Reteta aceasta am gasit-o intr-o carte mai veche a doamnei Silvia Jurcovan. Este o prajitura simpla, potrivita pentru orice zi a saptamanii.
Ingrediente pentru aluat:
- 500 g faina
- 200 g unt
- 2 oua intregi
- 250 ml smantana groasa
-100 g zahar
- 30 g drojdie
- 1/2 lingurita sare
- coaja de lamaie
Ingrediente pentru umplutura:
- un borcan de 400 g marmelada fina de caise sau piersici
- 250 g nuca macinata
- 250 g zahar tos
- un pachet zahar vanilinat
Ingrediente pentru glazura:
- 100 g zahar
- 30 g cacao
- 50 ml apa
- 30 g unt
Intr-un castron se freaca drojdia cu zaharul, pana se lichefiaza, se adauga untul moale, ouale intregi, pe rand, amestecand dupa fiecare, pana cand se incorporeaza in unt, apoi smantana, coaja de lamaie, apoi faina; se amesteca, fara sa se framante prea mult si se lasa sa creasca 15 min. Aluatul se pune, apoi, pe masa presarata cu faina si se imparte in patru parti egale.
Se ia o bucata de aluat si se intinde in foaie cu grosimea de 1/2 cm, dupa dimensiunile unei tavi mijlocii. Foaia se aseaza in tava foarte putin unsa. Se unge, apoi, foaia cu marmelada si se presara 1/3 din nucile amestecate cu zaharul tos si zaharul vanilinat. La fel se procedeaza si cu celelalte foi care, apoi se suprapun, foaia de deasupra ramanand neunsa. Tava se lasa la cald 30 min., ca foile sa dospeasca. Prajitura se pune in cuptorul preancalzit si se coace la foc mijlociu, circa o ora.
Cand este gata, se lasa prajitura in tava pana se raceste, apoi se glazureaza cu glazura de cacao preparata astfel: se pune intr-un vas apa si zaharul, se fierbe la foc mic. Dupa ce s-a legat siropul se ia de pe foc si se adauga imediat cacaua, amestecand bine. Dupa ce s-a mai racit se adauga untul amestecand pana se incorporeaza bine.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu