miercuri, 30 noiembrie 2011

TOCANITA DE CARTOFI CU SOIA

Pentru cei care ţin post dar şi pentru ceilalţi, iată o mâncărică simplă care vă poate scoate din impas atunci când nu mai ştiţi ce să gătiţi .
Ingrediente :
- 1 ceapă
- 1/2 ardei roşu
- 280 g ciuperci (din conservă)
- 100 g soia cubuleţe
- 4 cartofi
- 5 linguri ulei
- sare, piper
- 1 linguriţă cimbru uscat
- 2 foi de dafin
- 1 linguriţă Knorr - legume
Cuburile de soia se pun în 1,5 l apă clocotită şi se fierb cu o linguriţă de Knorr aproximativ 20 minute. Se scurge foarte bine de apa în care a fiert şi se lasă deoparte.
Se călesc în ulei ceapa şi ardeiul tăiate în cubuleţe.
Se adaugă ciupercile şi soia, sare, piper,
cartofii curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe, cimbru, foile de dafin. Se toarnă apă, cât să acopere cartofii , se pune capacul şi se lasă la fiert la foc mic .
După 20 de minute se presară pătrunjel verde tocat şi tocăniţa este gata.

luni, 14 noiembrie 2011

TARTA CU MERE SI SOS CARAMEL


Ingrediente pentru blat:
- 250 g făină
- 125 g unt
- 70 g zahăr praf
- 1 ou
un praf de sare
Ingrediente umplutură:
- 4 mere mari
- 2 ouă
- 2 linguri amidon
- 150 ml smântână
- 4 linguri zahăr pudră
- 100 g unt
Ingrediente sos caramel :
- 100 g unt
- 100 g zahăr
- 150 ml frişcă lichidă
Incepem cu prepararea blatului. Se frământă un aluat din făină, unt, zahăr pudră, sare şi ou. Se înfăşoară în folie şi se dă la frigider cca 30 minute.
Acum prepararea umpluturii: Se curăţă merele, se taie cubuleţe. Untul se freacă cu zahărul pudră până se obţine o compoziţie cremoasă, apoi se adaugă ouăle, smântâna, amidonul şi merele tăiate.
Se încinge cuptorul la 180 grade C. După 30 minute se scoate aluatul din frigider şi se întinde într-o tava de tartă unsă cu unt şi tapetată cu făină. Se acoperă cu o foaie de hârtie de copt şi se pun boabe de fasole pentru îngreunat apoi se dă la cuptor pentru 15 minute. Se scoate tava, se pune umplutura de mere şi se mai dă la cuptor pentru cca.30 minute
(sau mai mult, depinde de cuptor) la foc potrivit până ce umplutura se încheagă .
Se scoate tarta din cuptor şi se presară zahăr pudră amestecat cu scorţişoară: 1 lingură de zahăr cu 1/2 linguriţă scorţişoară.

Intr-o tigaie se topeşte zahărul până devine auriu - fără a se arde, se adaugă untul amestecând continuu şi după ce acesta se topeşte se adaugă frişca lichidă.

marți, 1 noiembrie 2011

TORT CU CREMA DE GUTUI


Ingrediente pentru blat:
- 2 ouă
- 150 g zahăr
- 50 ml ulei
- 50 ml lapte
- 150 g făină
- 5 linguri cacao
- 1/2 plic praf de copt
Ingrediente pentru cremă:
- 4 gutui mari (500 g curaţate de coajă şi sâmburi)
- 300 ml apă
- 250 g zahăr
- zeama de la 1/2 lămâie
- 250 g mascarpone
- 200 ml frişcă
- 1 plic întăritor pentru frişcă
- 20 gelatină + 150 ml apă rece
- ciocolată pentru ornat
Pentru început se decojesc şi se curăţă gutuile; într-o crăticioară se pune apa şi zahărul, se dă un clocot apoi se adaugă gutuile tăiate felii şi zeama de lămâie. Se fierb 5 - 8 minute.
Se lasă să se răcească.
Se scot câteva felii de gutui întregi şi se pun deoparte.
Pentru blat se bat ouăle cu zahărul; se înglobează uleiul şi laptele, apoi făina amestecată cu cacao şi praful de copt. Se pune aluatul în forma de copt tapetată cu hârtie de copt şi se coace 35 - 40 minute.

Se mixează gutuile rămase în suc, rezultînd o pastă fină. Se adaugă brânza mascarpone şi se amestecă uşor până se înglobează toată brânza. Gelatina se pune la înmuiat în 150 ml apă.

Se aşează blatul pe un platou şi se fixează de jur împrejur un inel . Se repartizează gutuile rămase pe blat.
Se încălzeşte foarte puţin vasul în care s-a topit gelatina apoi se toarnă peste piureul de gutui.
Se bate frişca, adăugând la sfârşit întăritorul. Se amestecă crema de gutui cu frişca şi se toarnă peste blat. Se dă la frigider cca 2 - 3 ore.

Deasupra se ornează cu gutui tăiate şi ciocolată rasă.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...