sâmbătă, 30 august 2014

FELII DULCI CU AFINE


Iată încă o variantă la prăjitura cu foi cu miere. Foile cu miere de albine sunt foarte ușor de preparat și se pot umple cu diferite creme.  Feliile dulci cu afine sunt delicioase, dulci-acrișoare datorită cremei de smântână în combinație cu dulceața de afine.



Ingrediente pentru foi:
- 1 ou
- 50 g unt moale
- 150 g zahăr
- 60 g miere de albine
- 2 linguri lapte
- 3/4 linguriță bicarbonat de sodiu
- 400 - 450 g făină

Ingrediente pentru cremă:
- 1 kg smântână de 32% grăsime
- 400 g zahăr tos
- 300 g dulceață de afine
- 2 pliculețe zahăr vanilat

Se amestecă într-un castron oul, untul, zahărul, mierea de albine, laptele și bicarbonatul de sodiu. După omogenizare se transferă castronul pe bain/marie, unde, cu ajutorul unei linguri din lemn,  se amestecă până ce compoziția se îngroașă ca o smântână și capătă o culoare caramel. Peste compoziția caldă se toarnă făina. Se omogenizează. Se ia castronul de pe aburi și se începe frământarea aluatului cu mâna până când rezultă un aluat consistent. Se împarte în patru porții. Din fiecare porție se întinde (pe blatul de lucru uns cu puțin ulei),  câte o foaie de aproximativ 30X23 cm., care se va coace pe dosul unei tăvi unse bine cu ulei sau unt și tapetate cu făină. Fiecare foaie se coace în cuptorul  încălzit la 200 grade C., aproximativ 5 minute.


Între timp se prepară crema: într/un castron încăpător se amestecă ușor smântâna, zahărul și zahărul vanilat.
Se amestecă până se topește zahărul și crema se va îngroșa.  Se împarte în trei părți egale.



Pentru asamblarea prăjiturii se întinde folie alimentară în tava în care au fost coapte foile. Se pune o foaie și se întind, în strat subțire, 3 - 4 linguri dulceață de afine. Se acoperă cu o porție de cremă, se întinde uniform, apoi se pune altă foaie, dulceață, cremă, foaie, dulceață, cremă și se termină cu o foaie.
Prăjitura se acoperă cu folie și se pune în frigider până a doua zi.



A doua zi prăjitura se pudrează cu zahăr pudră și se porționează.
Poftă bună!

miercuri, 27 august 2014

SOMON SUB CRUSTA


Somonul sub crustă de pesmet cu cimbru este o alternativă foarte gustoasă la somonul preparat la grătar sau în cuptor. Cimbrul îi conferă peştelui astfel preparat o aromă specială.


- 4 fileuri de somon
- 60 g unt
- 1 lămâie
- 1 limetă
- 1 lingură  cimbru uscat
- 1 legătură cimbru verde
- 1 1/2 linguriță sare de mare
- 2 lingurițe pudră ”Marinată pentru somon” 
- 1 cățel de usturoi
- 5 linguri pesmet mare făcut în casă 

Se spală ușor carnea,  se șterge cu un prosop apoi se pudrează cu  ” Marinată pentru somon ” (se poate achiziționa de la păstăidevanilie.ro).  Se pun fileurile într-un castron, se stropesc cu o lingură zeamă de lămâie, se acoperă cu folie și se dau la frigider pentru cca 2 ore.
În mojar se pisează cățelul de usturoi împreună cu sarea de mare, se adaugă untul, cimbrul uscat și pesmetul. Se omogenizează şi în final se adaugă coaja rasă de lămâie.



Fileurile de somon se aşează pe o tavă tapetată cu hârtie de copt; se acoperă cu amestecul din pesmet şi frunzuliţe de cimbru verde.


Se coace peştele cca 30 de minute în cuptorul încins la 190 de grade C. 


Fileul astfel preparat se poate servi alături de cartofi la cuptor, cartofi pai sau o garnitură de orez sau chiar legume coapte, stropit cu zeamă de limeta.



Poftă bună!

luni, 25 august 2014

DOVLECEI GRATINATI CU BRANZA FETA



  Deși vara este pe sfârșite și perioada dovleceilor din grădină a cam trecut, eu vă propun această rețetă delicioasă. Am preparat-o în urmă cu o lună, înainte de concediu, dar neavând timp să o postez, am păstrat-o pentru momentul potrivit. Și iată că acest moment a sosit, timpul acestor legume nu este trecut, fiindcă dovlecei se găsesc din plin în piețe sau supermarketuri (aici, ce-i drept, îi găsim aproape tot timpul anului).

Ingrediente pentru 4 - 5 persoane:
- 3 - 4 dovlecei (aprox. 900 g)
- 400 ml smântână
- 200 g  feta
- 100 g parmezan
- 2 ouă mari
- 2 linguri ulei de măsline
- 2 căței de usturoi 
- 2 linguri cimbru proaspăt tocat
- 1 lingură zeamă de lămâie
- 1 lingură pesmet fin
- sare, piper

Pentru această rețetă vă recomand a  folosi dovlecei mici, fără semințe.
Se spală dovleceii, se șterg cu un șervet curat apoi se feliază foarte subțire. 


Într-o tigaie încăpătoare se călesc, în uleiul de măsline, usturoiul tocat și 1 lingură cimbru mărunțit. După câteva secunde se adaugă feliile de dovlecel. Se lasă până se înmoaie, întorcându-i și amestecând din când în când.
Între timp, într-un castron, se bat ouăle cu piper și puțină sare (atenție la cantitatea de sare deoarece și brânza feta are destul de multă sare), se adaugă smântâna, feta tăiată cubulețe, zeama de lămâie, jumătate din cantitatea de parmezan. Se omogenizează.
Un vas ceramic pentru cuptor se unge cu ulei și se pudrează cu o lingură de pesmet fin. Se pun jumătate din cantitatea de dovlecei și jumătate din amestecul cu ouă;  apoi restul de dovlecei și o parte din ouă. Se scutură puțin vasul pentru ca amestecul din ouă cu smântână să ”intre” bine printre feliile de dovlecel.  


Se acoperă dovleceii cu restul de ouă și smântână, se presară parmezanul și câteva fire de cimbru  verde.


Vasul se pune în cuptorul preâncălzit la 190 de grade, unde se lasă până când se rumenește, adică 40 - 50 de minute. 


Este foarte bun servit cald, dar și a doua zi, rece, este foarte bun.
Poftă bună!

luni, 18 august 2014

VINETE CU PARMEZAN



Vinete cu parmezan by Jamie Oliver - este rețeta cu care vă întâmpin după o lungă și frumoasă vacanță.  Această rețetă clasică din nordul Italiei este o metodă delicioasă dar și sănătoasă de a găti vinetele. 


Ingrediente:
- 3 vinete mari
- 1 ceapă 
- 2 căței de usturoi
- 1 kg roșii proaspete, bine coapte
- o linguriță cu vârf de oregano uscat
- o mână de busuioc proaspăt
- 150 g parmezan
- 2 mâini mari de pesmet nu foarte fin 
- puțin oregano proaspăt, tocat
- ulei de măsline
-  sare, piper 

Roșiile se înțeapă apoi se pun pentru 40 de secunde într-o oală  cu apă clocotită; se scot cu lingura cu găuri și se pun sub jet de apă rece pentru 30 de secunde; se îndepărtează coaja și sâmburii și se taie miezul cubulețe (se pot folosi 2 conserve a câte 400 g de roșii, de bună calitate, dar cum acum este sezonul roșiilor proaspete este păcat să nu profitați).
Se curăță ceapa și se toacă mărunt; se curăță usturoiul și se taie felii. 
Vinetele se spală, se șterg cu un prosop uscat apoi li se îndepărtează codițele. Se taie felii de 1 cm grosime. 
Într-o tigaie mare se pun 2 - 3 linguri ulei de măsline; se adaugă ceapa, usturoiul și oregano uscat. Se călesc 10 minute, la foc mic spre mediu, până ceapa se înmoaie și usturoiul prinde puțină culoare. Se adaugă roșiile cubulețe, se amestecă bine, se pune capacul și se fierbe totul 15 minute. 
Feliile de vinete se stropesc cu câțiva stropi de ulei de măsline și se coc, pe rând, în tigaia grătar antiaderentă 


Când sosul de roșii a scăzut se condimentează cu sare și piper. Se pun frunzulițele de busuioc. 
Într-un vas pentru cuptor se pune un strat subțire de sos de roșii, un strat subțire de parmezan urmat de un strat de vinete. 


Se repetă straturile până când se folosesc toate ingredientele, terminând cu puțin sos și o mână de parmezan.


Pesmetul se călește în puțin ulei de măsline, se adaugă oregano proaspăt tocat apoi se presară peste ultimul strat de parmezan din vas. 


Vasul se pune în cuptorul încins la 190 de grade și se coace timp de o jumătate de oră - 45 de minute, până când conținutul devine auriu și crocant.



Prima porție servită fierbinte este delicioasă, dar este la fel de bună și rece.


Poftă bună!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...