joi, 26 aprilie 2012

CUPCAKES CU FROSTING DE CIOCOLATĂ ALBĂ




Îmi plac aceste mici tortuleţe, atât să le prepar cât să  le şi mănânc. În ultimul timp am încercat diverse variante şi mi-am salvat o mulţime de reţete. Sunt atât de simplu de preparat. Pornind de la o reţetă simplă de cupcakes se pot face o mulţime de variante prin schimbarea frostingului sau a toppingului folosit.  
La această reţetă se foloseşte atât ciocolata albă cât şi cea cu lapte,  aşa că şi gustul îi este pe măsură.  

Pentru 12 cupcakes am folosit:
- 200 g făină
- 2 ouă mari
- 125 g unt
- 150 g zahăr pudră
- 50 g zahăr brun
- 50 g cacao
- 200 ml apă fierbinte
- 1 linguriţă extract de vanilie
- 1/2 plic praf de copt
- 1/4 linguriţă bicarbonat
- 1/4 linguriţă sare 

Pentru frosting:
- 120 g unt 
- 200 g zahăr pudră
- 200 g ciocolată albă foarte  moale 
- 2 linguriţe lapte (dacă este cazul)
- 1 linguriţă vanilie

- glazură de ciocolată sau sos de ciocolată 

Se încălzeşte cuptorul la 180 grade C.
Cacaoa se dizolvă în apa fierbinte, se pune pe foc şi se dă un clocot apoi se pune la răcit.
Se amestecă făina cu praful de copt, bicarbonatul şi sarea. 
In vasul mixerului se pun zahărul praf, zahărul brun şi untul. 


Se mixează până devin cremoase. Se adaugă extractul de vanilie apoi, pe rând câte un ou, amestecând bine după fiecare. 

Se adaugă  făina, se amestecă până la încorporare, apoi siropul gros de cacao rece.

 Aluatul va deveni moale. 


Se repartizează aluatul în formele speciale căptuşite cu hârtie. Tava se dă la cuptor 20 minute sau până când   scobitoarea introdusă în prăjiturică iese curată. 


Intre timp se prepară frostingul:  ciocolata albă se introduce puţin în cuptorul cald pentru a se înmuia suficient de bine pentru a fi uşor încorporată în unt. Se adaugă laptele călduţ. 


Se mixează untul, se adaugă treptat zahărul pudră şi se continuă omogenizarea până devine cremoasă . 
Se adaugă ciocolata albă şi esenţa de vanilie mixând până la încorporare iar crema devine pufoasă. 
Se dă la rece până la folosire.


Cupcakes-urile se scot din cuptor şi se lasă să se răcească.


Cînd sunt complet reci se ornează cu frostingul de ciocolată albă. 



Deasupra frostingului se toarnă sos de ciocolată sau glazură de ciocolată cu lapte. 
Eu am pus sos.  Era târziu şi nu mai aveam timp pentru prepararea unei glazuri de ciocolată, deşi mi-ar fi plăcut şi ar fi acoperit perfect frostingul.
Reţeta am găsit-o în urmă cu mai mult timp pe unul din blogurile americane (  au o adevărată cultură pentru aceste prăjiturele ), nu i-am salvat şi adresa dar  ştiu că administratorul blogului  este Ella Valentine .

marți, 24 aprilie 2012

PASTE CHIFFERI CU CHEDAR LA CUPTOR


Iar am făcut paste.  Le-am preparat pentru cina din seara aceasta. Au fost foarte bune, moi în interior şi mai crocante la exterior datorită pesmetului prăjit în unt combinat cu parmezan. Am folosit paste chifferi acestea pretându-se foarte bine la reţetă, dar sunt la fel de bune orice alte paste scurte, de ex. penne,  care vor lăsa sosul să le umple.
 Iată reţeta:

- 300 g paste Chifferi ( sau penne )
- 1 legătură de ceapă verde
- 4 căţei de usturoi
- 1 ardei gras roşu
- 200 g brânză cheddar afumată
- 50 g brânză de burduf
- 450 ml lapte
- 3 linguri făină 
- 1/2 linguriţă curry
- 1/2 linguriţă boia de ardei
- 1/2 linguriţă fulgi de ardei iute
- 1 1/2 linguri pesmet
- 3 linguri parmezan 
- unt pentru uns vasul 

Se pun pastele la fiert în apă cu sare şi puţin ulei. 
Ceapa verde  şi usturoiul se curăţă şi se taie mărunt. Ardeiul se spală, se îndepărtează cotorul şi se taie cubuleţe. Se pune ceapa şi usturoiul într-o tigaie mare cu ulei, se adaugă ardeiul şi se lasă aproximativ 5 minute până se înmoaie legumele.


Se adaugă făina, se lasă foarte puţin să se prăjească, 


se adaugă praful de boia şi praful de curry, fulgii de ardei iute, se amestecă de 2 - 3 ori, 


se adaugă treptat laptele amestecând continuu pentru a nu se forma cocoloaşe şi se lasă la fiert aproximativ 5 minute . 

 
Este momentul să adăugaţi brânza cheddar şi brânza de burduf.  Se mai lasă tigaia pe foc până se topesc brânzeturile şi amestecul s-a îngroşat puţin. Turnaţi pastele fierte în tigaie, amestecaţi de 2 - 3 ori, apoi le transferaţi în vasul în care se vor coace, uns cu unt. 


Intr-un vas din inox cu fund dublu puneţi o lingură de  ulei de măsline, căliţi câteva minute pesmetul (până devine uşor auriu) apoi îl repartizaţi uniform pe suprafaţa pastelor. Presăraţi  parmezanul 

 şi puneţi  vasul cu paste  în cuptorul încins pentru 30 minute, la 180 grade primele 20 minute şi 200 grade ultimele 10 minute.  În ultimele 2 - 3 minute am lăsat numai arzătorul de sus pentru a se forma o crustă frumoasă aurie.


Iată şi porţia mea, mai mult crustă crocantă şi musai  cu  supliment de ardei iute.


Poftă bună!

duminică, 22 aprilie 2012

CUBURI CU BRANZĂ


Rulada cu brânză este un antreu foarte apreciat la noi. Astfel că, la cererea familiei, de Paşte  am preparat   şi acestă  gustare.


Pe unul dintre cele mai îndrăgite bloguri mie, Culorile din farfurie, am văzut că rulada se poate face şi sub formă de prăjitură. Mi-a plăcut foarte mult cum arată aşa că, de data aceasta, le-am făcut sub această formă. 
Reţeta mi-e cunoscută de ani buni, cred că toată lumea o cunoaşte, dar după cum am văzut sunt o mulţime de variante.  Eu am preparat-o astfel:

Pentru blat am folosit:
- 4 ouă
- 4 linguri unt (cam 20 g)
- 4 linguri făină (nici rase nici cu vârf)
- 500 ml lapte
- sare

 Se pune  pe bain-marie (pe aburi)  un vas în care avem laptele şi untul. Când lichidul începe să fiarbă se ia  vasul de pe foc şi se adaugă făina. Se amestecă bine apoi se dă la rece.

După răcire se adaugă câte un gălbenuş, amestecând  cu un tel după fiecare până la încorporare. Se adaugă sare după gust. Albuşurile se bat spumă şi se adaugă compoziţiei, amestecând uşor. 


Compoziţia se pune într-o tavă mare ( eu am folosit o tavă de 37/24 cm )  tapetată cu hârtie de copt unsă cu unt şi se pune în cuptorul încălzit . Se lasă la cuptor o oră la temperatură medie. 

 Intre timp se face amestecul de brânzeturi din:
- 150 g brânză burduf
- 150 g brânză proaspătă de vaci
- 150 g brânză de oi 
- 150 ml smântână
- sare dacă este cazul

 Acestea sunt brânzeturile folosite de mine dar se pot folosi şi altele, depinde de gustul şi preferinţele fiecăruia. Pentru un rezultat foarte bun vă sfătuiesc să folosiţi brânzeturi cremoase, nu caşcaval sau telemea. 
Se mixează  la viteză mare toate brânzeturile şi smântâna, acestea devenind cremoase după 4 - 5 minute .


După răcire blatul se unge cu un strat subţire de smântână apoi se taie în două.



Se pune mai mult de jumătate din crema de brânzeturi pe prima foaie apoi, cu ajutorul unui cuţit, se întinde uniform pe toată suprafaţa. După cum vedeţi, crema de brânză a fost mai mult decât generoasă.  Se acoperă cu cealaltă foaie, 


iar deasupa se întinde restul cremei de brânzeturi. 


În total au fost 32 bucăţi de "prăjituri" ornate frumos cu pătrunjel verde.

vineri, 20 aprilie 2012

QUICHE CU SPANAC SI LEURDA



Deşi nu am abuzat de multe preparate cu carne zilele acestea, mi-am spus că ceva verdeţuri ar fi binevenite. Aşa că, trecând prin  în piaţă am cumpărat două legături de leurdă, ceapă verde şi 1/2 kilogram de spanac proaspăt. 
Am preparat un delicios quiche cu verdeţuri. 
Deşi quiche-ul se prepară dintr-un aluat  pentru tarte, eu l-am preparat cu foietaj. 
Ingrediente:
- foietaj
- 400 g spanac
- 2 legături leurdă
- 1 legătură ceapă verde
- 2 căţei de usturoi
- 100 g caşcaval 
- 100 g brânză sărată tip "burduf"
- 2 ouă
- 50 ml lapte
- roşii cherry
- parmezan
- unt 
- sare şi piper

Mai întăi se fierbe spanacul iar după răcire se toacă. Ceapa verde şi usturoiul se curăţă şi se taie mărunt. 
Se pun la călit într-o tigaie cu ulei . Se adaugă spanacul tocat şi se mai călesc 5 minute. Se pune laptele, brânza, caşcavalul ras, leurda tăiată şi la sfârşit ouăle bătute spumă. Se potriveşte de sare şi piper
Aluatul se întinde în tava specială pentru tarte, unsă cu puţin unt şi peste el se pune amestecul cu spanac.


Din loc în loc se pun roşii cherry şi câteva fâşii de aluat. Se ung fâşiile de aluat cu puţin ou şi se presară parmezan.  Tava se dă la cuptor unde se lasă la foc potrivit 40 - 45 minute. 


marți, 17 aprilie 2012

SOS THOUSAND ISLAND



Cum vă spuneam în postul anterior,  la Crispy din piept de pui am folosit Sosul Thousand Island pentru a savura  baghetele de pui marinate în sos de iaurt. Pentru prepararea lui am folosit:
- 250 g maioneză
- 1/2 ardei gras roşu tocat
- 1 ceapă tocată fin
- 1 castravecior murat tăiat mărunt
- 2 linguri Ketchup 
- 1 linguriţă Sos Worcestershire
- fulgi de ardei roşu iute 

Se amestecă toate ingredientele. Se lasă o oră-două pentru a-şi împrumuta aromele unele de la altele, după care se serveşte alături de fripturi de pui, cartofi prăjiţi, etc. 

luni, 16 aprilie 2012

CRISPY DE PUI CU SOS THOUSAND ISLAND


O alternativă la crispy de pui de la fast food poate fi pieptul de pui preparat la cuptor acasă. Partea bună a acestui preparat este că acesta nu se prăjeşte în ulei. 
Pentru prepararea lui vă trebuie:
- un piept de pui 
- 1 ceapă 
- 200 ml iaurt 
- 1/2 lingură Sos Tabasco
- 1 lingură ulei de masline cu chilli 
- 1 linguriţă fulgi de ardei iute 
- 4 - 5 linguri pesmet 
- sare, piper

Intr-un bol se amestecă iaurtul, sosul, uleiul de masline şi fulgii de ardei chilli. 


 Pieptul de pui tăiat fâşii de aprox. 1,5 cm grosime se amestecă cu ceapa tăiată solzişori, sare şi piper. 
Se adaugă iaurtul şi se lasă la marinat, în frigider,  pentru 2 - 3 ore sau de seara până dimineaţa. Eu l-am lăsat de seara până dimineaţa. 



A doua zi se ia pieptul de pui, se îndepărtează ceapa şi se dă prin pesmet. Se aşează bastonaşele de pui într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, se stropeşte cu ulei de măsline şi se dă la cuptorul încălzit.


După aproximativ 30 minute se întorc bastonaşele de pui şi se reintroduce tava în cuptor pentru alte 15 minute. 


Crispy sunt foarte gustoase servite alături de un sos de iaurt sau Sos Thousand Island, alături de care l-am servit şi noi. 



luni, 9 aprilie 2012

CUPCAKES CU LEMON CURD



Pentru ziua de Florii am preparat aceste delicioase prăjiturele cu Lemon Curd.
Ideea mi - a venit vizitând pagina web a Marthei Stewart, de unde am şi preluat reţeta de cupcakes. 
Mi-am spus că acestea vor fi în ton cu sărbătorile care tocmai se apropie, dacă o să le ornez cu câteva bombonele colorate. Dacă vor fi coapte în forme mici de cupcakes  vor arăta foarte bine alături de alte prăjituri preparate pentru Paşte. Eu le-am copt în forme de cupcakes normale dar am pregătit numai o jumătate din porţia dată. Reţeta având unităţile de măsură americane,  pentru a măsura cantităţile date am folosit recipientele din dotare,  adică cele de care v-am mai spus aici . 


Iată ce vă trebuie pentru 24 bucăţi cupcakes:
- 3 cup făină
- 1 linguriţă praf de copt
- 1/2 linguriţă sare
- 1 cup unt ( 226 g)
- 2 cup zahăr
- 4 ouă mari
- coaja şi zeama de la 1/2 lămâie
- 1 cup lapte bătut (iaurt)

- 200 ml frişcă
- bomboane de zahăr 

Mai întâi am preparat frostingul:
- 2 ouă mari
- 130 g zahăr
- 110 ml zeamă de lămâie
- coaja de la 2 lămâi 
- 30 g unt 

Se pun toate ingredientele într-o crăticioară şi se amestecă. 



Se pune crăticioara într-o altă crăticioară pe bain-marie ( se fierbe pe aburi) şi se amestecă continuu până se formează un sos bine legat, ca o maioneză, cam 20 minute .Punem sosul la rece până îl vom folosi.


Pentru prepararea aluatului punem untul şi zahărul în vasul mixerului şi batem până rezultă o cremă pufoasă. 


Se adaugă  pe rând câte un ou , bătând după fiecare până se încorporează . 

Se amestecă separat laptele bătut cu zeama de lămâie; făina, praful de copt şi sarea . Se adaugă în amestecul de unt  cîte 2-3 linguri de lapte şi 2 - 3 linguri făină, alternativ, până la epuizarea lor. 


Cu ajutorul unei linguri se repartizează aluatul în tava specială căptuşită cu foi de hârtie. 
Eu recunosc că am pus cam mult aluat şi la copt aproape că mi-a ieşit din forme. 
Se dă tava la cuptorul încins pentru 20 - 25 minute.


După răcire am pus pe fiecare cupcakes câte o lingură de Lemon Curd , am ornat cu frişcă şi bomboane de zahăr. 


La mulţi ani tuturor celor care poartă nume de flori!

sâmbătă, 7 aprilie 2012

PRĂJITURA DELICIU CU VIŞINE


Intenţia mea era să prepar un chec cu vişine din vişinată, dar parcă tot prăjitura cu cremă -i mai bună.  Aşa am ajuns ca  blatul de chec să - l acopăr cu o cremă şi să iasă această prăjitură.  
Ce a ieşit m-a mulţumit pe deplin. 
Pentru blat am folosit:
- 4 ouă
- 360 g făină
- 175 g zahăr
- 175 ml ulei
- 175 ml lapte
- 2 linguriţe praf de copt
- un praf de sare
- 1 lingură cacao
- 400 g vişine din vişinată 
 Cremă:
- 250 g zahăr
- 500 ml lapte 
- 250 g unt
- esenţă de rom 
- 200 g făină + 250 ml lapte
Pentru decor:
- o glazură de ciocolată Dr. Otker
- vişine 
- 50 g ciocolată albă topită

Mai întâi se prepară crema: se pune la fiert 500 ml lapte cu zahăr. Separat, într-un bol se amestecă cu telul 200 g făină cu 250 ml lapte ( dacă laptele nu-i deajuns se mai poate adăuga puţin). Când  laptele dă în clocot se pune amestecul de făină cu lapte şi se fierbe până ce compoziţia se îngroaşă. Se ia de pe foc şi se adaugă esenţa de rom apoi se pune la rece pentru 30 minute, acoperită cu o folie alimentară pentru a nu face crustă.  Crema călduţă se pune în vasul robotului, se adaugă untul rece şi se bate până ce crema devine spumoasă.  Se pune la rece până ce se va întrebuinţa.

 Pentru blat se amestecă ouăle cu zahărul până devin spumoase. Se adaugă, în fir subţire, uleiul.


Făina, praful de copt, sarea şi cacaoa se amestecă într-un vas uscat.


La compoziţia de ouă se adaugă câte două linguri de făină alternând cu 3-4 linguri de lapte, până se termină ingredientele. 

Compoziţia se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt iar deasupra se pun vişinile scurse de zeamă şi fără sâmburi. Tava se dă la cuptor 25 - 30 minute sau până când trece testul cu scobitoarea. 

Peste prăjitură se întinde crema uniform, iar deasupra se pune glazură de ciocolată . 
Se ornează cu ciocolată albă topită şi vişine. 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...