miercuri, 29 aprilie 2009

GALUSTE DIN OUA PENTRU SUPA

Ingrediente:

- 1 ou mare

- 2 linguri cu varf de faina

- sare

Intr-un bol se bate oul cu putina sare, se adauga faina;

se amesteca usor, numai prin rasturnare, pana se incorporeaza toata faina.

Se ia o lingurita, se uda in supa care fierbe si se iau pe lungul ei galuste de circa 3 cm lungime si circa 2 cm grosime care, apoi se pun in supa .

Se aseaza capacul la oala si dupa ce galustele au dat in clocot se lasa la fiert, la foc mic, 10 - 12 minute, pana ce isi dubleaza volumul.

Se pot folosi la supa de gulas-leves, supa de mazare, supa de rosii, ciorba de legume, tocanita de cartofi, etc.

luni, 27 aprilie 2009

GALUSTE CU GRIS PENTRU SUPE

Ingrediente:
- 2 oua
- sare
- o lingura de ulei
- gris
Albusul de la doua oua se bat spuma tare impreuna cu un praf de sare. Se adauga galbenusurile, o lingura de ulei; se bate de 4-5 ori sa se amestece putin apoi se pune gris (pentru un ou cu greutatea de 60 gr sunt necesare 90 gr de gris). Se amesteca usor numai prin rasturnare.
Intr-o cratita cu o suprafata mai mare se pune apa cu sare, se pune pe foc. Se uda o lingura in apa si cu ea se iau din marginea compozitiei galuste care se pun unele langa altele. Galustele se iau tot timpul numai din marginea compozitiei, fara sa se mai amestece in ea. Se fierb in clocote mici, 12-15 minute ( dupa 7-8 minute galustele se intorc); isi vor mari de trei ori voluml si vor fi pufoase fara sa se imprastie. Dupa ce sunt fierte, galustele se iau cu spumiera si se pun in supa.

FRECATEI PENTRU SUPA

Ingrediente:
- 1 ou
- 130 / 150 gr faina
- putina sare
Oul se sparge intr-un castron, se bate bine cu furculita impreuna cu sarea, apoi se amesteca cu cca.100 gr faina, obtinandu-se o coca mai vartoasa, care se framanta, apoi, pe masa, presarand mereu faina, pana cand aceasta nu se mai poate incorpora; aluatul ramane tare. Se rade, apoi coca pe razatoarea cu gauri mari, pe cat posibil sa fie cat mai lungi. Frecateii se intind pe masa, sa se ususce putin, apoi se adauga in supa care clocoteste.

CIORBA TARANEASCA DE VACUTA



Ingrediente:
- 300 gr carne de vaca
- 1 morcov
- 1 radacina de patrunjel
- 1/2 radacina de telina
- 1 ceapa mijlocie
- 5 cartofi
- 3 fire de ceapa verde
- 1/2 ardei gras galben
- 1/2 ardei gras rosu
- 2 oua
- 100 gr frecatei pentru supa
- 100 ml bulion de rosii
- sare
- piper
- otet
- o lagatura patrunjel verde
Carnea de vita se spala, se taie bucatale si se pune la fiert in 2 l apa rece cu sare; se fierbe aproximativ o ora, la foc mijlociu. Cand carnea este fiarta pe jumatate se adauga legumele curatate si taiate cubulete, mai putin cartofii, frecateii, ardeiul si ceapa verde, care se pun mai tarziu, la fel si bulionul .
Se potriveste de sare si piper si se mai fierbe 30 minute. La sfarsit se pune otet, dupa gustul fiecareia. Se adauga ouale batute bine si amestecate cu putina zeama din supa. Se lasa sa mai fiarba cateva clocote, apoi se ia de pe foc, se aromeaza cu leustean si patrunjel verde tocat.

duminică, 26 aprilie 2009

GARNITURA DE OREZ CU LEGUME


Ingrediente:
- 150 gr orez
- 3 linguri de ulei
- 2 fire de ceapa verde
- un morcov
- 1/2 ardei rosu
- 50 gr boabe de porumb dulce
- 50 gr mazare boabe din conserva
- 1/2 lingurita Knorr
- sare
Orezul spalat se pune intr-o cratita impreuna cu uleiul, ceapa verde taiata inele si ardeiul taiat cubulete; se lasa putin sa se rumeneasca si legumele sa-si dezvolte aromele; se stinge cu o cana cu apa, se adauga morcovii taiati rondele, sare si Knorr, boabele de porumb si de mazare si se lasa sa fiarba la foc mic, acoperit, pana scade tot lichidul si orezul se inmoaie, ramanand intreg.
Pentru servire la masa, am uns un bol de dimensiuni reduse cu ulei, l-am umplut cu orez, presandu-l bine si apoi am rasturnat pe o farfurie. Aceasta garnitura se preteaza foarte de bine la fripturile de pui.

PULPE DE PUI PRAJITE

Pulpele de pui se spala, se scoate pielitele de pe ele, se clatesc apoi se usuca; intr-un castronel am pus sos de soia, piper, curry, ulei de masline, foarte putina zeama de lamaie, 3 cepe verzi taiate marunt, 2 catei de usturoi taiati feliute; am acoperit vasul cu folie si am dat pulpele la frigider pentru marinat cam 3 ore; era destul si mai putin timp dar m-am luat cu altele...
am scos pulpele si le-am pus in tigaie la prajit, acoperite cu sosul in care s-au marinat.

La masa le-am servit cu garnitura de orez cu legume.

PAPANASI DIN BRANZA DE VACI


Desi a trecut numai o saptamana de la Paste, parca imi era dor de ceva dulce. Prin frigider sau camara nu prea aveam mare lucru, sambata fiind plecata din oras nu am fost la cumparaturi, am gasit o pungulita cu branza de vaci; imediat mi-a fugit gandul la niste papanasi vazuti pe un blog drag mie, dana2dor; avand toate cele de trebuinta, nu mare lucru, am inceput sa prestez.
Ingrediente:
- 500 gr branza de vaci
- 2 oua
- 1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu cu putina zeama de lamaie
- 3 linguri de zahar
- vanilie
- smantana dulce
- putina sare
- faina cat cuprinde
Branza de vaci am maruntit-o bine; am adaugat ouale, vanilia, zaharul, sarea si bicarbonatul stins cu zeama de lamaie; am omogenizat totul bine apoi am adaugat faina, turnand cate putin pana a rezultat un aluat destul de moale; aluatul l-am dat la frigider cam 2 ore.

am format bilute din aluat, i-am dat fiecareia o forma rotunda si plata de chiftea, in mijloc am facut cate o gaura, cateva bilute le-am lasat mici si rotunde; se pun intr-o tigaie in ulei, neanghesuiti, si se prajesc pe ambele fete; I-am servit cu smantana si cu dulceata de capsuni.

OUA UMPLUTE


Ingrediente:
- 6 oua fierte
- 1 ou crud
- 200 ml smantana
- 100 gr sunca
- 1 castravete acru
- sare
- piper
- 150 ml ulei
- 1 lingurita de mustar
Ouale fierte se taie fiecare in jumatate. Albusurile se pun deoparte, galbenusurile se pun intr-un castron si se zdrobesc foarte fin cu furculita; castravetele acru se scurge de zeama si se taie marunt; sunca se taie cubulete foarte mici .
din oul crud, un galbenus de ou fiert, mustar si ulei se face maioneza; cand este gata se adauga sare, piper si smantana; doua linguri cu sos se pun la compozitia de galbenusuri fierte.
Cu aceasta compozitie se umplu jumatatile de oua si se pun unele langa altele pe un platou; peste ele se toarna sosul .

joi, 23 aprilie 2009

TOCANITA CU CARNE DE VITEL


Ingrediente:
- 300 gr carne de vitel
- 150 ml smantana
- 1 ceapa
- 1 catel de usturoi
- 1/4 ardei rosu
- 4 linguri de ulei
- sare
- piper
- boia de ardei
- pasta de ardei iute
- 2 linguri de faina
- un cub Knor de vita
Ceapa, usturoiul si ardeiul se taie marunt si se calesc in ulei, un minut, la foc mic; se adauga carnea taiata in bucati mici si se amesteca. Cand s-a schimbat culoarea la carne se adauga boiaua de ardei, sare, piper, pasta de ardei iute, apa cat sa o acopere si se lasa sa fiarba la foc mic, adaugand cate putina apa, cand scade lichidul, pana se inmoaie bine.
Intr-un castron se freaca faina cu cca 200 ml apa rece, adaugata cate putin la inceput, ca sa nu formeze cocoloase, apoi se toarna peste carne, adaugand si apa, daca este necesar.
Se lasa sa fiarba cateva clocote, se ia cratita de pe foc, se pune smantana;
Se potriveste gustul cu sare si se presara patrunjel verde tocat.
Tocanita se serveste cu mamaliguta calda.

MANCARE DE SPANAC




Ingrediente:
- 700 gr frunze de spanac
- 400 ml lapte
- 2 linguri de faina
- 3 linguri de ulei
- sare
- boia de ardei
- 2 catei de ursturoi

Spanacul se spala bine, se fierbe 20 minute in 1/4 l apa clocotita si apoi se pune intr-o strecuratoare. Se raceste. Dupa racire spanacul se toaca

Uleiul se pune intr-o cratita, se pune usturoiul taiat marunt, se amesteca de cateva ori avand grija ca usturoiul sa nu se arda, apoi se pune faina si se mai lasa 1 minut, fara sa se rumeneasca.

Se adauga putina boia de ardei,  apoi laptele,  amestecand continuu pentru a nu se forma cocoloase. Se pune spanacul tocat, adaugand,  daca este cazul,  si putina apa in care a fiert spanacul si se lasa la foc mic 2-3 minute.

Se potriveste de sare .



Mancarea se serveste cu oua ochiuri pudrate cu sare, boia si piper.

sâmbătă, 18 aprilie 2009

CHIFTELUTE DIN CARNE


Ingrediente:
- 500 gr carne de porc
- 50 gr franzela
- 4 catei de usturoi
- 2 cartofi mici fierti
- 2 oua
- piper
- sare
- boia de ardei
- ulei
- patrunjel verde
Mod de preparare:
Carnea tocata se amesteca cu franzela muiata pentru o clipa in apa rece si bine stoarsa. La tocatura se adauga ouale crude, piper, sare, boia de ardei, patrunjelul verde tocat, usturoiul taiat fin sau presat si cartofii dati pe razatoarea cu gauri mici.
Se amesteca bine. Se ia cu o lingurita din compozitie si se aseaza intr-o tava unsa cu ulei, unele langa altele, neanghesuite;
se da tava la cuptor, la foc mic, unde se lasa aproximativ 30 minute, apoi dupa ce au prins crusta la suprafata, chiftelele se intorc si se mai lasa 30 minute.
Prefer sa le coc in cuptor pentru a nu se umple de ulei la prajire, astfel fiind mai sanatoase, si nici nu se umple toata casa de mirosul de prajeala.

SALATA " BOEUF "

Ingrediente:
- 800 - 900 gr zarzavat fiert in supa de carne (morcovi, patrunjel, telina)
- un cartof fiert
- 100 gr mazare fiarta
- 200 gr carne fiarta in supa
- 3 castraveciori acri
- 200 gr maioneza
Carnea, zarzavatul, si cartofii fierti se taie cuburi foarte mici; castravetii se taie cubulete se adauga si mazarea. Se amesteca toate ingredientele cu maioneza, numai prin rasturnare pentru a nu se zdrobi zarzavatul.
Salata se aseaza intr-un castron, se aranjeaza dupa forma acestuia, nivelandu-se deasupra si se orneaza cu maioneza si frunze de patrunjel verde.

SUPA DIN CARNE DE CURCAN



Ingrediente:
- 1/2 carne de curcan
- 1 kg morcovi
- 500 gr albitura ( pastarnac, telina, radacina de patrunjel)
- o ceapa mare
- 10 boabe de piper
- 2 cuburi Knorr de gaina
- o lingurita de sare
Mod de preparare:
Intr-o oala mare se pun aproximativ 4 litri de apa, carnea de pasare si o lingurita de sare. Puneti oala pe foc si lasati sa fiarba, la foc mic, cca o jumatate de ora, adaugandu-se apoi zarzavatul curatat si taiat in jumatati si boabele de piper.

Dupa ce s-a fiert supa se strecoara si se adauga galustele de gris.
Pentru galuste procedati astfel:
Albusul de la doua oua se bat spuma tare impreuna cu un praf de sare. Se adauga galbenusurile, o lingura de ulei; se bate de 4-5 ori sa se amestece putin apoi se pune gris (pentru un ou cu greutatea de 60 gr sunt necesare 90 gr de gris). Se amesteca usor numai prin rasturnare.
Intr-o cratita cu o suprafata mai mare se pune apa cu sare, se pune pe foc. Se uda o lingura in apa si cu ea se iau din marginea compozitiei galuste care se pun unele langa altele. Galustele se iau tot timpul numai din marginea compozitiei, fara sa se mai amestece in ea. Se fierb in clocote mici, 12-15 minute ( dupa 7-8 minute galustele se intorc); isi vor mari de trei ori voluml si vor fi pufoase fara sa se imprastie.
Dupa ce sunt fierte, galustele se iau cu spumiera si se pun in supa.
Deasupra se presara patrunjel verde tocat.

CIUPERCI CU MAIONEZA



Ingrediente :
- 400 gr ciuperci din conserva
- 150 ml smantana
- 1 ou crud
- un castravecior murat
- 1 ou fiert
- piper
- 150 ml ulei
- 75 gr salam
- 5 catei mici de usturoi

Mod de preparare:
Ciupercutele, castravetele, salamul si oul fiert se taie cubulete.
Din oul crud, ulei si putin mustar se prepara maioneza. Se amesteca cu smantana.
Se amesteca ciupercile, oul, castravetele, salamul, se pune piper si usturoiul tocat fin sau presat. Dupa omogenizare se amesteca cu sosul de maioneza . Se potriveste de sare.

PRAJITURA "MAIA"



Pentru iubitorii prăjiturilor cu nucă și cafea, la fel ca mine, am preparat acest deliciu. Este o prăjitură pe care o prepar aproape la fiecare sărbătoare mai importantă.


Ingrediente pentru foi:
- 9 albusuri
- 225 gr de zahar
- 300 gr de nuci

Ingrediente pentru crema:
- 9 galbenusuri
- 9 linguri de zahar fin
- 250 g  unt de 82% grăsime
- 2 linguri de cafea ness

Pentru prepararea foilor se pregătesc nucile:  se pun într-o tavă şi se dau la cuptor, la foc mic,  pentru aproximativ 30 de minute. Se scot, se lasă să se răcească apoi  se dau prin maşina de măcinat nucă. 
Ingredientele pentru foi se împart în trei și se coc trei foi astfel : 3 albuşuri se bat spuma tare cu 75 gr de zahar. Cand spuma se ţine bine de tel se adaugă 100 gr de nuca măcinată. Se încorporează uşor cu o lingură. Compoziţia obţinută se întinde pe dosul unei tăvi (30X22 cm), unse cu ulei si pudrată cu puţină faină sau tapetată cu hârtie pentru copt (pensulată cu puțin ulei).
 Se da la copt pentru 15 - 20 minute la o temperatură de 180 de grade C.  Se scoate din cuptor, se lasă 1 minut apoi se îndepărteayă ușor hârtia. La fel se procedează si cu restul foilor.


Intre timp se prepara crema: gălbenusurile se pun într-un vas pe bain-marie împreuna cu zaharul. Se amestecă pana se obţine o  compozitie cremoasa, ca o smântână. 


Se adauga cafeaua ness și se mixează 2 - 3 minute. Se ia vasul de pe foc şi crema se pune la rece. 



Separat se mixează untul spumă,  apoi se adaugă câte o lingură din crema de gălbenuşuri. Se mixează la viteză maximă . 


Crema obţinută se împarte în două. Peste prima foaie se pune o porţie de crema, se întinde uniform, se pune foaia a doua, apoi restul de cremă, se întinde şi se acoperă cu ultima foaie. Se presează uşor  
Deasupra prajiturii se pune glazură de ciocolată Dr. Otker, preparata la rece.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...