miercuri, 31 octombrie 2012

PRAJITURA CU MERE SI CREMA DE VANILIE



Vă spuneam în postul anterior că sfârşitul de săptămână ce a trecut a fost numai bun pentru a lenevi sau a bucătării (vorba vine, de fapt a fost un motiv în plus pentru a porni cuptorul). M - am numărat şi eu printre cei care au lenevit, dar o leneveală mai "productivă" (zic eu) datorită faptului că m-am instalat în faţa laptopului şi am început să răsfoiesc sit-urile culinare. 
La un moment dat intrând pe sit-ul celor de la Bucătaria-românească.ro am dat de o prăjitură ce mi-a atras imediat atenţia. Suna destul de îmbietor: foi, mere, cremă de vanilie.  Dintr-o  ochire am citit ingredientele, le aveam pe toate, aşa că nu am stat mult pe gânduri şi am trecut la treabă. Am mai înlocuit eu pe ici, pe colo, am mai adaptat unde mi se părea mie oportun şi iată ce a ieşit: 


Ingrediente pentru foi:
- 4 ouă
- 100 g zahăr
- 1 linguriţă praf de copt
- 120 g făină
- 1 praf de sare

Am preparat din ingredientele date două foi de pandişpan: albuşurile le-am bătut cu un praf de sare; gălbenuşurile le-am frecat spumă cu zahărul. Am incorporat uşor, cu o spatulă, albuşurile în spuma de gălbenuşuri, apoi am adăugat câte o lingură de făină amestecată în prealabil cu praful de copt. 
Am copt două foi în tava (25/26 cm) tapetată cu hârtie de copt.  

Ingrediente pentru umplutură de mere:
 - 600 g mere (curăţate de coajă şi cotori) 
- 100 g unt
- zahăr vanilat

Intr-o crăticioară cu fund dublu am pus untul şi zahărul şi am lăsat până ce acesta din urmă s.a topit.  


Am adăugat merele rase pe răzătoarea mare şi le-am fiert, la foc mic, până aproape a scăzut zeama.  
Le-am pus la răcit.


Pentru cremă am folosit: 
- 500 ml lapte
- 100 g zahăr
- 100 g amidon
- 200 ml frişcă
- 2 ouă
- 10 g gelatină
- 4 plicuri zahăr vanilat

Am amestecat ouăle cu zahărul . Amidonul l-am subţiat cu 100 ml lapte.


400 ml lapte l-am pus într-o cratiţă cu fund dublu. În momentul când începe să fiarbă se adaugă compoziţia de ouă, se amestecă energic cu telul, apoi  se pune amidonul desfăcut în lapte.
Se lasă la fiert până se îngroaşă.  Se pune vanilia şi se lasă la răcit.


Gelatina se hidratează 10 minute în 50 ml lapte. Se încălzeşte deasupra flăcării aragazului (nu pe falcără) până se topesc granulele apoi se adaugă în crema de vanilie răcită. Se pune crema în vasul robotului şi se mixează la viteză maximă până devine fină şi alifioasă. Se opreşte mixerul, se adaugă frişca bătută şi se omogenizează încet. 


În tava în care am copt foile am pus folie alimentară, am pus o foaie şi am acoperit-o cu mere.


Am pus a doua foaie apoi am turnat crema de vanilie şi am nivelat .  


Prăjitura am pus-o la rece patru ore. Atât m-am abţinut. Recomandarea era să o ţii de seara până dimineaţa. 


Prăjitura a fost foarte bună. Dar, dacă vreţi să o preparaţi şi voi, vă dau un sfat: nu căliţi merele până scade toată zeama. Mie mi-ar fi plăcut să fie puţin mai zemoase.


Mersi "Bucătăria-românească".

9 comentarii:

Paula Gafitescu spunea...

Arata grozav de bine, vreau si eu o bucatica!

felis spunea...

TAre bine mai arata toate prajiturile facute de tine!... Mereu mi-e pofta!!!

Anonim spunea...

mai adi, mie imi place foarte mult sa accesez blogul tau, destul de des dar am o chestie care ma deranjeaza si chiar ma determina sa ies cat mai repede de pe retetele tale - dupa ce iti tastez adresa intru si imediat imi apare, mereu!!!! avertisment, cum ca blogul tau poate face rau calculatorului meu, e adevarat un avertisment in cazul in care, as vrea sa descarc ceva de la tine - ce id rept eu dau copy pe retetele de la tine si pe urma... fug repede din casa ta:))))) ce se intampla? mi amintesc ca de anl trecut de cand te am descoperit exista acest avertisment - altfel, esti super cu prezentarea si ideile si retetele -
e o incantare aici pe la tine dar dupa cum ti am spus, trebuie sa ies repede -aurelia

Adriana spunea...

Esti invitatat mea, ca de fiecare dată, Paula! Pup!

Adriana spunea...

Felis mă bucur că îţi plac .

Adriana spunea...

Aurelia, eşti prima persoană care îmi spune acest lucru. Mă bucur că m-ai atenţionat dealtfel. Nu ştiu ce se întâmplă.
Dacă te referi la atenţionarea de la subsolul paginii care arată "acest tip de fişier poate dăuna computerului dvs.", îmi apare şi mie dar, după cum spunea informaticianul consultat de mine, nu este nici o problemă. Se închide şi se poate naviga în continuare. Acest anunţ îmi apare de când am schimbat funcţia Google cu Google Chrome, în urmă cu un an şi ceva, doi ani parcă.
Marea problema este la paginile web care emit semnale luminoase roşii, ceea ce la mine nu este cazul.
Mă bucur că îţi place blogul meu.

Rita Oarga spunea...

Prajitura arata foarte bine. Transmiti pofta mai departe cu mare talent. Sa ai un weekend frumos!

Adriana spunea...

O săptămână minunată să ai şi tu!

Mirela Goleanu spunea...

Foarte bine arata ! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...