150 g zahăr
- 1 lingură făină
- 3/4 linguriţă praf de copt

Se separă ouăle.  Albuşurile se bat spumă tare cu zahărul. Se adaugă rând pe rând câte un gălbenuş, următorul fiind adăugat numai când cel dinainte a fost încorporat. La sfârşit se adaugă făina amestecată cu nuca şi praful de copt. Amestecul se toarnă în tava tapetată cu hârtie de copt şi se dă la cuptor pentru 20 minute la 200 grade.  


Dulce de leche am preparat  de data aceasta prin metoda fierberii cutiei cu lapte condensat, nedesfăcută,  într-un vas cu apă timp de 3 ore, timp în care  apa din vas  trebuie să acopere tot timpul cutia.
Din acest motiv prepararea prăjiturii a durat ceva mai mult decât de obicei, dar nu contează, a meritat. 


Ingrediente pentru cremă:
- 340 g dulce de leche (rezultat dintr-o cutie de 390 g lapte condensat)
 - 250 g mascarpone
- 8 g gelatină
- 3 albuşuri + 3 linguri de zahăr

Pentru cremă se amestecă brânza mascarpone cu  dulce de leche (răcită). Se adaugă gelatina hidratată timp de 10 minute în 20 ml apă rece şi apoi încălzită deasupra flăcării aragazului (nu direct pe flacără), până la topirea completă a granulelor .  Albuşurile se bat spumă tare cu zahărul şi se încorporează uşor amestecului cu dulce de leche.  . Tava în care am copt blatul am tapetat-o cu folie, am pus blatul răcit şi am turnat crema. 
Am pus prăjitura la frigider pentru 3 ore. 


Prăjitura tăiată în porţii potrivite am acoperit-o cu glazură de ciocolată cu lapte şi nucă prăjită şi zdrobită. 


A fost un deliciu , aşa cum v-am mai spus. Parcă a doua zi, duminică, a fost mai delicioasă decât sâmbătă. 


O săptămână dulce să aveţi!

Trimiteți un comentariu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...