joi, 28 martie 2013

CUPCAKES CU MORCOVI



În aşteptarea primăverii, dar şi a sărbătorilor Pascale catolice care tocmai se anunţă, vă propun aceste cupcakes cu morcovi numai bune de savurat lângă cafea în dimineaţile de sărbătoare. 



 Ingrediente pentru 15 bucăţi:
- 225 g făină
- 1 linguriţă praf de copt 
- 1/2 linguriţă bicarbonat de sodiu
- 3/4 linguriţă sare
- 1/4 linguriţă scorţişoară
- 1/2 linguriţă ghimbir ras
- 1/4 linguriţă pudră de nucşoară

- 320 g morovi raşi 
- 170 g unt topit
- 200 g zahăr brun 
- 1 ou mare
- 2 linguri iaurt
- 1/4 linguriţă extract de vanilie ( sau esenţă de vanilie)


Intr-un castron se amestecă ingredientele uscate: făină, praf de copt, bicarbonat, sare, scorţişoară, nucşoară. 
În alt castron se amestecă ingredientele umede: untul topit, zahăr brun, ou, iaurt şi vanilie.
Morcovii se amestecă cu răzătura de ghimbir. 


Morcovii se încorporează în ingredientele umede apoi se adaugă, pe rând, câte 3-4 linguri ingrediente uscate


amestecând continuu până la terminarea amestecului de ingrediente uscate. 


Aluatul obţinut se împarte în tava de brioche tapetată cu hârtii speciale.
Tava se dă la cuptor pentru 30 - 35 minute la 200 grade. 


Ingrediente pentru cremă:
- 250 g mascarpone
- 50 g unt moale
- 125 g zahăr pudră
- 1 1/2 linguriţă extract de vanilie (sau esenţă)
- 1 lingură coajă rasă de portocală

Se mixează untul cu zahărul pudră până devine spumos. Se adaugă crema mascarpone, vanilia şi coaja rasă de portocale. Cu ajutorul unei linguriţe se repartizează crema pe fiecare prăjiturică


Au un aspect îmbietor, sunt aromate, simplu si rapid de preparat. 



Mulţumesc celor de la pbs.food implicit a bucătarului "dulce" Jhon Barricelli. 

marți, 26 martie 2013

GRATIN DE BROCCOLI CU PUI


În căutarea pe internet de noi reţete îţi dai seama de multitudinea de oferte pe care acesta ţi le oferă indiferent de ce ai căuta. Cred că cele mai multe pagini pe internet sunt dedicate reţetelor culinare. Ai de unde alege. Sunt reţete şi mai sofisticate şi mai simple, mai ieftine, mai scumpe, etc. 
Mâncărurile la caserolă sunt foarte căutate pe internet.  Modul de preparare, simplitatea reţetelor sau a ingredientelor le fac foarte apreciate şi căutate. La noi în casă nu trece o săptămână fără o caserolă.   


Ingrediente:
- 4oo g broccoli
- 1 piept de pui
- 20 g unt
- 3 linguri ulei de măsline
- 2 linguri de făină
- 2 căţei de usturoi
- 1 ceapă mică
- 100 ml supă de pui
- 150 ml lapte
- 100 g smântână
- 5 roşii uscate în ulei de măsline
- 1 linguriţă capere
- 250 g brânză mozzarella
- 40 g parmezan ras
- 3 linguri pesmet mare făcut în casă
- sare şi piper

Într-o tigaie mare se pune la încins untul şi 1 lingură de ulei. Pieptul de pui se taie cubuleţe, se pune în tigaie  şi se prăjeşte  pe toate părţile până ce acesta se rumeneşte şi devine uşor roşiatic. 

Se scoate pieptul de pui din tigaie şi se pune ceapa tocată. Se căleşte puţin apoi se adaugă usturoiul tăiat feliuţe. Se lasă împreună 1 minut, se adaugă făina se rumeneşte puţin apoi se stinge cu supa de pui şi lapte. Se adaugă smântâna şi brânza tăiată cubuleţe, amestecând continuu până ce aceasta din urmă se topeşte. Se condimentează cu sare şi piper  apoi sosul se pune la rece.


Cu uleiul rămas se unge un vas de cuptor. Broccoli se aranjează în vas, se adaugă pieptul de pui, jumătate din roşiile uscate tăiate fâşii şi capere. 

Se toarnă sosul de brânză, restul roşiilor tăiate, 


se acoperă cu parmezanul amestecat cu pesmet, se bate uşor vasul de masă pentru ca sosul să cuprindă şi ingredientele din stratul inferior apoi se dă la cuptor. 


Se coace la o temperatură de 220 grade timp de 35 - 40 de minute. 


Broccoli şi pieptul de pui în sosul cremos şi crusta crocantă este o mâncare delicioasă.  


Îmi place internetul. Îţi oferă atât de multe reţete. Ai de unde alege un mic dejun, un prânz, o cină. 
Sau măcar o idee ca cea de faţă. Mulţumesc skinnytaste.com.

joi, 21 martie 2013

CUPCAKES SUB CUPOLA DE COCOS


Aceste cupcakes sunt dedicate iubitorilor de cocos. Crema este un deliciu. 


Iată ce am folosit pentru 12 bucăţi:
- 200 g făină
- 2 ouă mari
- 125 g unt
- 150 g zahăr pudră
- 50 g zahăr brun
- 50 g cacao
- 200 ml apă fierbinte
- 1/2 plic praf de copt
- 1/4 linguriţă bicarbonat
- 1/4 linguriţă sare 

Mai întâi se porneşte cuptorul  la 180 grade C.
Se încălzeşte apa şi se pune în ea cacao. Se dizolvă, se pune pe foc, se dă un clocot apoi se pune la rece.
Făina se amestecă cu praful de copt, bicarbonatul şi sarea. 



În vasul mixerului se pun zahărul, zahărul brun şi untul. Se mixează până când amestecul devine cremos. 


Se adaugă ouăle unul câte unul amestecând după fiecare,  crema de cacao apoi făina amestecată cu prafurile de creştere. Aluatul rezultat se repartizează în tava specială tapetată cu hârtiile speciale. Se dă tava la cuptor pentru 20 - 25 minute. 


Între timp se prepară crema:
- 60 g unt
- 250 g mascarpone
- 125 g fulgi de nucă de cocos
- 330 g zahăr pudră
- 1 linguriţă extract de vanilie

Se pune untul şi brânza mascarpone în vasul mixerului. Se omogenizează apoi se adaugă nuca de cocos,  vanilia şi zahărul pudră. Va rezulta o cremă densă, fermă,  care se repartizează cu ajutorul unei linguri pe fiecare prăjiturică, apoi cu un cuţit se nivelează ca în fotografia de mai jos. 


Toppingul de cocos se îmbracă în ciocolată. Se poate prepara o glazură de ciocolată sau se foloseşte glazură gata preparată aşa cum am folosit şi eu. 


Poftă bună!

sâmbătă, 16 martie 2013

SOMON LA GRATAR


O cină uşoară  sau un prânz delicios. Indiferent pentru ce masă a zilei  alegeţi consumarea acestui  preparat vă spun că nu o să regretaţi. Nu este o reţetă complicată.  Iată ce am folosit:


- 3  medalioane de somon
- 1 lingură cimbru uscat
- 1 linguriţă rozmarin uscat
- 1 lingură sos de soia
- 1 lingură muştar franţuzesc
- 1/2 linguriţă piper 
- sare
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 lămâie
- 1/2 linguriţă pastă de ardei iute Eros Pista

Se spală şi se curăţă de solzi şi oase somonul (dacă mai este cazul) apoi se tamponează cu un şervet.
Intr-un borcan se pun cimbru, rozmarin, sos de soia, muştar, piper, ulei şi zeama stoarsă de la o jumătate de lămâie. Se închide borcanul şi se agită de câteva ori  pentru a se amesteca ingredientele. Sosul rezultat se pune peste medalioanele de somon, se amestecă bine  şi se dă la frigider pentru 2 - 3 ore.
Medalioanele de somon se pun pe grătarul încins unde se lasă 7-10 minute pe o parte apoi se întorc cu ajutorul unei palete şi se mai lasă pe grătar 6 - 7 minute. Pe bucata mea de somon am pus şi pastă de ardei iute. 


Un deliciu. Noi l-am servit cu broccoli dar este la fel de bun lângă o garnitură de cartofi sau alte legume.


Poftă  bună!

duminică, 10 martie 2013

COTLET DE PORC LA TAVA



Cotletul de porc este o carne care se pretează foarte bine a fi pregătit  şniţel, friptură, pe grătar, la frigărui, etc. Eu, de data aceasta, l-am pregătit cu sos de roşii la cuptor. 


- 7 felii cotlet de porc
- 6 căţei de ursturoi
- o conservă de roşii cubuleţe în sos tomat -400 g
- 1 cană (200 ml ) supă de legume
- 1 lingură cimbru uscat
- 2 foi de dafin
- sare, piper
- 3 linguri ulei
- pătrunjel verde

Se preâncălzeşte cuptorul fixându-l la 200 grade C. Feliile de cotlet se spală apoi se şterg cu un şervet.
Căţeii de usturoi se curăţă şi se pun într-o tigaie cu ulei încins. Se lasă aproximativ 1 minut, timp în care  aroma de usturoi va trece în ulei. 


Se scot căţeii de usturoi din tigaie şi în uleiul aromat se pun feliile de cotlet pudrate cu sare, piper şi boia. 
Se prăjesc 1 - 2 minute pe ambele părţi. 
Se scot feliile de cotlet din tigaie şi se pun într-o tavă de cuptor alături de usturoiul prăjit. 


Peste cotlete se pun supa de legume, roşiile în sos tomat şi mirodeniile. 


Se scade temperatura cuptorului la 170 grade C . Tava se acoperă cu folie de aluminiu şi se dă la cuptor pentru o oră.


Se scoate folia de aluminiu apoi tava se mai introduce în cuptor pentru 15 minute.
Se scoate tava din cuptor şi se presară pătrunjel verde.


Cotletele se servesc cu piure de cartofi.
Poftă bună!

vineri, 8 martie 2013

TIRAMISU CU CIOCOLATA


Dragele mele, azi, de 8 Martie, vreau să vă îndulcesc cu o prăjitură delicioasă şi să vă doresc să fiţi iubite şi fericite alături de cei dragi vouă. La mulţi ani !


Ingrediente:
- 20 pişcoturi
- 250 g mascarpone
- 3 ouă 
- 7 linguri de zahăr
- 50 g fulgi de ciocolată
- cafea espresso

Ouăle întregi (nu cred că este cazul să vă mai spun că ouăle trebuie să fie de la găini crescute la curte, foarte proaspete) se pun în vasul mixerului şi se bat cu zahărul, la viteză maximă, aproximativ 10 minute, timp în care acestea îşi vor dubla volumul. 


Se reduce viteza robotului la  minim şi se adaugă brânza mascarpone. Se amestecă uşor până la încorporare,


apoi se adaugă fulgii de ciocolată. După cum vedeţi a ieşit o cremă bine legată şi groasă ca o maioneză. 


În vasul în care se montează tortul punem două linguri cremă, o întindem pe toată suprafaţa vasului apoi se pun pişcoturile însiropate în cafea, unul lângă altul. Se acoperă cu cremă, un rând de pişcoturi, cremă, pişcoturi, cremă.  


Pentru finisare, peste ultimul rând de cremă se presară ciocolată rasă.
Prăjitura aceasta am preparat-o cu ceva timp în urmă, consider că este potrivită pentru orice ocazie, aşa că acum a venit momentul să v-o prezint şi vouă. 
Noutatea la această prăjitură este faptul că ouăle se bat întregi cu zahărul şi nu separat aşa cum este cunoscută cealalată variantă de preparare.

marți, 5 martie 2013

FRIGARUI DE PORC CU SOS DE CIUPERCI



Când ai în frigider o bucată de cotlet de porc ce ai putea să pregăteşti rapid,  fără a apela la veşnica friptură cu piure de cartofi? Inspectând mai adânc frigiderul am dat şi peste nişte ciuperci care se cereau cam de multişor preparate. Meniul este deja alcătuit! Frigărui de porc cu sos de ciuperci.  


Ingrediente :
- 400 g cotlet de porc
- 500 g ciuperci
- 100 g smântână
- 20 g unt
- 1 căniţă apă ( cam 100 ml)
- sare, piper
- 1/2 cub knorr de legume
- 1 lingură amidon de porumb
- pătrunjel verde
- beţişoare de lemn pentru frigărui

Mai întâi se pregătesc  ingredientele: cotletul spălat se taie cubuleţe nu foarte mari; ciupercile se spală şi se taie în patru sau, cele mai mari, în sferturi; beţişoarele de lemn se pun în apă pentru a nu se arde în timpul preparării frigăruilor.
Într-o crăticioară se topeşte untul, se adaugă ciupercile feliate, se amestecă de câteva ori apoi se adaugă cubul knorr, sare şi piper. Se lasă la fiert în sucul propriu 5 - 7 minute. Amidonul se amestecă cu apa apoi se adaugă peste ciupercile fierte. Se lasă să fiarbă 2 minute apoi se trage vasul deoparte şi se adaugă smântâna. Se amestecă, se pune vasul pe foc să dea un clocot, se stinge flacăra aragazului şi se adaugă pătrunjel verde.


Cuburile de cotlet de porc se condimentează cu piper şi sare apoi se înşiră pe beţele pentru frigărui. Frigăruile se pun pe plita grătarului încins. Eu am folosit un grătar electric. 


Frigăruile se pot servi numai cu sos de ciuperci sau lângă o garnitură de orez. 

vineri, 1 martie 2013

PRAJITURA "BOEMA"


Pentru acest weekend, primul din primăvara acestui an, vă propun o prăjitură care se realizează extrem de simplu. Pe cât de simplu este de realizat, pe atât este de delicioasă şi este foarte cunoscută. Se găseşte în aproape toate cofetăriile şi este printre preferatele mele. Sigur aţi servit-o şi voi în cofetărie, măcar o dată. 
   Eu am preparat-o în urmă cu vreo două săptămâni. Pentru blat am folosit reţeta de la amandină, puţin modificată,  iar la cremă un ganache de ciocolată cu lapte. Un deliciu de prăjitură. 


Ingrediente pentru blat:
- 6 ouă
- 200 g zahăr
- 200 g făină
- 30 g cacao
- 5 linguri apă rece
- 2 linguri zahăr 
- 40 ml ulei
- 1 plic praf de copt Dr. Oetker

 Cele două linguri de zahăr se caramelizează uşor şi se stinge cu apa rece. Se lasă pe foc până se topeşte caramelul. Se pune la rece. Cuptorul se încălzeşte la 180 grade.
Se separă ouăle; albuşurile se bat spumă. Se adaugă zahărul şi se bate cu mixerul până ce acestea se întăresc. Se adaugă caramelul, gălbenuşurile unul câte unul şi la sfârşit uleiul. Se scoate vasul mixerului  în care am bătut albuşurile de pe suport şi se adaugă, pe rând , câte o lingură de făină amestecată cu cacao şi praf de copt. Se amestecă uşor cu o spatulă. Compoziţia se pune în tava tapetată cu hârtie de copt şi se coace aproximativ 30 minute  

Ingrediente pentru crema ganache:
- 170 g ciocolată cu lapte
- 200 g frişcă lichidă.

Frişca lichidă se pune într-o crăticioară pe foc mic. Ciocolata se mărunţeşte cu ajutorul unui cuţit şi se adaugă la frişca fierbinte. Se lasă vasul pe foc până se topeşte ciocolata, amestecând continu, având grijă ca frişca să nu fiarbă. Vasul se pune la frigider pentru 3 - 4 ore sau  peste noapte. A doua zi mixaţi frişca până se întăreşte bine. 


Ingrediente pentru sirop:
- 160 g zahăr
- 350 ml apă
- esenţă de rom 

Pentru prepararea siropului se fierb 10 minute zahărul cu apa. Se stinge focul şi se adaugă esenţa de rom. Se dă la rece.  După răcirea blatului acesta se porţionează şi se însiropează bine. 


Pentru glazurarea prăjiturilor am folosit o cutie de 200 g glazură de ciocolată lichidă Dr. Oetker
Bucăţile de prăjitură se distanţează între ele pentru a permite şi glazurarea marginilor acestora. Se lasă câteva minute la frigider pentru a se întări glazura apoi se trece la următoarea etapă.


Cu ajutorul unui poche şi a unui dui mai mare se pune câte o rozetă de cremă ganache pe fiecare bucată de prăjitură, 


apoi câte o rozetă, mai bogată, de frişcă.


Acum vă poftesc la cîte o porţie de "Boema". 


Ca la cofetărie!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...