miercuri, 30 martie 2016

SALATA DE PASTE CU TON SI SOS PESTO


Revin cu o nouă reţetă ce conţine leurda. Planta cea mai apreciată a primăverii. De data aceasta, din leurdă am preparat un pesto aromat, numai bun de " îmbrăcat " nişte paste.
Ideeaa acestei reţete  am găsit-o în revista Clik! Poftă bună! din luna februarie. Eu am adaptat-o, înlocuind sosul pesto de rucola cu pesto de leurdă. 


 Ingrediente: 
- 300 g paste spirale
- 250 g roşii Cherry, tăiate jumătăţi
- 2 căţei de usturoi, tocaţi
- 4 buc. ceapă verde, tăiată rondele
- 1/2 ardei iute, feliat
- 100 g ton, din conservă
- sare
- piper

Ingrediente pentru sosul pesto:
- 1 legătură mare de leurdă
- 30 g arahide
- 100 g parmezan ras
- 1 căţel de usturoi
- 4 linguri ulei de măsline
- sare
- piper

Într-o oală mare se fierb pastele în apă cu sare, conform instrucţiunilor de pe ambalaj.
Pentru prepararea sosului pesto, se spală leurda, se usucă şi se taie grosier.
O punem în vasul blenderului alături de arahide, parmezan şi ulei de măsline. 


Când sunt tocate şi avem o pastă omogenă, se opreşte blenderul şi se adaugă sare şi piper după gust. 


Într-un castron mare se amestecă pastele fierte, scurse de apă, cu sosul pesto. Se adaugă ceapa, usturoiul, roşiile, ardeiul iute şi bucăţile de ton. Se omogenizează uşor potrivind de sare şi piper.



Salata aceasta fiind foarte apreciată, va trebui să o mai prepar cât timp mai găsesc leurdă. 


Poftă bună!

joi, 24 martie 2016

BRIOSE CU DOVLECEI


Deşi fotografiile brioşelor lasă de dorit, ceea ce nu-mi place de loc (fiind destul de târziu am făcut pozele pe fugă  ),  am stat pe gânduri să public sau nu această reţetă. Gustul brioşelor, în cele din urmă, a triumfat şi am hotărât să public reţeta.  
Ştim că dovlecelul este o legumă cam fără gust, dar introducerea leurdei în reţetă îl pune în valoare.
Cum leurda se găseşte din abundenţă pe tarabele din piaţă, nu ezitaţi şi preparaţi cât mai multe reţete cu această plantă atât de apreciată în bucătăria românească dar şi benefică pentru sănătatea noastră.



Ingrediente:
- 2 dovlecei (cca 400 g ), daţi pe răzătoarea cu găuri mari
- 100 g bacon, tăiat feliuţe
- 1 ceapă, tocată mărunt
- 3 ouă
- 130 g brânză Mozzarella uscată, rasă
- 70 g smântână
- 60 g făină
- 1 legătură leurdă, tocată 
- 2 linguri ulei de măsline
- 1/2 linguriţă bicarbonat de sodiu
- sare
- piper

Într-o tigaie mare se prăjeşte baconul. Când este prăjit pe jumătate, se adaugă uleiul de măsline şi ceapa şi se gătesc împreună 3 - 4 minute (până devine ceapa translucidă). Se adaugă dovlecelul continuând gătirea la foc moderat, până se evaporă apa lăsată de dovlecei. Se ia tigaia de pe foc, se adaugă leurda şi se lasă la răcit.


Se bat ouăle într-un castron, se adaugă smântână, sare şi piper după gust şi brânza rasă. Amestecul se încorporează în dovleceii răciţi, se  adaugă făina amestecată cu bicarbonatul de sodiu. Se amestecă uşor şi cu ajutorul unei linguri se împarte aluatul în tava pentru brioşe, unsă cu unt şi tapetată cu făină. 


Tava se pune în cuptorul preâncălzit, la 200 g C. unde se lasă cca 30 de minute. 


Brioşele se scot din tavă cât sunt calde. 



Poftă bună!

marți, 22 martie 2016

HUMUS ISRAELIAN


De data aceasta vin cu o porţie de humus preparat după reţeta bucătarului şef al restaurantului Zahav din Philadelphia SUA, Michael Solomonov,  care pentru a prepara această reţetă a vizitat toate restaurantele de hummus din Israel în încercarea de a găsi cea mai bună reţetă. În opinia sa humusul trebuie să aibă o textură bogată, cremoasă dar şi un gust uşor de alune. 



Ingrediente:
- 500 g năut uscat
- 1 lingură bicarbonat de sodiu
- 7 căţei de usturoi necurăţaţi
- 4 căţei de usturoi decojiţi
- 120 ml ulei de măsline + 1 ligură pt. decor
- 1/4 linguriţă chimen măcinat
- 3 linguri tahini
- 3 linguri suc proaspăt de lămâie
- sare
- boia de ardei
- pătrunjel verde tocat

Năutul se pune într-un bol încăpător, se acoperă cu apă amestecată cu bicarbonatul de sodiu, trecând peste nivelul năutului cu cca 2 cm. Se pune vasul în frigider şi se lasă peste noapte la rece. Astfel bicarbonatul va frăgezi şi va înmuia boabele de năut.
A doua zi se scurge năutul şi se trece pe sub un jet de apă rece. 
Se pun boabele de năut într-o cratiţă, se acoperă cu apă,, trecând peste nivelul năutului cu cca 2 cm. se adaugă căţeii de usturoi şi se pune cratiţa la foc moderat. Se fierbe cca 40 de minute, timp în care năutul trebuie să fie fiert. Se scurge apa în care a fiert într-o cană şi se păstrează 2 linguri de năut întreg. Restul năutului se pune în vasul blenderului alături de jumătate din apa păstrată, jumătate din ulei,  4 căţei de usturoi, chimenul măcinat, o lingură suc de lămâie şi jumătate din tahini. Se mixează până obţinem o cremă densă. Se scoate humusul într-un castron, apoi se încorporează restul de tahini, ulei de măsline şi sucul de lămâie rămas şi dacă este nevoie 2 - 3 linguri apă în care a fiert năutul. Se omogenizează şi se potriveşte de sare. 
Humusul se pune în vasul pentru servire şi cu ajutorul unui polonic se fac cerculeţe pentr a-i da forma specifică, se toarnă ulei de măsline, puţin suc de lămâie, se decorează cu boia de ardei şi boabe de năut întregi.


Humusul se serveşte cu pâine pita.
Poftă bună!
Reţeta o găsiţi aici.

joi, 17 martie 2016

PRAJITURA CU FISTIC IN STIL GRECESC


Prăjitura mea grecească seamănă puţin cu revani turcesc. Dar numai  puţin.
 Aceasta, spre deosebire de revani, care este foarte dulce şi foarte însiropat, are blatul uşor umed şi nu prea dulce datorită siropului cu zeamă de lămâie. 
Eu zic că este o prăjitură care se potriveşte lângă ceaşca de cafea din acest weekend. 


Ingrediente:
- 200 g iaurt grecesc
- 200 g unt moale
- 100 g fistic măcinat
- 240 g zahăr
- 4 ouă
- 250 g făină
- 1 praf de copt
- 125 g miere
- sucul stors de la 2 lămâi

Se încălzeşte cuptorul la 180 de grade C.
În vasul mixerului se freacă untul cu zahărul până dobţinem o cremă. Se adaugă câte un ou, mixând după fiecare şi la sfârşit iaurtul.  Făina se amestecă cu fisticul şi praful de copt şi se adaugă în compoziţia umedă câte o lingură, amestecând uşor după fiecare. 


Se toarnă aluatul în tava unsă cu unt şi tapetată cu făină şi se introduce în cuptorul preâncălzit unde se coace cca 45 - 50 de minute. Când este gata se scoate din cuptor şi se lasă prăjitura să se răcească cca 15 minute în tavă apoi se scoate din tavă pe un platou şi se împunge, pe alocuri,  cu o scobitoare. 
Se încălzeşte mierea în suc de lămâie, până la dizolvarea mierii, având grijă ca siropul să nu fiarbă.
Siropul fierbinte se distribuie treptat, cu o pensulă, peste prăjitură până la terminarea acestuia.


Se ornează cu fistic măcinat.


Poftă bună!

luni, 14 martie 2016

COTLETE UMPLUTE CU PESTO






Ingrediente pentru 4 persoane:
- 4 cotlete de porc fără os, de cca 2 cm grosime
- 3 linguri pesto de busuioc
- 90 g mascarpone
- 4 linguri ulei de măsline
- sare
- piper
- 8 roșii Cherry

Se amestecă pesto cu mascarpone.  Cotletele de porc se bat uşor. 
Cu un cuțit ascuțit se taie, pe lung, câte un buzunărel în fiecare cotlet. În fiecare se repartizează câte o linguriță cremă de pesto. Se închide buzunarul, se aplatizează ușor și se fixează cu scobitori. Se sărează, se piperează, se ung cu ulei de măsline și se lasă să se odihnească cca 15 minute.


Roșiile se taie jumătăți, se sărează și se amestecă ușor cu uleiul de măsline rămas. 
Se încinge tigaia - grill (sau grătarul) și se frige carnea 6 - 7 minute, pe fiecare parte. Când sunt gata, se pun într-un castron, se acoperă cu folie de aluminiu și se lasă cca 2 - 3 minute.
Cotletele se servesc alături de roșii sau lângă o porţie de cartofi prăjiţi avem un excelent prânz de duminică.



Poftă bună!

miercuri, 9 martie 2016

DOVLECEL UMPLUT CU FETA


Ce poate fi mai potrivit pentru cină decât o masă săracă în calorii. O porţie de dovlecel umplut cu brânză feta şi couş-couş are numai 150 calorii. Se găteşte uşor şi are puţine ingrediente. Iată cina perfectă. 


Ingrediente pentru 2 persoane:
- 2 dovlecei mici
- 50 g cous-cous
- 4 roşii Cherry
- 1 lingură capere, tocate
- 40 g brânză feta
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 crenguţă rozmarin
- 1/2 litru supă de legume
- sare
- piper
- pătrunjel verde, tocat

Se spală dovleceii, se şterg cu un prosop şi se taie jumătăţi pe lungime. Cu ajutorul unei linguri se scoate miezul din pulpă. Într-o tigaie încăpătoare se încălzeşte uleiul şi se sotează 3 - 4 minute miezul de dovlecei. Se pune piper şi puţină sare (atenţie ! şi brânza feta este sărată) apoi se ia tigaia de pe foc. 
Roşiile spălate se taie sferturi şi se pun peste miezul de dovlecel  în tigaie. La fel se adaugă brânza feta mărunţită cu o furculiţă, frunzuliţele de rozmarin şi capere tocate. 


Se adaugă cous-cous, se omogenizează uşor apoi se umple jumătăţile de dovlecel. 

 

Într-un vas pentru cuptor se aşează jumătăţile de dovlecel şi  se toarnă supa de legume.


Vasul se pune în cuptorul preâncălzit la 180 de grade, unde se lasă la copt cca 30 - 40 de minute. 


Dovleceii copţi se scot pe farfurie, se presară cu frunze de pătrunjel verde tocat şi roşii Cherry . 



sâmbătă, 5 martie 2016

PANCAKES CU AFINE SI SIROP DE ARTAR


Ştim că americanilor dar şi canadienilor, le place să mănânce la micul dejun clătite. Clătite de dimensiuni mici, groase, numite pancakes. Cu aproximativ aceleaşi  ingrediente pentru aluat ca şi  la clătitele noastre preparăm vestitele pancakes. 
Ei le servesc cu sirop de arţar şi unt, noi cu diferite dulceţuri. 


Ingrediente:
- 1 ou
- 80 - 100 ml lapte
- 140 g făină
- 1 lingură de zahăr
- 1 linguriţă praf de copt
- un praf de sare
- 1 cană afine (pot fi congelate)
- unt
- sirop de arţar

Într-un castron mare se bate oul cu puţină sare. Se adaugă laptele şi ingredientele uscate. Se omogenizează uşor şi la sfârşit se punem afinele. 


 Într-o tigaie se încălzeşte, la foc mic spre mediu,  puţin unt (cât să fie un strat subţire pe suprafaţa tigăii), şi cu ajutorul unui polonic mic se pune câte o porţie de aluat rezultând câte o clătită mică. Clătitele se lasă la prăjit până devin uşor maro pe fiecare parte.


Clătitele se păstrează la cald până s-au făcut toate, apoi se servesc cu sirop de arţar sau unt. 


miercuri, 2 martie 2016

CIUPERCI IN SOS GORGONZOLA


Sosul de brânză cu mucegai şi ciuperci se potriveşte foarte bine la carnea de pui gătită la grătar sau prăjit în tigaie. Un piept de pui la grătar "îmbrăcat" în sos  de ciuperci cu brânză este foarte gustos, dat fiind că pieptul de pui este o carne destul de fadă.
La acest sos puteţi folosi ce brânză cu mucegai aveţi şi, de asemenea, orice fel de ciuperci. Dacă aveţi mai multe soiuri, cu atât mai bine. Eu am folosit champignon negre. 


Ingrediente:
- 300 g ciuperci, tocate
- 250 ml sherry
- 200 ml smântână pentru gătit
- 100 g brânză gorgonzola
- 1 linguriţă sos Worcestershire
- 20 g unt
- 2 buc. ceapă verde, tocată
- 2 căţei de usturoi, tocat
- 1 lingură făină
- sare
- piper negru măcinat

Într-o tigaie încăpătoare se topeşte jumătate din cantitatea de unt la foc mediu; se pune ceapa şi usturoiul şi se prăjesc cca 5 minute, până se înmoaie, amestecând ocazional. 


Se adaugă ciupercile  şi se gătesc, amestecând  uşor, timp de 4 - 5 minute. 


Se toarnă sosul  Worcestershire, smântâna dulce şi sherry şi se gătesc la foc mic cca 5 - 7 minute. 


Într-o crăticioară, la foc mic, se topeşte untul rămas, se adaugă făina, amestecând constant cca 1 minut (nu se rumeneşte). Se adaugă sosul cu ciuperci,  amestecând uşor până se îngroaşă (cca 2 minute).
Se pune brânza Gorgonzola, se potriveşte de sare şi piper, amestecând continu până când brânza se topeşte. Se serveşte fierbinte alături de carne de pui. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...