joi, 17 decembrie 2015

CIUPERCU CU MAIONEZA SI CAPERE


Salată de ciuperci am mai făcut eu, cu diferite ocazii, dar azi vă propun un aperitiv  mai light datorită iaurtului care se adaugă în sosul de maioneză. 


Ingrediente:
- 400 g ciuperci (la conservă, scurse de apă)
- 1 lingură capere tocate
- 100 g iaurt 2% grăsime

Ingrediente pentru maioneză:
- 1 ou întreg
- 1 gălbenuş de ou fiert tare
- 1 linguriţă muştar
- 250 ml ulei
- 2 căţei mici de usturoi 
- sare, piper

Se prepară rapid maioneza punând toate ingredientele într-un vas înalt. Cu ajutorul mixerului vertical se mixează cca 1 - 2 minute. Pentru ca maioneza să iasă perfect nu ridicaţi mixerul de pe fundul vasului. 
Când este gata se adaugă iaurtul şi se omogenizează.
Ciupercile se taie felii, se adaugă caperele tocate şi sosul de maioneză cu iaurt. Se amestecă uşor se mai potriveşte de sare şi piper, dacă este cazul şi se dă la rece pentru 2 - 3 ore. 



Poftă bună!

sâmbătă, 21 noiembrie 2015

ROSTI DE CARTOFI CU VARZA ACRA


Un nou meniu pentru micul dejun de week-end. Simplu, rapid și sățios.


Ingrediente pentru 2 persoane:
- 400 g varză ușor acră
- 150 g cartofi albi
- cca 15-20 g făină
- 1 ou
- 1 ceapă mică
- arpagic
- pătrunjel verde
- sare
- piper
Sos de iaurt:
- 100 g iaurt
- 100 g smântână 16% grăsime
- 120 brânză de capră cu verdețuri


-  40 g unt
- 4 felii prosciutto

Varza se surge foarte bine și se presează într-un șervet. Cartofii se curăță și se dau pe răzătoarea mare. Ceapa se curăță de coajă și se toacă fin.
 Arpagicul se toacă în cilindri mici de cca 5 mm; pătrunjelul spălat și uscat se toacă mărunt; se amestecă și se pun deoparte două lingurițe.
Se prepară sosul din iaurt, smântână și brânza de capră mărunțită. Se amestecă bine toate  ingredientele, se adaugă o linguriță de verdeață, se  potrivește de sare și se pune la rece.

Varza acră, cartofii rași, oul și făina se pun într-un castron și se amestecă bine. Se condimentează cu sare și piper după gust. 
Într-o tigaie mică se încălzește puțin unt. Cu o linguriță se pun în tigaie mai multe porții din amestecul de cartofi apoi, cu ajutorul unei spatule, se întinde pe suprafața tigăii la cca un deget grosime. Se prăjesc la foc mediu timp de aproximativ 4 - 5 minute pe fiecare parte până se rumenesc căpătând o culoare maro-aurie. 


Peste rosti se presară restul de verdeață și se servesc cu sosul de iaurt și felii de prosciutto.


Poftă bună!

vineri, 13 noiembrie 2015

FOETAJ CU MERE SI DULCE DE LECHE



Pentru acest week-end vă propun un desert foarte uşor de preparat. Reţeta am găsit-o căutând pe aici. 


Ingrediente:
- 1 foaie de aluat pentru foetaj ( 400 g)
- 3 mere
- 200 g Dulce de leche
- 1 lingură gem de cireşe
- 50 g nuci măcinate sau zdrobite
- 2 linguri zahăr pudră

Pentru topping:
- 2 linguri Dulce de leche
- 2 linguri frişcă lichidă

Se decojesc merele şi se curăţă de seminţe. Se taie fiecare măr în două apoi se feliază în felii de cca 2 cm încercând, pe cât posibil, ca tăietura să nu despartă feliile.
Foetajul se întinde pe blatul de lucru şi cu ajutorul unui tăietor rotund se decupează 6 cercuri. 


În mijlocul fiecărui cerc se pune câte o jumătate de măr umplut cu câte o linguriţă de Dulce de leche. 


Fiecare jumătate de măr se unge cu gem de cireşe.


Cercurile de foetaj cu mere se aşează într-o tavă antiaderentă şi peste fiecare măr se presară nucă măcinată.


Tava se acoperă cu folie de aluminiu şi se introduce în cuptorul încins la 180 de grade C. unde se lasă cca 25 de minute. Se scoate folia şi se mai lasă până ce aluatul se rumeneşte frumos căpătând o nuanţă aurie.


Când sunt gata se scot din tavă şi se lasă să se răcească. Se pudrează cu zahăr pudră.
2 linguri Dulce de leche se amestecă cu frişca lichidă până se omogenizează rezultând o pastă fluidă care se întinde peste fiecare prăjitură. 




Poftă bună!

joi, 12 noiembrie 2015

CONOPIDA GRATINATA


După cum ştiţi ne plac  preparatele la caserolă. Sunt acele mâncăruri date la cuptor, preparate numai din legume sau  legume şi carne. Mai sunt cunoscute sub denumirea de "gratinate". Anul trecut mi-am comandat o carte cu sute de reţete la caserolă. În ea se regăsesc o multitudine de combinaţii: legume cu paste, carne şi paste, numai legume, legume şi carne, legume şi brânză, etc.
 Pentru azi am ales legume şi brânzeturi.


Ingrediente:
- o conopidă (cca 5oo g)
- 100 g mozzarella tăiată cubuleţe
- 50 g parmezan răzuit
- 5 roşii uscate, conservate în ulei de măsline, tăiate feliuţe
- 1 lingură capere
- 100 g smântână 
- 100 ml lapte
- 100 ml apă în care s-a fiert conopida
- 20 g unt
- 1 lingură ulei de măsline
- 2 căţei de usturoi
- 1 lingură muştar
- 2 linguri făină
- 1 linguriţă curry
- 5 linguri pesmet
- sare şi piper

Conopida se spală şi se desface în bucheţele. Se fierbe în apă cu sare. După cca 10 minute se scurge apa, păstrând 100 ml deoparte. Conopida se lasă să se răcească.
Între timp, într-o tigaie mare, se încinge untul şi uleiul de măsline. Se adaugă usturoiul zdrobit şi după cca 1 minut se pune făina, praful de curry, se amesteca de 2 - 3 ori apoi se stinge cu lapte şi zeama de pe conopidă. Se omogenizează cu un tel, se adaugă muştarul şi se fierbe cca 2 - 3 minute.  (Dacă sosul se îngroaşă prea mult se poate adăuga puţin lapte). La sfârşit se potriveşte de sare şi piper,  se pune smântâna  apoi se lasă să se răcească. 
Bucheţelele de conopidă se aranjează  într-o caserolă unsă cu puţin ulei de măsline şi tapetată cu 2 linguri pesmet. Printre conopidă se pun felii de roşii, cubuleţe de mozzarella şi capere tocate grosier. 


Peste conopidă se toarnă sosul. Caserola se bate uşor de masă pentru ca sosul să intre peste tot, apoi se presară parmezanul răzuit amestecat cu restul de pesmet.


Caserola se pune în cuptorul încins la 220 de grade C, unde se lasă cca 40 de minute. 


O porţie proaspăt scoasă din cuptor, fierbinte, este delicioasă. 


Poftă bună!

vineri, 23 octombrie 2015

CALAMARI CU SOS TARTAR


Sosul Tartar se foloseşte, de obicei, la friptura de vită (eu l-am folosit chiar la friptura de porc) dar este foarte bun şi la fructele de mare pane, mai ales calamari. 


Ingrediente:
- 300 g inele calamari
- 1 ou
- 1 lingură făină
- lapte
- 50 - 60 g pesmet
- sare, piper

Ingrediente Sos Tartar:
- 1 ou
- 200 ml ulei de floarea soarelui
- sucul de la 1/2 lămâie
- 2 linguri capere
- 1/2 ceapă roşie 
- 2 castraveciori în oţet
- 2 linguriţe Muştar franţuzesc
- câteva fire de pătrunjel verde
- sare, piper

Înainte cu o zi  se pregătesc inelele de calamar: acestea se spală apoi se pun într-un castron cu lapte.
 Se lasă la frigider 5 - 6 ore sau până a doua zi.
Pentru Sosul Tartar se prepară o maioneză din  ou, ulei de floarea soarelui şi zeama de lămâie. Se adaugă caperele, castraveciorii şi ceapa roşie tocate fin. La sfîrşit se pun  muştarul boabe, pătrunjelul tocat şi se potriveşte de sare şi piper.
Într-o farfurie puţin adâncă se bate oul, se adaugă făina şi lapte cât să rezulte o compoziţie groasă ca o smântână. Se condimentează cu piper.  Inelele de calamar se scot din lapte,  se dau prin compoziţia de ou,  prin pesmet apoi se pun la prăjit în ulei încins. Se prăjesc la foc mediu spre mare, pe fiecare parte pînă capătă o culoare aurie. După prăjire se scot pe hârtie absorbantă şi se pudrează cu puţină sare.


Calamarii  se stropesc cu zeamă de lămâie şi se servesc calzi sau reci alături de sosul Tartar.
Poftă bună!

marți, 22 septembrie 2015

GNOCCHI CU GORGONZOLA


Am început lucrul la acest fel de mâncare având în gând să prepar gnocchi carbonara cu gorgonzola. Pe parcurs am deviat de la clasica reţetă, am adăugat smântână, dar nu am pus parmezan şi gălbenuşuri. 
Astfel am avut o nouă reţetă şi pe masă o cină foarte gustoasă.


Ingrediente pentru 2 persoane:
- 600 g gnocchi proaspete
- 150 g brânză Gorgonzola
- 200 ml smântână dulce (32% grăsime)
- 150 g bacon
- 2 căţei de usturoi
- 20 g unt
- 6 - 7 fire pătrunjel verde
- sare
- piper

Gnocchi proaspeţi ( preparaţi în casă după reţeta de aici sau, când vă grăbiţi şi nu aveţi timp pentru a-i prepara, îi puteţi cumpăra de la Lidl de la raionul cu produse proaspete) se prăjesc 4 - 5 minute în unt. Când sunt gata se scot într-o farfurie şi se ţin la cald.


 În tigaie se pune baconul tăiat feliuţe şi se prăjeşte 1 - 2 minute. Când este aproape crocant se pune usturoiul tocat,  se lasă cca 1 minut la prăjit, se adaugă smântâna dulce şi brânza tăiată cubuleţe. 


Tigaia se ţine la foc mic, amestecând continuu până când brânza se topeşte şi se formează un sos cremos. Se potriveşte de sare şi piper. Gnocchi se pun în tigaia cu sos, se amestecă uşor, se adaugă pătrunjelul tocat şi se servesc fierbinţi.


Poftă bună!

marți, 8 septembrie 2015

CUPCAKES CU AFINE SI CIOCOLATA


Bine v-am regăsit. 


Ingrediente : 
- 200 g făină
- 100 g zahăr
- 100 g zahăr brun
- 125 g unt moale
- 2 ouă mari
- 40 g cacao
- 200 ml apă fierbinte
- 50 g ciocolată amăruie
- 50 g ciocolată cu lapte 
- 1 linguriţă ( rasă) praf de copt
- 1/2 linguriţă bicarbonat
- 1/4 linguriţă sare fină
- 100 g afine (pot fi congelate)

Crema de ciocolată:
- 300 ml frişcă 
- 200 g ciocolată cu lapte
- 100 g ciocolată amăruie
- 50 g afine proaspete

Începem cu pregătirea cremei de ciocolată: frişca lichidă se pune într-un vas la foc mic; se adaugă ciocolata tocată, amestecând continu până la topirea acesteia, se ia de pe foc şi se dă la rece pentru 3 - 4 ore. Atenţie! Frişca nu se fierbe!
Cuptorul se încălzeşte la 180 de garde C. 
Cacaoa se dizolvă în apa fierbinte, se pune pe foc, se dă un clocot apoi se pune la rece.
Se amestecă făina cu praful de copt, bicarbonatul şi sarea. 
În vasul mixerului  se pune untul moale, zahărul alb şi cel brun. Se mixează până rezultă o cremă. Se adaugă, pe rând câte un ou, mixând după fiecare până la încorporare completă. Se opreşte mixerul şi se adaugă siropul de cacao rece. Se amestecă uşor apoi, lingură cu lingură, se adaugă amestecul de făină. 
La sfârşit se adaugă ciocolata cu lapte şi cea amăruie tocată şi afinele 


Aluatul se repartizează în tava specială pentru muffins căptuşită cu hârtie.
Tava se dă la cuptor cca 20 - 30 de minute. După ce s-au copt, se scot din tavă şi se lasă să se răcească.
Între timp  se mixează frişca cu ciocolata, rezultând o cremă spumoasă. Crema se pune în poch şi se repartizează peste  fiecare cupcakes. La sfârşit, peste cremă, se pun şi câte 4 - 5 afine. 



joi, 30 aprilie 2015

PIDE MIXTA


Pide mixtă sau Karişik Pide poate înlocui cu succes sandviciurile luate cu noi într-o excursie sau drumeţie la sfârşit de săptămână. După ce  Kasarli Pide a fost foarte apreciată la micul dejun, pentru acest sfârşit de săptămână am mai adăugat câteva ingrediente şi mi-.a ieşit Karişik Pide. 



Aluatul pentru 4 porţii (2 persoane) se prepară din :
 - 280 g făină
- 150 ml lapte
- 1 ou mic
- 2,5 linguri ulei de măsline
- 1 linguriţă zahăr
- 1 linguriţă sare
- 2 linguriţe drojdie uscată

Mersul preparării aluatului l-am descris şi la Kasarli Pide .

Ingrediente pentru umplutură:
- 4 ouă
- 100 g caşcaval
- 1 buc. cârnat din carne de vită

Peste aluatul întins în foaie subţire se presară caşcaval şi pătrunjel tocat, se pun câteva felii de cârnat, apoi se ridică marginile aluatului şi se presează la ambele capete pentru a nu se desface.



Se prinde "bărcuţa" de cele două capete şi se mută în tava tapetată cu foaie de copt. Într-un capăt al "bărcuţei", în interiorul ei, se sparge câte un ou care se pudrează cu sare, piper şi boia. 



Tava se pune în cuptorul încins la 180 de grade şi se coace pizza cca 15 - 20 de minute.


Scoasă din cuptor, caldă, se taie felii şi se serveşte alături de murături sau ardei iute.


Poftă bună!

luni, 20 aprilie 2015

SPARANGHEL CU SOS BECHAMEL


Pentru că primăvara este anotimpul sparanghelului, să profităm din plin de acest lucru. Eu l-am pregătit, de data aceasta, cu un sos bechamel. Pentru acest fel de mâncare puteţi folosi sparanghel alb sau verde.  Foarte bun!


Ingrediente:
- 500 g sparanghel verde
- 300 g cartofi noi
- 20 g unt
- coaja rasă de la o lămâie
- sare, piper
- 10 fire arpagic (chives)

Ingrediente sos bechamel:
- 3 gălbenuşuri
- 250 g unt topit 
- 3 linguri de apă rece
- l lingură suc de lămâie
- sare
- piper alb

Sparanghelul se curăţă de de coajă (numai o treime din lungimea bazei), se îndepărtează 1 - 2 cm din tulpină (partea mai tare a acesteia) şi se fierbe în apă cu sare cca 30 de minute.  Sparanghelul alb se fierbe în cca 20 de minute.

Pentru sosul bechamel se pun gălbenuşurile şi apa într-un vas cu pereţii groşi şi se amestecă timp de cca 1 minut pentru omogenizare. Vasul se pune pe bain-marie (ATENTIE! apa să fie fierbinte, nu trebuie să fiarbă) şi se amestecă continuu, în acelaşi sens, până când gălbenuşurile se îngroaşă, ca o maioneză mai subţire sau ca un sos. În acest moment se ia vasul de pe foc şi se adaugă, lingură cu lingură, untul topit. Aveţi grijă ca untul să nu fie fierbinte numai puţin călduţ.  Când untul este încorporat în totalitate şi sosul este gata, se condimentează cu sare, piper şi sucul de lămâie. 


Cartofii spălaţi cu o perie pentru a îndepărta coaja subţire şi fină se fierb, pentru 10 - 13 minute,  în apă cu sare. Se scurg de apă, se taie jumătăţi apoi se prăjesc  în unt pe fiecare parte. Se pudrează cu piper, se presară chives tocat şi coaja de lămâie. 


Sosul bechamel se distribuie imediat peste sparanghel şi se serveşte alături de cartofi. 


Poftă bună!

marți, 7 aprilie 2015

SALATA DE RIDICHI CU IAURT




Deși suntem în luna aprilie primăvara nu vrea să ni se arate. Singurele semne de primăvară ar fi cele din piețe, unde, pe mesele comercianților, se află buchețele de leurdă, legături de ridichi și ceapă verde. 
Folosind legumele proaspete am pregătit o salata răcoritoare de primăvară.


Ingrediente:
- 1 legătură de ridichi ( 4-5 buc.)
- 1 legătură de ceapă verde ( 5 buc.)
- 10 fire arpagic
- 1 castravete verde 
- 250 ml iaurt gras
- sare

Se spală foarte bine legumele. Se îndepărtează frunzele de la ridichi și rădăcinile de la ceapă și ridichi. Se feliază subțire castravetele și ridichile. Ceapa și arpagicul se toacă. 
Intr-un castron încăpător se amestecă feliile de castraveți, ridichi, ceapă verde și arpagic. Se sărează după preferință, se adaugă iaurtul apoi se omogenizează.






Poftă bună!

vineri, 13 martie 2015

CHIFTELE LA CUPTOR


Chifteluţe cu piure de cartofi cred că aţi preparat fiecare dintre voi. Iată aici o prezentare mai deosebită, potrivită pentru o zi de duminică, în familie. 




Ingrediente chifteluţe:
- 600 g carne tocată de vită
- 1 ou mare
- 1 ceapă, tocată
- 2 căţei de usturoi, tocat
- 1 morcov mic, dat pe răzătoarea mică
- 2 linguri ketchup
- 2 linguri pesmet
- 2 linguri muştar iute (opţional)
- 1 linguriţă oregano uscat
- 1 linguriţă ulei de măsline
- 1/4 linguriţă piper

Ingrediente piure de cartofi:
- 600 g cartofi albi
- lapte
- 100 ml smântână
- 30 g unt 
- sare
- piper

 Alte ingrediente:
- pătrunjel verde
- 2 roşii
- 2 linguri ketchup

Cuptorul se încălzeşte la 220 grade C. Tava pentru brioşe se căptuşeşte cu hârtie. 
Se încălzeşte uleiul într-o tigaie încăpătoare. Se adaugă ceapa, morcovul, usturoiul şi oregano. Se gătesc cca 2 minute. Se amestecă, se ia tigaia de pe foc, se adaugă carnea tocată, oul bătut, pesmet, muştar, sare şi piper după gust. Se omogenizează. 
Amestecul se distribuie în mod egal în tavă, în cele 12 locaşuri, fiecare porţie ungându-se cu puţin ketchup. Tava se pune în cuptor, unde se lasă cca 35 de minute sau până se rumenesc.


Între timp se pun cartofii decojiţi, tăiaţi cubuleţe, la fiert. După ce aceştia au fiert se scurg de apă, se pasează apoi, cu ajutorul mixerului, se amestecă adăugându-se smântâna, unt şi lapte până ce se obţine consistenţa dorită.
Chifteluţele se pun pe câte o felie de roşie, se acoperă cu piure de cartofi presărat cu pătrunjel verde, şi ketchup.


Poftă bună!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...