duminică, 29 decembrie 2013

CUBURI CU BRANZA SI SOMON




Pentru masa de Revelion am pregătit nişte delicioase cuburi cu brânză şi somon. Se potrivesc perfect lângă  preparate din carne, brânzeturi, sau salate.  Reţeta este foarte simplă. Am pornit de la vechea mea ruladă şi am preparat cuburile cu brânză, prezentate vouă anul trecut,  ajungând acum la aceste cuburi cu brânză şi somon. 


Ingrediente pentru blat:
- 4 ouă
- 20 g unt
- 4 linguri de făină
- 500 ml lapte
- un praf de sare

Ingrediente pentru crema de brânză:
-  150 g brânză cremoasă de vaci
- 150 g brânză de burduf
- 200 g brânză Philadelphia
- 150 g smântână + 3 linguri
- 200 g somon afumat
- 1 legătură mărar verde


Pentru blat se pun laptele şi untul într-un vas din metal sau sticlă. Vasul se pune pe bain-marie. Când laptele începe să fiarbă se ia vasul de pe bain-marie şi se adaugă făina. Se amestecă bine cu telul apoi vasul se pune la rece.
În compoziţia rece se adaugă câte un gălbenuş, amestecând bine după fiecare până la încorporare. 
La sfârşit se adaugă albuşurile bătute spumă cu un praf de sare. 
Aluatul se pune într-o tavă mare de 37/24 cm tapetată cu hârtie de copt, unsă cu puţin unt. Se coace în cuptorul încălzit la 170 de grade C. aproximativ o oră. 


Cât se coace aluatul se prepară compoziţia din brânzeturi, amestecând cu mixerul cele trei tipuri de brânză (se pot folosi şi alte tipuri ) şi smântâna până devin cremoase. Se scoate 1/3 din crema de brânză iar în restul cremei se adaugă somonul tăiat cubuleţe (se păstrează 2 linguri pentru ornat) şi mărarul tocat.


Blatul rece se unge cu cele trei linguri de smântână apoi se taie în două. Peste o parte de blat se pune amestecul de brânzeturi cu somon apoi se acoperă cu celălalt blat.  


Deasupra se unge cu crema de brânză fără somon rămasă. 
Se porţionează în cubuleţe şi se ornează cu somon şi mărar tocat.





Poftă bună!

duminică, 22 decembrie 2013

NEGRESA SUB ZAPADA



M-am gândit ca anul acesta să-i servesc lui Moş Crăciun, dimineaţa, lîngă cafea, un brownie plin de fructe şi acoperit cu un Royal Icing dulce acrişor. 

Ingrediente pentru blat: 
- 3 ouă
- 250 g zahăr brun
- 150 g unt
- 75 ml unt de cacao
- 200 g făină
- 20 g cacao
- 100 ml iaurt
- 50 g migdale zdrobite
- 100 g stafide
- 100 g cireşe confiate
- 100 g coaja de portocale confiate
- 150 g afine congelate
- 200 g cireşe congelate
- 1 linguriţă amestec de condimente ghimbir cu coajă de portocală
- coaja şi sucul de la o portocală
- 1 linguriţă extract de portocale
- 1/2 linguriţă bicarbonat
- 1/2 linguriţă praf de copt

Pentru glazura Royal Icing şi decor:
- 200 g marţipan
- 3 albuşuri
- 675 g zahăr pudră
- 7,5 ml zeamă de lămâie
- cireşe coktail
- 200 g dulceaţă de caise

Cuptorul se încălzeşte la 180 de grade C. 


În vasul mixerului se freacă gălbenuşurile cu zahărul până ce acestea îşi dublează volumul. Se adaugă untul moale, mixând până la încorporarea acestuia. Se coboară viteza mixerului cu 3 trepte apoi se adaugă uleiul de cacao, sucul şi extractul de portocale, amestecul de ghimbir  şi iaurtul.  Separat albuşurile se bat cu un praf de sare; se adaugă în compoziţia de gălbenuşuri amestecând uşor cu o spatulă.  Făina se amestecă cu cacao, bicarbonat şi praf de copt. Se adaugă în aluat lingură cu lingură, amestecând uşor prin răsturnare. La sfârşit se adaugă fructele. 


Aluatul se repartizează  în tava specială unsă cu unt şi tapetată cu zahăr ( se umple 3/4 fiecare). Tava se dă la cuptor pentru 35 - 45 de minute. (Pentru siguranţă faceţi proba cu scobitoarea: dacă aceasta introdusă în aluat iese curată prăjitura este gata).


Prăjiturile coapte se scot din tavă şi se pun pe un grătar din sârmă. Fiecare prăjitură se unge cu  dulceaţă de caise încălzită puţin. Pe blatul de lucru se presară puţin zahăr pudră apoi, cu ajutorul unui sucitor, se întinde marţipanul foarte subţire.Se pune peste fiecare bucată de prăjitură, tăind surplusul de pe margini..


Pentru prepararea glazurii Royal Icing, albuşurile se bat puţin cu o furculiţă. Se adaugă câte o lingură de zahăr pudră, amestecând energic cu o lingură din lemn, până se pune tot zahărul. La sfârşit se adaugă zeama de lămâie. Glazura se repartizează peste fiecare prăjitură.    


Se decorează cu cireşe coktail şi frunzuliţe.


Acuma poate să vină Moş Crăciun.. 


marți, 17 decembrie 2013

FURSECURI OCHI DE INGER



Aceste mici fursecuri  nu lipsesc de pe mesele germanilor în perioada Crăciunului. Dar sunt foarte cunoscute şi pe la noi. Le-am văzut pe multe bloguri şi în reviste culinare.  Pe cât sunt de mici pe atât sunt de fragede şi fine.   Pentru o reuşită cât mai bună a fursecurilor vă recomand să folosiţi un unt de 82% grăsime.


Ingrediente pentru aproximativ 60 de bucăţi:
- 250 g făină
- 100 g zahăr
- 150 g unt
- 3 gălbenuşuri
- 1/2 linguriţă praf de copt
- 1 linguriţă extract de vanilie
-  un praf de sare
- 150 g dulceaţă de zmeură
- zahăr pudră

Făina se amestecă cu praful de copt.
În vasul mixerului se pun zahărul, gălbenuşurile, untul tăiat cubuleţe, extractul de vanilie şi sarea. La viteză potrivită se mixează până se omogenizează. Se adaugă făina amestecând până se încorporează şi aceasta.
 Se scoate aluatul din vas, se pune pe masa de lucru şi se frământă puţin.  Se formează o bilă mare, se înveleşte în folie alimentară apoi se dă la frigider pentru 30 minute. 
Aluatul răcorit se scoate din frigider şi se împarte în patru părţi. Din fiecare parte se modelează câte un cilindru cu un diametru de aprox. 2 cm. Se taie în role de 1,5 cm lungime. 


Din fiecare rolă se formează câte o bilă care se pune în tava teflonată sau tapetată cu hârtie de copt.
Cu ajutorul unei linguri de lemn cu coadă rotundă se apasă fiecare fursec în mijloc  apoi se pun tăvile din nou la frigider. După o oră se scot şi în mijlocul fiecărui fursec se pune gem de zmeură.


Fursecurile se coc 10 - 12 minute în cuptorul încins la 200 grade. 


Pentru aspect dar şi pentru o culoare roşie  mai pronunţată a "ochilor", după ce am scos fursecurile din cuptor,  am pus pe fiecare câte 1/2 de cireaşă confiată. 


Poftă bună!

sâmbătă, 14 decembrie 2013

FOI CU MIERE SI CREMA CU NUCI



 Foile cu miere stau la baza  multor prăjituri delicioase. Au avantajul că se pot umple cu diferite creme,  gustul fiind întodeauna  la fel de bun. Plecând de la clasica cremă din lapte şi gris până la cea cu smântână simplă sau cu nucă, se pot obţine diferite prăjituri. Foile cu miere sunt atât de simplu de făcut şi au avantajul că pot fi preparate cu câteva zile înainte de  a le umple. Ceea ce urmărim  în această perioadă a sărbătorilor când sunt atâtea de făcut.


Ingrediente foi:
- 1 ou
- 40 g unt
- 150 g zahăr
- 2 linguri miere
- 3 linguri lapte
- 1 linguriţă bicarbonat de sodiu
- 450 g făină

Ingrediente pentru cremă:
-  500 g smântână 25 % grăsime
- 250 g nucă
- 250 g zahăr
- 4 pliculeţe zahăr vanilat

- 250 - 300 g dulceaţă de caise
- 75 g  nucă zdrobită

Se încălzeşte cuptorul la 200 grade C. 
Pentru prepararea foilor se pun într-un castron oul, zahărul, mierea, untul, laptele şi bicarbonatul. Se amestecă puţin ingredientele apoi castronul se pune pe bain-marie. Cu o lingură din lemn se amestecă până când zahărul se topeşte şi compoziţia se îngroaşă ca o smântână. Se ia castronul de pe baia de aburi şi se pune făina amestecând până ce aceasta se încorporează. Se scoate aluatul din castron, se pune pe blatul de lucru uns cu puţin ulei, unde se frământă cu mâna până când aluatul devine omogen şi consistent (iese un aluat puţin mai tare ).  Aluatul se împarte în patru părţi egale. Din fiecare parte se întinde câte o foaie, care se coace(cca 5 minute), pe dosul unei tăvi de 23/30 cm, unsă bine cu unt şi tapetată cu făină. 

Până se răcesc foile se prepară crema, amestecând uşor smântâna cu zahărul tos şi zahărul vanilat până când acesta se topeşte. Se adaugă nuca măcinată, se încorporează uşor, apoi crema se împarte în patru părţi.

Tava în care au fost coapte foile se tapetează cu folie alimentară. Pe fundul ei se pune o foaie, se unge cu 
2-3 linguri gem de caise, se întinde cu o spatulă apoi se pune o porţie de cremă. Se repartizează în mod egal pe toată suprafaţa. 


Se pun pe rând şi celelalte 2 foi, se ung cu gem de caise şi pe  fiecare se întinde cîte o porţie de cremă. 


Cu ultima foaie se acoperă prăjitura, se întinde porţia de cremă şi deasupra se presară nucă zdrobită.


Se acoperă cu folia alimentară şi se lasă până a doua zi când prăjitura se poate porţiona. 


Poftă bună!

joi, 12 decembrie 2013

PRAJITURA CU NUCA SI CREMA DE UNT


Reţeta acestei prăjituri am găsit-o în caietul de prăjituri al mamei sub denumirea Prăjitură Vieneză. Am întrebat-o pe mama de unde are reţeta sau de ce are această denumire dar mi-a spus că nu-şi mai aminteşte reţeta fiind veche de vreo 20 de ani. Este o prăjitură la care se foloseşte crema preparată din unt, frecată cu zahăr pudră, aşa cum se făceau cremele acum mulţi ani, când nu erau aşa de cunoscute brânza mascarpone sau cremele ganache, ce să mai vorbim de cremele cu dulce de leche. 


Ingrediente blat:
- 140 g zahăr 
- 140 g unt
- 100 g făină
- 140 g nucă măcinată
- 4 albuşuri
- 1 lingură cacao (10 g)
- 1 praf de copt 

Ingrediente glazură:
- 4 gălbenuşuri
- 200 g zahăr pudră

Ingrediente cremă:
- 150 g unt
- 100 g zahăr pudră
- 70 g nucă măcinată
- 1 lingură cacao.

Se încălzeşte cuptorul la 180 grade C. 
Untul se freacă spumă cu zahărul. Se adaugă făina amestecată în prealabil cu nuca măcinată, praful de copt şi cacaco. Amestecul se toarnă într-o tavă de 30/22 cm şi se dă la cuptor pentru 25-30 de minute. 


Între timp se prepară glazura mixând gălbenuşurile cu zahărul până ce acestea se albesc şi îşi dublează volumul. 


Când blatul este aproape copt se scoate din cuptor şi se pune glazura. Se întinde peste prăjitură în strat uniform apoi se dă la cuptor până se întăreşte  (aproximativ 8-10  minute la 150 de grade C).
Când glazura s-a întărit se scoate tava din cuptor şi se răceşte.


Pentru prepararea cremei se freacă spumă untul cu zahărul purdă. Se adaugă cacaco şi nuca măcinată. 
După omogenizare crema se întinde peste glazura din gălbenuşuri. 


Peste prăjitură se presară nucă măcinată. 



Poftă bună!

luni, 9 decembrie 2013

PRAJITURA DIN FOI CU CREMA DE CAFEA




Sunt sigură că mulţi dintre voi sunteţi în căutare de noi reţete pentru prăjituri. Aşa sunt şi eu. Deunăzi răsfoind caietul cu reţete am dat peste o prăjitura din foi cu cremă de lămâie. Având poftă de o prăjitură cu cafea am schimbat unele ingrediente şi astfel s-a născut o nouă reţetă. Iat-o:


Pentru  ca  prăjitura, în final, să aibă dimensiunile de 22/30 cm se dublează ingredientele pentru foi !

Ingrediente foi:
- 5 albuşuri
- 70 g zahăr
- 100 g alune măcinate
- 50 g făină

Ingrediente cremă:
- 5 gălbenuşuri
- 650 ml lapte
- 100 g făină
- 370 g zahăr
- 25 g cafea solubilă
- 200 g unt de 82% grăsime



Albuşurile se bat spumă cu zahărul. Alunele se amestecă cu făina. 


Când bezeaua de albuşuri este gata se adaugă câte o lingură de făină cu alune, amestecând uşor după fiecare. 


Compoziţia se împarte în două părţi egale. Din fiecare parte se coc două foi pe dosul unei tăvi de 22/30 cm tapetată cu hârtie de copt. Nu este necesar să ungeţi cu unt foaia de copt, după coacere foile se vor desprinde foarte uşor dacă se lasă cam o jumătate de minut să se răcească.


Între timp se prepară crema: gălbenuşurile se bat cu 50 ml lapte; 450 ml lapte se amestecă cu zahărul şi se pune într-o crăticioară pe foc mic. Se adaugă făina dizolvată în 150 ml lapte şi se fierbe până se îngroaşă, amestecând continu.


Se adaugă gălbenuşurile, se mai lasă la fiert încă un minut apoi se ia de pe foc şi se adaugă cafeaua. Se omogenizează  apoi se dă la rece. 



Untul se bate spumă cu ajutorul unui mixer. Se adaugă câte o lingură din crema de cafea, următoarea lingură adăugându-se numai după ce prima este asimilată complet în cremă. 


Procedând astfel crema nu se va tăia. Crema se împarte în trei părţi egale.



Pentru asamblarea prăjiturii se taie fiecare foaie în două rezultând patru foi. Se pune o foaie, se acoperă cu o parte din cremă, a doua foaie, cremă, a treia foaie, cremă şi se acoperă cu ultima foaie. 


Prăjitura se acoperă cu glazură de ciocolată Dr. Oetker. 


Pentru o prăjitură de dimensiuni mai mari se dublează ingredientele pentru foi !!


Poftă bună!

vineri, 6 decembrie 2013

CARTOFI CU PULPE AROMATE LA CUPTOR



Îmi plac produsele celor de la  "Păstăi de vanilie".  În urmă cu ceva timp am primit de la aceştia, pe lângă alte  produse comandate, şi un pachet de Ierburi de Provence şi unul de Mix din 4 feluri de piper. 
Acum s-a ivit şi ocazia de a le folosi. 


Ingrediente pentru 3 persoane:
- 6 pulpe inferioare de pui
- 8 cartofi
- 2 fire de ceapă verde
- 20 căţei de usturoi
- 1 lingură Ierburi de Provence (busuioc, rozmarin, pătrunjel, lavandă, savory)
- 1 linguriţă mix din 4 feluri de  piper (piper negru, piper roz, piper alb, piper verde)
- sare
- piper 
- 2 linguri ulei de măsline
- unt

Pulpele de pui se spală  şi se tamponează cu prosoape de hârtie. Se freacă cu puţină sare şi piper alb apoi se ung cu unt moale. Pulpele de pui astfel pregătite se pun într-un vas  în ulei , la rumenit; se prăjesc până ce carnea se albeşte pe toate părţile. Se adaugă ceapa verde tocată  şi căţeii de usturoi necurăţaţi şi se călesc 1 minut. 


Cartofii se decojesc, se spală, se scurg de apă apoi se pun în vasul cu pulpele de pui. Se condimentează cu ierburile aromate şi mixul din boabe de piper,  se amestecă apoi se dau la cuptor.


Vasul se pune pe treapta din mijloc a  cuptorului la o temperatură de 180 grade Celsius. 


După 35 - 40 de minute pulpele de pui şi cartofii ar trebui să fie gata.


O adevărată încântare pentru papilele gustative, oferită atât de Ierburile de Provence cât şi de mixul de piper, care oferă preparatului o aromă desăvârşită şi un gust picant.


Poftă bună!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...