vineri, 19 iulie 2013

PRAJITURA CU CREMA DE CAISE




Săptămâna aceasta la ordinea zilei au fost caisele. Iată ce vă propun pentru weekend din minunatele fructe aurii,  parfumate, uşor acrişoare şi pline de vitamine.


Ingrediente pentru foi:
- 4 ouă
- 130 g zahăr
- 120 g făină
- 20 ml ulei
- 1 linguriţă praf de copt
- un praf de sare

Se încălzeşte cuptorul la 180 grade C.
Se separă albuşurile de gălbenuşuri; albuşurile se bat spumă cu un praf de sare; gălbenuşurile se freacă cu zahăr până devin albe şi spumoase; se adaugă uleiul şi, cu ajutorul unei spatule, se încorporează jumătate din făina amestecată cu praful de copt, albuşurile apoi restul de făină.  Compoziţia se împarte în două părţi egale. În tava tapetată cu hârtie de copt se pune o parte din compoziţie, se întinde uniform în tavă şi se dă la cuptor pentru 20 de minute la o temperatură de 180 grade C. La fel se procedează şi cu a doua foaie.  

Ingrediente pentru cremă:
- 700 g caise + 100 g zahăr
- 400 g lapte condensat
- 300 ml  frişcă
- 50 ml lapte
- 1 plic zahăr vanilat
- 1 plic întăritor de frişcă
- 10 g gelatină granulată

Mai întâi se prepară un piure de caise: se spală caisele, se îndepărtează sâmburii şi se pun într-o crăticioară împreună cu zahărul; se fierb aproximativ 15 minute la foc mic amestecând mereu. După răcire se pun într-un vas mai înalt şi cu ajutorul unui blender se formează piureul de caise.
 Din piureul format se scot 6 linguri de piure şi se pun deoparte. 
Gelatina se pune într-un vas şi se hidratează în 50 ml apă rece. După 10 minute vasul  se încălzeşte puţin deasupra focului până se dizolvă cristalele, se adaugă laptele, se amestecă apoi se încorporează în laptele condensat. Se dă pentru  10 minute la rece. 



Se bate bine frişca, se adaugă întăritorul apoi se încorporează laptele condensat şi la sfârşit piureul de caise.
Crema rezultată se împarte în două părţi aproximativ egale. În tava în care am copt foile, tapetată cu folie alimentară, se pune prima foaie unsă cu 3 linguri de piure de caise, se întinde  uniform o parte din cremă, punem a doua foaie unsă cu piure şi acoperim cu restul de cremă.


Se ornează cu frişcă.


Poftă bună!

joi, 11 iulie 2013

VISINE SUB CRUSTA


Încă se mai găsesc vişine prin pieţe aşa că pentru acest weekend vă propun o prăjitură delicioasă. Blat moale,  uşor umed şi o crustă dulce, crocantă  ce acoperă vişinele puţin acrişoare. 


Ingrediente pentru crustă:
- 30 g unt
- 45 g făină
- 45 g zahăr tos
- 35 g zahăr brun
- 1/2 linguriţă scorţişoară

Ingrediente pentru blat:
- 180 g făină
- 115 g unt
- 150 g zahăr
- 2 ouă mari
- 50 g lapte bătut
- 1 linguriţă praf de copt
- 1/2 linguriţă esenţă de migdale
- 3/4 linguriţă esenţă de vanilie
- o priză de sare
- 350 g vişine fără sâmburi

Se amestecă ingredientele pentru crustă rezultând un aluat granulos.  Se lasă deoparte la rece.


Pentru blat se amestecă făina, sarea şi praful de copt. Untul şi zahărul se pun în vasul robotului şi se mixează până rezultă o cremă pufoasă. Se adaugă ouăle pe rând, esenţa  vanilie şi cea de migdale. Continuând amestecarea la o viteză mai mică se adaugă jumătate din făină, laptele bătut şi restul de făină. 
În tava mică de 18/28 cm tapetată cu hârtie de copt se pune aluatul, se repartizează visinele şi la sfârşit aluatul pentru crustă. 


Tava se pune în cuptorul preâncălzit unde se lasă la copt 30 - 40 minute la o temperatură de 190 grade C. 


După răcire se scoate din tavă  şi se porţionează. La mine nu a mai fost cazul, fiind gata porţionată.



Prăjitura  am preparat-o după reţeta Marthei Stewart.
Poftă bună!

luni, 8 iulie 2013

CUBURI CU PIERSICI AROMATE CU NESS


Dacă-i vară atunci să profităm din plin de multitudinea de legume şi fructe ce ni le oferă. 
Piersicile se află printre fructele mele preferate aşa că le folosesc şi în prăjituri.  Mi-au ieşit nişte cubuleţe cu piersici foarte bune, blat umed în interior şi o aromă discretă de cafea ness. 


Ingrediente: 
- 3 ouă
- 200 g unt
- 250 g zahăr brun
- 150 ml lapte
- 280 g făină
- 2 linguriţe cafea solubilă - ness
- 1 plic praf de copt Dr.Oetker
- 1/2 linguriţă bicarbonat de sodiu 


Se separă ouăle; gălbenuşurile se freacă bine cu zahărul, 


se adaugă untul şi se amestecă până ce se obţine o pastă cremoasă. Se pune laptele şi la sfârşit făina amestecată cu praful de copt, bicarbonat şi ness. Se adauga albusurile batute spuma cu un praf de sare.



Aluatul obţinut se toarnă  într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Deasupra se repartizează felii de piersici. 


Tava se pune în cuptorul preâncălzit şi se coace 30 - 35 minute la 190 grade.


Se ornează cu felii de piersici şi se pudrează cu zahăr. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...