joi, 26 iunie 2014

DOVLECEI CU MOZZARELLA SI ROSII



Dovleceii şi roşiile cu mozzarella gratinaţi reprezintă un preparat sănătos, care cu siguranţă o să vă încânte familia. Se prepară foarte uşor şi rapid şi,  încă un avantaj,  este acela că se pot consuma atât calzi, imediat ce sunt scoşi din cuptor,  cât şi reci. 



Ingrediente :
- 1 dovlecel mic
- 150 g mozzarella
- 100 ml  smântână
- 2 roşii
- 2 ouă
- 20 g unt
- 1 lingură frunze de cimbru
- 1 lingură pesmet
- sare, piper

Se încălzeşte cuptorul la 190 grade C. Dovlecelul şi roşiile se spală şi se taie rondele subţiri.
 Pe fundul vaselor termorezistente unse cu unt şi tapetate cu pesmet  se aşează în strat subţire un rând de dovlecei.. La fel ca şi în imaginea de jos.


Peste dovlecei se aşează un rând de roşii şi câteva bucăţi de mozzarella tăiată felii. Se condimentează cu sare şi piper.  Se continuă straturile până se termină legumele şi mozzarella. 


Se bat ouăle cu un praf de sare, se amestecă cu smântâna şi cimbru tocat apoi se toarnă câte o porţie bună în fiecare vas. Deasupra se pune piper şi câte un fir proaspăt de cimbru. 
Vasele se dau la cuptor pentru gratinare. 


După 20 - 30 de minute legumele frumos rumenite pot fi scoase din cuptor.


Poftă bună!

joi, 19 iunie 2014

TORT CU CREMA DE LAPTE SI STRUGURASI


Iată cu ce vă aştept în weekend-ul care se apropie: Un delicios tort cu cremă de lapte şi strugurei sau coacăze roşie  cum li se mai spune. 


Ingrediente blat:
- 3 ouă
- 100 g zahăr
- 80 g făină
- 20 g amidon
6 g praf de copt
Ingrediente cremă:
- 397 gr lapte condensat (concentrat îndulcit Auchan)
- 200 ml frişcă
- 130 g strugurei roşii curăţaţi de codiţe
- 100 ml lapte
- 50 g miere
- 1 plic întăritor de frişcă Dr. Oetker
- 6 gr gelatină
- 1/2 linguriţă extract de vanilie
- 3 linguri dulceaţă de cireşe
- 3 linguri sirop de cireşe

Ingrediente pentru finisaj:
- 50 - 60 ml frişcă 
- 70 g fistic măcinat mare
- ciorchine de strugurei roşii

Pentru prepararea blatului se separă ouăle; albuşurile se bat spumă tare cu mixerul; se adaugă zahărul şi o lingură apă fierbinte. După topirea zahărului se adaugă gălbenuşurile, unul câte unul, şi la sfârşit făina amestecată cu amidon şi praf de copt. Aluatul se pune în tava (diametrul de 26 cm) tapetată cu hârtie de copt şi se dă la cuptorul preâncălzit la 190 de grade.  Se coace 30 de minute . Pentru siguranţă se face proba cu scobitoarea.
Blatul copt se scoate din tavă şi se lasă să se răcească. Se combină dulceaţa şi siropul de cireşe şi cu acestea se unge blatul. 


Gelatina se hidratează în 30 ml apă rece. După 10 minute se încălzeşte deasupra flăcării aragazului (nu se pune direct pe foc) până se dizolvă cristalele. Se adaugă 50 ml lapte apoi se încorporează în laptele condensat amestecat cu 50 ml lapte, miere şi extractul de vanilie. 
Se bate bine frişca, se adaugă întăritorul  apoi se adaugă compoziţia de lapte condensat şi boabele de struguraşi. Se omogenizează şi se dă la frigider să se întăreasacă puţin,cca 10 minute. 
În jurul blatului de tort se pune cercul metalic pentru torturi (dacă nu aveţi puneţi în tava în care a fost copt blatul, tapetată cu folie alimentară) şi se strânge bine în jurul blatului . Se toarnă crema şi se distribuie uniform pe toată suprafaţa. Se dă la frigider pentru 3-4 ore sau se lasă peste noapte. 


Tortul se ornează cu frişcă bătută, fistic măcinat şi ciorchine de strugurei. 


Un deliciu! 


Poftă bună!



luni, 16 iunie 2014

CARTOFI NOI CU PUI



Cartofii noi,  traşi la tigaie în unt sunt un deliciu.Este o garnitură perfectă  sau pot fi consumaţi ca atare, alături de o salată de primăvară. 


Ingrediente pentru 3 persoane:
- 500 g cartofi noi mijlocii
- 50 g unt
- 1/2 linguriţă sare fină de mare
- 1/2 linguriţă piper
- 1/2 linguriţă boia de ardei (poate fi iute)
- coaja rasă de la o lămâie
- 5 - 10 fire chives

Cartofii se periază şi se spală bine. Se pun la fiert 5 minute în apă cu sare. Se scurge apa,  se lasă să se răcorească 10 minute apoi cei mai mărişori se taie în patru şi  cei mijlocii în două.
Se topeşte untul într-o tigaie, se pun cartofii condimentaţi cu sare, piper şi boia şi se amestecă puţin pentru a se acoperi cu unt. Se prăjesc pe fiecare parte câte 5 minute sau până se rumenesc. Spre sfârşit se adaugă firele de chives tocate şi coaja de lămâie rasă. Se mai amestecă de câteva ori apoi se scot din tigaie. 
I-am rumenit în mai multe rânduri pentru a nu fi înghesuiţi în tigaie şi a se prăji frumos pe toate părţile.  La nevoie se mai poate adăuga câte puţin unt.


Cartofii astfel pregătiţi se pot servi ca atare sau garnitură lângă friptură de pui sau porc. 
Eu i-am pus în farfurie alături de pulpe de pui condimentate cu sare şi piper,prăjite bine în vasul ceramic.



Poftă bună!

joi, 12 iunie 2014

SPARANGHEL LA GRĂTAR CU OU POSAT


Sparanghelul sau asparagus (în limba latină) sau aspharagos (în limba greacă), denumit şi  hrana regilor ,   apărut şi pe la noi prin magazine, este este o plantă atât de versatilă  putând fi gătit într-o multitudine de moduri: fiert în apă, prăjit la grătar sau în ulei, la aburi sau copt în cuptor. În general lumea se cam fereşte de această legumă, motivul fiind,  în mare parte, că nu ştie  să-l gătească dar şi preţul destul de ridicat.  Acum, cu ajutorul internetului, descoperim o multitudine de reţete, aşa că unul dintre motive nu mai este un impediment pentru a-l preparara. 








Ingrediente pentru 3 persoane:
- 600 g sparanghel 
- 3 ouă
- 80 ml oţet 
- 1 lingură oţet balsamic
- 1 lingură ulei de măsline
- o linguriţă muştar boabe franţuzesc 
- 50 g  parmezan
- 3 linguriţe ulei de măsline cu chilli
- sare de mare
- piper

Sparanghelul se opăreşte în apă clocotită sărată, timp de 1 - 2 minute. Se aşează apoi pe un grătar încins unde se frige timp de 2 - 3 minute pe fiecare parte. 
Din oţet, ulei de măsline, muştar boabe, sare de mare şi piper se prepară o vinegretta cu care se va stropi sparanghelul.


Într-o oală încăpătoare se pun  la fiert 2 litri de apă, sare şi 80 ml  oţet. Când începe să fiarbă, dar nu să clocotească,  se sparge câte un ou într-o ceşcuţă şi i se dă drumul în apa fierbinte (se pune numai câte un ou în apă). Cu ajutorul unei linguri se trece pe sub el, adunând eventualul albuş în jurul gălbenuşului. Se trage oala deoparte şi se lasă fiecare ou câte 3 minute apoi se scoate uşor cu o paletă cu găuri. 



Peste fiecare porţie de sparanghel se pune câte un ou posat, o linguriţă ulei de măsline cu chilli şi se presară parmezan.


Poftă bună!

marți, 10 iunie 2014

SPAGHETE CU SOS PESTO SI CHIFTELUŢE


Printre ingredientele acestui preparat se regăsea şi leurda. Două legături de leurdă. Cum sezonul acesteia s-a cam terminat am preparat pesto-ul  fără leurdă. Am pus mai mult usturoi verde. A fost foarte bun şi aşa.


Ingrediente sos pesto:
- 1 legătură pătrunjel 
- 2 legături ceapă verde
- 2 legături usturoi verde
- 1 legătură mărar verde
- 2 căţei de usturoi
- sare, piper
- 3 linguri ulei

Ingrediente chifteluţe:
- 400 g carne de pui
- 1 ou
- 2 felii pâine
- 1 legătură păstrunjel verde
- 1 căţel de usturoi
- sare, piper
- pesmet

- 400 g spaghete
- 100 g nuci pisate

Carnea de pui spălată, curăţată de pieliţe se toacă, se condimentează cu sare şi piper. Se adaugă pîinea înmuiată în apă, stoarsă bine, oul, usturoiul pisat şi pătrunjelul tocat. Se omogenizează apoi se formează chifteluţe mici care se dau prin pesmet şi se prăjesc în baie de ulei. . 


Se curăţă şi se spală verdeţurile pentru sos; se toacă mărunt şi se pun în vasul blenderului vertical. Se adaugă uleiul, usturoiul curăţat şi tăiat feliuţe, sare şi piper. Se toacă obţinându-se o pastă fină.


Spaghetele fierte în apă cu sare se pun în sos, se amestecă bine împreună cu miezul de nucă zdrobit.
Poftă bună!

vineri, 6 iunie 2014

MERINGUE CU SUPERCREMĂ DE CIOCOLATĂ


Stiu că este sezonul fructelor şi a prăjiturilor cu fructe, dar eu vă propun o prăjitură cu ciocolată. Cu multă, multă ciocolată!


Ingrediente foi meringue:
- 9 albuşuri
- 225 g zahăr fin
- 200 g nuci măcinate (uşor prăjite)

Ingrediente cremă:
- 9 gălbenuşuri
- 100 g ciocolată (min. 70 % cacao)
- 1 lingură cacao
- 4 - 5 linguri lapte
- 250 g zahăr pudră
- 250 g unt (82% grăsime)

Încălzim cuptorul la 180 de grade C. 
Pentru prepararea foilor se bat albuşurile spumă cu un praf de sare. Se adaugă zahărul şi se continuă mixarea la viteză maximă  2 - 3 minute. Se opreşte mixerul şi se adaugă nuca zdrobită. Se omogenizează uşor cu o paletă. Aluatul obţinut se împarte în patru părţi egale. Se coc 4 foi de dosul tăvii tapetate cu hârtie de copt. 
Fiecare foaie care se scoate din cuptor, se lasă puţin să se răcească, se întoarce cu susul în jos şi se scoate uşor hârtia. Foile coapte  se pun separat pe câte o bucată de hârtie. Nu se pun una peste cealaltă. 

Pentru cremă  se amestecă gălbenuşurile cu zahărul, se pun într-un castron pe bain-marie şi se bat cu telul. Se adaugă  laptele, cacao  şi ciocolata tocată, amestecând continu până se topeşte ciocolata şi crema se îngroaşă, cca 20 de minute. 


Se ia crema de pe aburi, se lasă să se răcorească puţin  şi se adaugă untul moale. Se amestecă până ce acesta se topeşte.


 Se răceşte 10 minute apoi, la fel ca la foi, crema se împarte în patru părţi egale. 
În tava folosită pentru coptul foilor, tapetată cu folie, se pune o foaie, o porţie de cremă care se întinde uniform, altă foaie, cremă, şi se continuă tot aşa terminând cu o porţie de cremă. 


Se ornează cu nucă zdrobită apoi tava se dă la frigider. Se scoate a doua zi dimineaţa şi se porţionează. 




Poftă bună!

miercuri, 4 iunie 2014

PASTRAV LA GRATAR PE PAT DE RUCOLA



Ce spuneţi pentru cină de un păstrăv la grătar? Pentru mine se află în capul listei la preferinţe culinare - capitolul peşte. De fapt, pot spune că păstrăvul în general, este peştele meu preferat. Îmi place în crustă crocantă de mălai sau cu făină şi parmezan.  



Ingrediente pentru 2 persoane:
- 2 păstrăvi
- 1 buc. ceapă verde
- 1 buc. usturoi verde
- 50 g unt moale
- 1/2  legătură pătrunjel verde
- 1/2 linguriţă capere murate
- 4 buc. ciuperci champignon
- 4-5 buc roşii cherry
75 - 100 g rucola
- sucul de la o  limetta
- 1 lingură ulei de măsline extravirgin

Păstrăvii se curăţă, se spală, se tamponează cu şerveţele apoi li se taie aripioarele. 
Ceapa şi usturoiul verde, caperele şi pătrunjelul tăiate grosier se pun în blender şi se toacă. Se adaugă untul moale, se omogenizează. Din pasta rezultată se formează 4 bile; două se dau la rece şi  cu două se ung păstrăvii pe interior. Astfel pregătiţi se ung şi pe exterior cu puţin ulei şi se aşează pe grătarul încins. Se prăjesc pe ambele părţi câte 10 - 15 minute sau până sunt pătrunşi, depinde de mărimea acestora.  Lângă peşte se prăjesc uşor ciupercile şi roşiile cherry tăiate jumătăţi, stropite cu puţin ulei de măsline. 


Rucola se împarte pe două farfurii încăpătoare,  se pun roşii şi ciupercuţe apoi se stropesc cu un sos preparat din  suc de limetta, ulei de măsline şi sare. Peste rucola se aşează păstrăvii fierbinţi, care se ung cu  câte o porţie de unt aromat. 


Şi uite aşa, în mai puţin de 30 de minute, avem o cină delicioasă. 


Poftă bună!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...