Pentru masa de Revelion am pregătit nişte delicioase cuburi cu brânză şi somon. Se potrivesc perfect lângă preparate din carne, brânzeturi, sau salate. Reţeta este foarte simplă. Am pornit de la vechea mea ruladă şi am preparat cuburile cu brânză, prezentate vouă anul trecut, ajungând acum la aceste cuburi cu brânză şi somon.
Ingrediente pentru blat:
- 4 ouă
- 20 g unt
- 4 linguri de făină
- 500 ml lapte
- un praf de sare
Ingrediente pentru crema de brânză:
- 150 g brânză cremoasă de vaci
- 150 g brânză de burduf
- 200 g brânză Philadelphia
- 150 g smântână + 3 linguri
- 200 g somon afumat
- 1 legătură mărar verde
Pentru blat se pun laptele şi untul într-un vas din metal sau sticlă. Vasul se pune pe bain-marie. Când laptele începe să fiarbă se ia vasul de pe bain-marie şi se adaugă făina. Se amestecă bine cu telul apoi vasul se pune la rece.
În compoziţia rece se adaugă câte un gălbenuş, amestecând bine după fiecare până la încorporare.
La sfârşit se adaugă albuşurile bătute spumă cu un praf de sare.
Aluatul se pune într-o tavă mare de 37/24 cm tapetată cu hârtie de copt, unsă cu puţin unt. Se coace în cuptorul încălzit la 170 de grade C. aproximativ o oră.
Cât se coace aluatul se prepară compoziţia din brânzeturi, amestecând cu mixerul cele trei tipuri de brânză (se pot folosi şi alte tipuri ) şi smântâna până devin cremoase. Se scoate 1/3 din crema de brânză iar în restul cremei se adaugă somonul tăiat cubuleţe (se păstrează 2 linguri pentru ornat) şi mărarul tocat.
Blatul rece se unge cu cele trei linguri de smântână apoi se taie în două. Peste o parte de blat se pune amestecul de brânzeturi cu somon apoi se acoperă cu celălalt blat.
Deasupra se unge cu crema de brânză fără somon rămasă.
Se porţionează în cubuleţe şi se ornează cu somon şi mărar tocat.
Poftă bună!