Îmi plac aceste mici tortuleţe, atât să le prepar cât să le şi mănânc. În ultimul timp am încercat diverse variante şi mi-am salvat o mulţime de reţete. Sunt atât de simplu de preparat. Pornind de la o reţetă simplă de cupcakes se pot face o mulţime de variante prin schimbarea frostingului sau a toppingului folosit.
La această reţetă se foloseşte atât ciocolata albă cât şi cea cu lapte, aşa că şi gustul îi este pe măsură.
Pentru 12 cupcakes am folosit:
- 200 g făină
- 2 ouă mari
- 125 g unt
- 150 g zahăr pudră
- 50 g zahăr brun
- 50 g cacao
- 200 ml apă fierbinte
- 1 linguriţă extract de vanilie
- 1/2 plic praf de copt
- 1/4 linguriţă bicarbonat
- 1/4 linguriţă sare
Pentru frosting:
- 120 g unt
- 200 g zahăr pudră
- 200 g ciocolată albă foarte moale
- 2 linguriţe lapte (dacă este cazul)
- 1 linguriţă vanilie
- glazură de ciocolată sau sos de ciocolată
Se încălzeşte cuptorul la 180 grade C.
Cacaoa se dizolvă în apa fierbinte, se pune pe foc şi se dă un clocot apoi se pune la răcit.
Se amestecă făina cu praful de copt, bicarbonatul şi sarea.
In vasul mixerului se pun zahărul praf, zahărul brun şi untul.
Se mixează până devin cremoase. Se adaugă extractul de vanilie apoi, pe rând câte un ou, amestecând bine după fiecare.
Se adaugă făina, se amestecă până la încorporare, apoi siropul gros de cacao rece.
Aluatul va deveni moale.
Se repartizează aluatul în formele speciale căptuşite cu hârtie. Tava se dă la cuptor 20 minute sau până când scobitoarea introdusă în prăjiturică iese curată.
Intre timp se prepară frostingul: ciocolata albă se introduce puţin în cuptorul cald pentru a se înmuia suficient de bine pentru a fi uşor încorporată în unt. Se adaugă laptele călduţ.
Se mixează untul, se adaugă treptat zahărul pudră şi se continuă omogenizarea până devine cremoasă .
Se adaugă ciocolata albă şi esenţa de vanilie mixând până la încorporare iar crema devine pufoasă.
Se dă la rece până la folosire.
Cupcakes-urile se scot din cuptor şi se lasă să se răcească.
Cînd sunt complet reci se ornează cu frostingul de ciocolată albă.
Deasupra frostingului se toarnă sos de ciocolată sau glazură de ciocolată cu lapte.
Eu am pus sos. Era târziu şi nu mai aveam timp pentru prepararea unei glazuri de ciocolată, deşi mi-ar fi plăcut şi ar fi acoperit perfect frostingul.
Reţeta am găsit-o în urmă cu mai mult timp pe unul din blogurile americane ( au o adevărată cultură pentru aceste prăjiturele ), nu i-am salvat şi adresa dar ştiu că administratorul blogului este Ella Valentine .