joi, 30 aprilie 2015

PIDE MIXTA


Pide mixtă sau Karişik Pide poate înlocui cu succes sandviciurile luate cu noi într-o excursie sau drumeţie la sfârşit de săptămână. După ce  Kasarli Pide a fost foarte apreciată la micul dejun, pentru acest sfârşit de săptămână am mai adăugat câteva ingrediente şi mi-.a ieşit Karişik Pide. 



Aluatul pentru 4 porţii (2 persoane) se prepară din :
 - 280 g făină
- 150 ml lapte
- 1 ou mic
- 2,5 linguri ulei de măsline
- 1 linguriţă zahăr
- 1 linguriţă sare
- 2 linguriţe drojdie uscată

Mersul preparării aluatului l-am descris şi la Kasarli Pide .

Ingrediente pentru umplutură:
- 4 ouă
- 100 g caşcaval
- 1 buc. cârnat din carne de vită

Peste aluatul întins în foaie subţire se presară caşcaval şi pătrunjel tocat, se pun câteva felii de cârnat, apoi se ridică marginile aluatului şi se presează la ambele capete pentru a nu se desface.



Se prinde "bărcuţa" de cele două capete şi se mută în tava tapetată cu foaie de copt. Într-un capăt al "bărcuţei", în interiorul ei, se sparge câte un ou care se pudrează cu sare, piper şi boia. 



Tava se pune în cuptorul încins la 180 de grade şi se coace pizza cca 15 - 20 de minute.


Scoasă din cuptor, caldă, se taie felii şi se serveşte alături de murături sau ardei iute.


Poftă bună!

luni, 20 aprilie 2015

SPARANGHEL CU SOS BECHAMEL


Pentru că primăvara este anotimpul sparanghelului, să profităm din plin de acest lucru. Eu l-am pregătit, de data aceasta, cu un sos bechamel. Pentru acest fel de mâncare puteţi folosi sparanghel alb sau verde.  Foarte bun!


Ingrediente:
- 500 g sparanghel verde
- 300 g cartofi noi
- 20 g unt
- coaja rasă de la o lămâie
- sare, piper
- 10 fire arpagic (chives)

Ingrediente sos bechamel:
- 3 gălbenuşuri
- 250 g unt topit 
- 3 linguri de apă rece
- l lingură suc de lămâie
- sare
- piper alb

Sparanghelul se curăţă de de coajă (numai o treime din lungimea bazei), se îndepărtează 1 - 2 cm din tulpină (partea mai tare a acesteia) şi se fierbe în apă cu sare cca 30 de minute.  Sparanghelul alb se fierbe în cca 20 de minute.

Pentru sosul bechamel se pun gălbenuşurile şi apa într-un vas cu pereţii groşi şi se amestecă timp de cca 1 minut pentru omogenizare. Vasul se pune pe bain-marie (ATENTIE! apa să fie fierbinte, nu trebuie să fiarbă) şi se amestecă continuu, în acelaşi sens, până când gălbenuşurile se îngroaşă, ca o maioneză mai subţire sau ca un sos. În acest moment se ia vasul de pe foc şi se adaugă, lingură cu lingură, untul topit. Aveţi grijă ca untul să nu fie fierbinte numai puţin călduţ.  Când untul este încorporat în totalitate şi sosul este gata, se condimentează cu sare, piper şi sucul de lămâie. 


Cartofii spălaţi cu o perie pentru a îndepărta coaja subţire şi fină se fierb, pentru 10 - 13 minute,  în apă cu sare. Se scurg de apă, se taie jumătăţi apoi se prăjesc  în unt pe fiecare parte. Se pudrează cu piper, se presară chives tocat şi coaja de lămâie. 


Sosul bechamel se distribuie imediat peste sparanghel şi se serveşte alături de cartofi. 


Poftă bună!

marți, 7 aprilie 2015

SALATA DE RIDICHI CU IAURT




Deși suntem în luna aprilie primăvara nu vrea să ni se arate. Singurele semne de primăvară ar fi cele din piețe, unde, pe mesele comercianților, se află buchețele de leurdă, legături de ridichi și ceapă verde. 
Folosind legumele proaspete am pregătit o salata răcoritoare de primăvară.


Ingrediente:
- 1 legătură de ridichi ( 4-5 buc.)
- 1 legătură de ceapă verde ( 5 buc.)
- 10 fire arpagic
- 1 castravete verde 
- 250 ml iaurt gras
- sare

Se spală foarte bine legumele. Se îndepărtează frunzele de la ridichi și rădăcinile de la ceapă și ridichi. Se feliază subțire castravetele și ridichile. Ceapa și arpagicul se toacă. 
Intr-un castron încăpător se amestecă feliile de castraveți, ridichi, ceapă verde și arpagic. Se sărează după preferință, se adaugă iaurtul apoi se omogenizează.






Poftă bună!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...